Δευτέρα 07/01/2019 - 09:12

Κύμα χιονιά και στην Αθήνα από σήμερα το βράδυ - Παραμένουν τα προβλήματα στη Θεσσαλονίκη

Φωτό αρχείου
Φωτό αρχείου

Χιόνια ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας αναμένεται να φέρει το νέο κύμα κακοκαιρίας «Τηλέμαχος», το οποίο θα επηρεάσει πολλές περιοχές της Ελλάδας σήμερα Δευτέρα, προκαλώντας πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, χιονοπτώσεις σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο στα ανατολικά και θυελλώδεις βοριάδες, σύμφωνα με τη meteo, τη μετεωρολογική υπηρεσία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Η διάρκεια της κακοκαιρίας θα είναι σύντομη καθώς από την Τρίτη βαθμιαία ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση, που όμως θα είναι πρόσκαιρη.

Αναλυτικότερα, για σήμερα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους στο Νότιο Αιγαίο και στο Νότιο Ιόνιο, χιονόνερο στο Βόρειο Αιγαίο και χιονοπτώσεις στη Χαλκιδική και βαθμιαία στη Μαγνησία, στις Σποράδες, στην Εύβοια, στην Ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και τη Βορειοανατολική Πελοπόννησο.

Μετά το μεσημέρι, οι χιονοπτώσεις στην Εύβοια, στις Σποράδες και την Ανατολική Στερεά θα είναι κατά περιόδους πυκνές, ενώ τις βραδινές ώρες χιονόπτωση αναμένεται και στο κέντρο της Αθήνας.

Παγετός, κατά τόπους ισχυρός, θα σημειωθεί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, όπου τοπικά στα βόρεια ηπειρωτικά θα είναι ολικός, με αρνητικές θερμοκρασίες ολόκληρη την ημέρα - τόσο τη Δευτέρα, όσο και τις πρωινές ώρες της Τρίτης.

Οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο βαθμιαία θα ενισχυθούν και θα πνέουν σχεδόν θυελλώδεις ως θυελλώδεις 7-8 μποφόρ.

Το πρωί της Τρίτης οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στην Ανατολική Στερεά, στην Εύβοια, όπως επίσης και το χιονόνερο και οι μεμονωμένες καταιγίδες στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, αλλά γρήγορα ο καιρός θα βελτιωθεί. Παγετός αναμένεται τις πρωινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Η Περιφέρεια Αττικής, ανακοίνωσε τους πρώτους Δήμους του Λεκανοπεδίου, στους οποίους δεν θα λειτουργήσουν αύριο όλα τα σχολεία

Διαβάστε εδώ το δελτίο της τροχαίας στις 17.00 το απόγευμα, για το πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες.

Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες

Σήμερα, αρνητικές θερμοκρασίες καταγράφονται σε περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, με πιο χαμηλές στο Νευροκόπι Δράμας, όπου υδράργυρος το πρωί έπεσε στους -17 βαθμούς Κελσίου, και την Ορεστιάδα (-9 βαθμοί).

Τη ίδια ώρα επιμένει το τσουχτερό κρύο στη Δ. Μακεδονία και τη Θράκη, όπου από νωρίς καταγράφονται αρνητικές θερμοκρασίες, με τον υδράργυρο στα Γρεβενά να «δείχνει» το πρωί -10 βαθμούς Κελσίου και σε Φλώρινα και Πτολεμαΐδα -9 βαθμούς.

Ισχυρή χιονόπτωση σημειώνεται σήμερα σε περιοχές της κεντρικής και νότιας Εύβοιας.

Κλειστοί δρόμοι στη Θεσσαλονίκη

Πηγή: Eurokinissi/Motionteam

Στη Θεσσαλονίκη τα προβλήματα παραμένουν με κλειστούς δρόμους λόγω παγετού, μειωμένα τα αστικά δρομολόγια αλλά και διακοπές ρεύματος σε διάφορες περιοχές.

Κλειστή παραμένει η Επαρχιακή Οδός Αγίου Βασιλείου - Χορτιάτη, καθώς και η Επαρχιακή Οδός Μελισσοχωρίου - Ωραιοκάστρου.

Με ανακοίνωσή της, η ΕΛ.ΑΣ. καλεί τους οδηγούς που κινούνται στο οδικό δίκτυο της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης να χρησιμοποιούν τις αντιολισθητικές αλυσίδες όταν και όπου οι συνθήκες το επιβάλλουν, λόγω χιονιού και παγετού.

Στο μεταξύ, ένα ζευγάρι εγκλωβίστηκε αργά χθες το βράδυ στην περιοχή Ρετζίκι Θεσσαλονίκης, καθώς το αυτοκίνητό τους ακινητοποιήθηκε από το χιόνι. Στο σημείο έσπευσε όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με δύο πυροσβέστες, οι οποίοι παρέλαβαν το ζευγάρι και το μετέφεραν σε ασφαλές σημείο.

