Παρασκευή 28/09/2018 - 08:04

Συνεχίζονται τα προβλήματα από το κύμα κακοκαιρίας

Πηγή: Associated Press

Συνεχίζονται σήμερα, οι διακοπές ρεύματος σε διάφορες περιοχές του Λεκανοπεδίου Αττικής αλλά και άλλων περιοχών της χώρας, όπου εκδηλώνεται το κύμα κακοκαιρίας με τους ισχυρούς ανέμους που προκαλούν προβλήματα σε κολώνες της ΔΕΗ.

Στην Αττική καταγράφονται σε περιοχές στα νότια της Αττικής όπως Σούνιο, Ανάβυσσος, Κερατέα καθώς και στον Βαρνάβα.

Νωρίτερα, σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος στα βόρεια προάστια Μαρούσι και Νέο Ηράκλειο αλλά και στον Μαραθώνα, οι οποίες έχουν αποκατασταθεί. Οι διακοπές οφείλονται κυρίως στους δυνατούς ανέμους που έχουν σαν αποτέλεσμα την πτώση δέντρων στα καλώδια της ΔΕΗ, το σπάσιμο μονωτήρων από κλαδιά κλπ.

Συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ εργάζονται για την αποκατάσταση των βλαβών.

Εξαιτίας των διακοπών ρεύματος προβλήματα καταγράφονται στα δρομολόγια του Προαστιακού.

Κλειστά έμειναν σχολεία και παιδικοί σταθμοί

Κλειστά έμειναν σήμερα Παρασκευή όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Αττική, την Πελοπόννησο, την Αιτωλοακαρνανία, τη Ζάκυνθο, την Κεφαλονιά, την Ιθάκη, το Ρέθυμνο και τα Χανιά. Δεν άνοιξαν επίσης οι δημοτικοί παιδικοί και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί.

Από τον Κοινωνικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων, ανακοινώνεται ότι αύριο θα παραμείνουν κλειστοί για προληπτικούς λόγους εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων, οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί, το Δημοτικό Βρεφοκομείο και τα ΚΔΑΠ - ΜΕΑ.

Τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια

Πηγή: Associated Press

Κανονικά θα πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, μετά την άρση του απαγορευτικού του απόπλου.

Ανοιχτή είναι η πορθμειακή γραμμή Πέραμα-Παλούκια Σαλαμίνας ενώ το πρωϊνό δρομολόγιο για τα νησιά του Αργοσαρωνικού δεν θα πραγματοποιηθεί.

Πάντως, σε πολλές θαλάσσιες περιοχές του Αιγαίου οι άνεμοι εξακολουθούν να φθάνουν κατά τόπους τα 9 με 10 μποφόρ.

Κλειστή θα παραμείνει η γραμμή Ρίο-Αντίρριο ενώ κανονικά διεξήχθη το πρωινό δρομολόγιο Αγ. Μαρίνα-Νέα Στύρα. Κλειστές είναι οι γραμμές Αρκίτσα- Αιδηψός, Καβάλα-Πρίνος.

Ανοιχτή είναι η γραμμή Κεραμωτή Καβάλα - Λιμένας Θάσου. Στις γραμμές Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Κυλλήνη-Κεφαλλονιά και Ηγουμενίτσα - Κέρκυρα τα δρομολόγια των πλοίων γίνονται μόνο κατά την κρίση των πλοιάρχων και με ημερολογιακή εγγραφή.

Στο μεταξύ, ανατροπή πνευστού σκάφους, με έναν 60χρονο ημεδαπό επιβαίνοντα, σημειώθηκε χθες στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ «Πούντας» Πόρτο Ράφτη και βραχονησίδας «ΠΡΑΣΟΥ». Στο σημείο κατέφθασε περιπολικό σκάφος του λιμενικού και ιδιωτικό πλοιάριο όπου εντόπισαν και περισυνέλεξαν τον 60χρονο μεταφέροντας τον με ασφάλεια στο λιμάνι του Αγ. Νικολάου στο Πόρτο Ράφτη.

Εκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Πηγή: Associated Press

Σε επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε χθες, προχώρησε σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, η κατάσταση έχει ως εξής:

Σήμερα, Παρασκευή προβλέπονται βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές στο νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο και πρόσκαιρα προς το βράδυ στις Κυκλάδες, την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομέης της Αττικής), την Εύβοια και πιθανώς στην Κρήτη. Επίσης, οι άνεμοι στο Ιόνιο θα φθάσουν τα 7 - 8 μποφόρ και στο Αιγαίο τα 6 - 7 μποφόρ.

Το Σάββατο 29 Σεπτέμβρη προβλέπει βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν από τις πρώτες πρωϊνές ώρες στο νότιο Ιόνιο, τη νότια Πελοπόννησο, την Κρήτη που μέχρι το μεσημέρι θα επηρεάσουν την υπόλοιπη Πελοπόννησο, τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τις Κυκλάδες και πιθανώς τις Σποράδες.Τα φαινόμενα προβλέπεται να είναι ιδιαιτέρως έντονα στην ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και πιθανώς στην Αττική.

Σταδιακά μέχρι το βράδυ θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι θα είναι εντάσεως 8 και τοπικά 9 - 10 μποφόρ στο νότιο Ιόνιο και βαθμιαία θα επικρατήσουν στα υπόλοιπα νότια πελάγη.

Την Κυριακή 30 Σεπτέμβρη, τα έντονα καιρικά φαινόμενα του Σαββάτου θα επηρεάσουν τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την ανατολική και νότια Πελοπόννησο το πρωί και βαθμιαία θα σταματήσουν. Στα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα συνεχιστούν και βαθμιαία προς το βράδυ θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν θυελλώδεις 8 και τοπικά σε επίπεδο θύελλας, 9 - 10 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο, με μικρή εξασθένηση από αργά το βράδυ.

Στο μεταξύ, το κέντρο του μεσογειακού κυκλώνα «Ξενοφώντα», όπως τον ονομάζει η μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αναμένεται να φθάσει στις νότιες ακτές της Πελοποννήσου μεταξύ 15:00-18:00 του Σαββάτου, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις.

Το ύψος του κύματος μεταξύ Πελοποννήσου και Κρήτης, το μεσημέρι του Σαββάτου, με βάση το κυματικό μοντέλο του Εθνικού Αστεροσκοπείου/meteo.gr, εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 11 μέτρα.

Προβλήματα από την κακοκαιρία σε όλη τη χώρα

Πηγή: Eurokinissi

Διακοπές ρεύματος, πτώσεις δέντρων, ακυρώσεις των ακτοπλοϊκών δρομολογίων σημειώθηκαν χθες σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Η Πυροσβεστική δέχθηκε πάνω από 580 κλήσεις, οι περισσότερες στο Λεκανοπέδιο για κοπές δέντρων και αφαιρέσεις αντικειμένων.

Διακοπές ρεύματος εξαιτίας της κακοκαιρίας σημειώνονται κυρίως στα βόρεια προάστια της Αττικής, από πτώσεις δέντρων σε καλώδια ηλεκτροδότησης εξαιτίας των δυνατών ανέμων που επικρατούν. Νωρίτερα σημειώθηκε βλάβη και στην Παλλήνη που επηρέασε τμήματα περιοχών των βορείων προαστίων, η οποία όμως σύμφωνα με τα αρμόδια στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ έχει αποκατασταθεί.

Στις περιοχές που έχουν παρουσιαστεί προβλήματα περιλαμβάνονται ο Άγιος Στέφανος, η Κηφισιά, το Χαλάνδρι, ο Μαραθώνας. Συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονται σε επιφυλακή για την αποκατάσταση των βλαβών. (Διαβάστε εδώ περισσότερα).

Χάρτης του meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών για τον κυματισμό στις νότιες ακτές της ΠελοποννήσουΑπό Λαύριο (Πηγή: Associated Press)Από Κύθηρα (Πηγή: Eurokinissi)Από Λαύριο (Πηγή: Associated Press)Από Κύθηρα (Πηγή: Eurokinissi)Από Κύθηρα (Πηγή: Eurokinissi)