Τετάρτη 26/12/2018 - 09:00

Περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας σήμερα, προβλέπει η ΕΜΥ

Περαιτέρω πτώση αναμένεται να καταγράψει σήμερα, Τετάρτη 26 Δεκέμβρη, ο υδράργυρος σ’ όλη την Ελλάδα, καθώς το κύμα ψύχους θα συνεχίσει να επηρεάζει τη χώρα.

Παρότι οι βροχοπτώσεις, οι χιονοπτώσεις και οι ισχυροί άνεμοι θα αρχίσουν να εξασθενούν από το βράδυ της Τρίτης, η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τους 5 βαθμούς Κελσίου στην Αττική.

Ο υδράργυρος, χαρακτηριστικά, θα κυμανθεί στη δυτική Μακεδονία από -10 έως 3 βαθμούς, στη βόρεια Ελλάδα από -6 έως 7, στην κεντρική Ελλάδα από -5 έως 7 βαθμούς, στην Ήπειρο από -2 έως 9, στη δυτική και νότια Ελλάδα από 2 έως 11 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -2 έως 6, στα νησιά του Ιονίου από 2 έως 10 βαθμούς, στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου και στις Σποράδες από 1 έως 6 και στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και την Κρήτη από 5 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Τα φαινόμενα θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τις βόρειες Σποράδες την ανατολική Στερεά, την Αττική, την Εύβοια και την Κρήτη, όπου θα εκδηλωθούν βροχές ή χιονόνερο, και χιονοπτώσεις σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.

Ενδεικτικά, σε Σποράδες και Εύβοια αναμένεται χιόνι σε περιοχές με υψόμετρο από 200-300 μέτρα, σε Βοιωτία και Αττική από 300-400 μέτρα και στην Κρήτη από 700-800 μέτρα.

Πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Αστυνομία, χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες από τη Νάουσα προς τα 3-5 Πηγάδια, στην επαρχιακή οδό Βέροιας-Κοζάνης μέσω Καστανιάς, στην επαρχιακή οδό Φλώρινας-Καστοριάς μέσω Βιτσίου και στην επαρχιακή Φλώρινας-Καστοριάς μέσω Βίγλας.

Προβλήματα παρουσιάζονται στο ορεινό δίκτυο Καστοριάς, Βοιωτίας και Ευρυτανίας.

Στην Αττική, στα λευκά έχει ντυθεί η Πάρνηθα, ενώ με αντιολισθητικές αλυσίδες γίνεται η κίνηση των οχημάτων στη λεωφόρο Πάρνηθος από το τελεφερίκ και πάνω.

Στα λευκά «ντύθηκαν» τα περισσότερα ορεινά χωριά της Λέσβου ανήμερα των Χριστουγέννων. Χιονοπτώσεις σημειώθηκαν σε Αγιάσο, Σκούταρο, Φίλια, Ανεμωτιά, Σκαλοχώρι, Βατούσα, Άγρα, Μεγαλωχόρι, Παλαιοχώρι, Βάφειο, Αμπέλικο, αλλά και σε πολλές περιοχές με μικρότερο υψόμετρο. Οι αρχές συνιστούν οι μετακινήσεις να γίνονται με ιδιαίτερη προσοχή στα χωριά της δυτικής, βόρειας και κεντρικής Λέσβου.

Στα λευκά ντύθηκε και το Περτούλι στον Νομό Τρικάλων. Η θερμοκρασία έπεσε στο μηδέν και η χιονόπτωση ξεκίνησε από νωρίς το πρωί.

Τα ορεινά της Φλώρινας ντύθηκαν κι αυτά στα λευκά. Το θερμόμετρο πάγωσε στους -6 βαθμούς, στη Βασιλίτσα στους -7, στο Καϊμάκτσαλαν -9 και στο Σέλι τους -11.

Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες σημειώθηκαν στο Καρπενήσι όπου το θερμόμετρο έδειξε -5. Στα Άγραφα η θερμοκρασία κατρακύλησε στους -4, στα Τρίκαλα Κορινθίας -3, και στα Βίλια Αττικής -1 βαθμούς Κελσίου. Στο Μέτσοβο το θερμόμετρο έδειξε -7 και στη Μαυροπηγή Κοζάνης τους -5.

Ο καιρός της Τετάρτης

Πηγή: Eurokinissi

Για σήμερα προβλέπονται λίγες νεφώσεις στα δυτικά και βόρεια. Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσουν νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της ανατολικής και νότιας χώρας καθώς και σε περιοχές της Εύβοιας, της ανατολικής Στερεάς και της ανατολικής Πελοποννήσου με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 400 μέτρα). Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στην Κρήτη. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο 8 και πιθανώς 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.

Η θερμοκρασία σε πτώση κυρίως στα ανατολικά. Παγετός κατά τόπους ισχυρός νωρίς το πρωί και το βράδυ στα κεντρικά και βόρεια Ηπειρωτικά.

Στην Αττική προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 500 μέτρα). Τα φαινόμενα από το βράδυ θα σταματήσουν. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά, τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία από -1 έως 7 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη, λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία από -3 μέχρι 6 βαθμούς Κελσίου.