Κλειστή είναι και η επαρχιακή οδός Άρνισσας προς το χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας (Καϊμακτσαλάν), στο νομό Πέλλας, όπου η κυκλοφορία έχει διακοπεί και δεν διεξάγεται ούτε με αντιολισθητικές αλυσίδες. Τις μεγαλύτερες δυσχέρειες λόγω παγετού αντιμετωπίζει η ορεινή Χαλκιδική.

Προβλήματα, λόγω παγετού, παρουσιάζονται και στην κυκλοφορία των αστικών λεωφορείων στο ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα του νομού Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα, δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των αστικών λεωφορείων στις εξής γραμμές: 76 (ΙΚΕΑ - Αγγελοχώρι), 77 (Ν. Μηχανιώνα, Κερασιά- Επανομή) και 82 (Θεσσαλονίκη - Νεοχωρούδα). Τροποποιήσεις ισχύουν σήμερα στις γραμμές 86 (Θεσσαλονίκη - Λαγκαδίκια, το αστικό λεωφορείο δεν διέρχεται από τα Λαγυνά και το Αρδαμέρι) και 87 (Θεσσαλονίκη - Βασιλικά, το αστικό λεωφορείο πραγματοποιεί δρομολόγια στους κεντρικούς δρόμους και δεν διέρχεται από τους περιφερειακούς προορισμούς, πλην της Αγίας Παρασκευής και της Φιλοθέης, από όπου περνά κανονικά).

Κλειστό το ΤΕΙΘ, παιδικοί σταθμοί και σχολεία

Κλειστό παραμένει σήμερα το Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης (ΑΤΕΙΘ). Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, «με απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου του ΑΤΕΙΘ, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, αναστέλλεται η λειτουργία του Ιδρύματος για τη Δευτέρα 7/1/2019.

Επίσης, κλειστοί παραμένουν σήμερα οι παιδικοί σταθμοί και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) σε ορισμένους Δήμους του νομού Θεσσαλονίκης, λόγω του παγετού.

Συγκεκριμένα, κλειστοί θα είναι οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί και τα ΚΔΑΠ του Δήμου Λαγκαδά. και του Δήμου Ωραιοκάστρου.

Κλειστά θα μείνουν τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης την Τρίτη 8 Γενάρη, σε Φλώρινα, Καστοριά, Γρεβενά, Γιάννενα και Λάρισα (Διαβάστε εδώ αναλυτικά).

Πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες

Αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες σε ορισμένα σημεία του οδικού δικτύου της Κεντρικής Μακεδονίας λόγω χιονόπτωσης και παγετού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας (στις 12.20 το μεσημέρι), αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται στο Νομό Ημαθίας, από το 82ο έως το 97ο χιλιόμετρο της Παλαιάς Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης - Κοζάνης (μέσω Καστανιάς), στο οδικό δίκτυο προς τα Χιονοδρομικά Κέντρα Σελίου και Τριών Πέντε Πηγαδιών, από το 21ο χιλιόμετρο της Επαρχιακής Οδού Βέροιας - Δασκίου, στις Δημοτικές Οδούς Νάουσας - Ροδοχωρίου και Νάουσας - Αρκοχωρίου.

Στο Νομό Κιλκίς αλυσίδες είναι απαραίτητες από το 5ο χιλιόμετρο της Επαρχιακής Οδού Γουμένισσας-Λιβαδίων, στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Φανού - Σκρα και μέσα στα Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου Κιλκίς.

Στο Νομό Πέλλας, οι αλυσίδες είναι απαραίτητες σε όλο το επαρχιακό δίκτυο, ενώ έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στο οδικό δίκτυο προς το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας (Καϊμάκτσαλαν). Ο παγετός δημιουργεί προβλήματα και από το 18ο έως το 26ο χιλιόμετρο της Επαρχιακής Οδού Σερρών - Λαϊλιά, όπου η κυκλοφορία διεξάγεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Εφοδιασμένοι με αλυσίδες πρέπει να είναι οι οδηγοί που κινούνται στην Χαλκιδική, από το 60ό έως το 85ο χιλιόμετρο της Παλαιάς Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης - Ιερισσού (μέσω Ταξιάρχη) και στις Επαρχιακές Οδούς Νεοχωρίου - Βαρβάρας - Ολυμπιάδος, Αρναίας -Στανού, Παλαιοκάστρου - Ταξιάρχη, καθώς και μέσα στα Δημοτικά Διαμερίσματα της ορεινής Χαλκιδικής. Στο μεταξύ, χωρίς αλυσίδες κινούνται πλέον τα οχήματα στην Επαρχιακή Οδό Λιβαδιού - Κολινδρού του Νομού Πιερίας.

(Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ)

ΣΧΕΤΙΚΑ