Τρίτη 26/02/2019 - 13:57
ΚΡΗΤΗ

Ένας νεκρός, κατολισθήσεις, εκκένωση χωριών - Τηλεφωνική παρέμβαση του Θ. Παφίλη σε υπουργούς (ΦΩΤΟ)

Από τη γέφυρα στον ποταμό Κερίτη - site zarpanews.gr
Από τη γέφυρα στον ποταμό Κερίτη - site zarpanews.gr

Σημαντικά προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία των τελευταίων ωρών στην Κρήτη, με έναν αγνοούμενο, κατολισθήσεις, κλειστούς δρόμους, εκκενώσεις χωριών και υπερχειλισμένα ποτάμια με την απουσία των απαραίτητων έργων υποδομής να είναι το κύριο χαρακτηριστικό.

Νεκρός εντοπίστηκε το μεσημέρι της Τρίτης 26 Φλεβάρη ο 61 χρονος κτηνοτρόφος, το όχημα του οποίου παρασύρθηκε από χείμαρρο στο χωριό Εμπρόσνερος Αποκορώνου. Το όχημα εντοπίστηκε σε σημείο του ποταμού Βατουδιάρη, με τον άνδρα να αναζητείται από δυνάμεις της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και κατοίκους.

Στο μεταξύ, κατέρρευσε το μεσημέρι της Δευτέρας η ιστορική γέφυρα του ποταμού Κερίτη στην είσοδο του Αλικιανού του Δήμου Πλατανιά, στα Χανιά. Η γέφυρα, που είχε υποστεί σημαντικές ζημιές από την κακοκαιρία της 14ης Φλεβάρη, κόπηκε στα δύο καθώς δεν κατάφερε να αντέξει τον τεράστιο όγκο των νερών. Νωρίτερα σήμερα, είχε υποστεί καθίζηση τμήμα του δρόμου που εφαπτόταν με τη γέφυρα και είχαν γίνει εργασίες στήριξης. Η πετρόκτιστη τρίτοξη γέφυρα χτίστηκε το 1908 και είχε χαρακτηριστεί ως νεότερο μνημείο. (Δείτε εδώ βίντεο τη στιγμή της κατάρρευσης, από τοπικό κανάλι που είχε απευθείας σύνδεση).

Λίγο αργότερα, κατέρρευσε και η γέφυρα του Πλατανιά, στην παλαιά Εθνική Οδό, ενώ νωρίτερα είχε κλείσει η γέφυρα στο Πατελάρι και δεδομένου της απαγόρευσης διέλευσης από τον ΒΟΑΚ, στο ύψος του Σταλού, η πρόσβαση από Χανιά έχει διακοπεί.

Εξάλλου, ο ποταμός που περνάει από τα ορεινά χωριά του Δήμου Πλατανιά και χωρίζει τις Βουκολιές από το Νιο Χωριό έχει υπερχειλίσει. Οι αρχές προχωρούν σε εκκενώσεις σπιτιών στις Βουκολιές, στο Χλιαρό και στο Λαγγό.

Πλατανιάς Ρεθύμνου

Εντολή για εκκένωση σπιτιών στον Πλατανιά Ρεθύμνου έδωσαν οι φορείς της Πολιτικής Προστασίας. Κάτοικοι και σπίτια απειλούνται από τα φουσκωμένα νερά του Πλατανιανού ποταμού καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για υπερχείλιση.

Ο ποταμός δέχεται όλο τον όγκο του νερού που υπερχειλίζει από το φράγμα Ποταμών Αμαρίου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν πλημμυρίσει υπόγεια στην περιοχή.

Παρέμβαση του ΚΚΕ

Για το θέμα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης επικοινώνησε με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστο Σπίρτζη, καθώς και με τον γγ του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Κώστα Πουλάκη, για την κυριολεκτικά χαοτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί αυτές τις ώρες στην Κρήτη από την κακοκαιρία και ιδιαιτέρως στα Χανιά, όπου έχουν καταρρεύσει γέφυρες και έχουν δημιουργηθεί πολλά ακόμα σοβαρά προβλήματα. Ο Θανάσης Παφίλης ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για τη βελτίωση της κατάστασης, έστω και με την αξιοποίηση προσωρινών στρατιωτικών γεφυρών για την αποκατάσταση της σύνδεσης των περιοχών που έχουν πληγεί.

Τη λήψη άμεσων μέτρων για την προστασία της ανθρώπινης ζωής απαιτεί η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ, ζητώντας από την κυβέρνηση και την τοπική - περιφερειακή διοίκηση να κηρύξουν το νομό σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, άμεση και ασφαλή αποκατάσταση της πρόσβασης, της ηλεκτροδότησης, της ύδρευσης και των τηλεπικοινωνιών των αποκλεισμένων περιοχών (Διαβάστε εδώ αναλυτικά).

Κλιμάκια της ΤΕ Χανιών πραγματοποίησαν περιοδείες στις πληγείσες περιοχές την Τρίτη 26 Φλεβάρη.

Αξίζει να σημειωθεί πως τις προηγούμενες μέρες, αποστολή του 902.gr, είχε καταγράψει τα προβλήματα στη συγκεκριμένη περιοχή.

Κλειστοί δρόμοι και διακοπές ρεύματος

Από το site zarpanews.grΑπό το site zarpanews.grΑπό το site zarpanews.grΑπό το site zarpanews.grΑπό το site zarpanews.grΑπό το site zarpanews.grΑπό το site zarpanews.grΑπό το site zarpanews.grΗράκλειο  (Πηγή: Eurokinissi)Ηράκλειο (Πηγή: Eurokinissi)Η γέφυρα του Πλατανιά που κατέρρευσε - zarpanews.grΗ γέφυρα του Πλατανιά που κατέρρευσε - zarpanews.gr

Στο μεταξύ, σοβαρότατα προβλήματα καταγράφονται σε περιοχές του Δήμου Πλατανιά. Όπως ανακοινώθηκε, υπάρχει απαγόρευση της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στους δρόμους Φουρνέ-Μεσκλά, Λάκκοι-Μεσκλά, Φουρνέ-Λάκκοι, Χλιαρό-Ουρθούνι-Καράνου, Νιο Χωριό-Βουκολιές και Συρίλι-Νεριανά.

Επίσης, για λόγους ασφαλείας, λόγω σοβαρότατων προβλημάτων στο οδόστρωμα, θα πρέπει να αποφεύγεται η διέλευση των δρόμων Μπαμπιόλου-Μανολιοπούλου και Σκινέ-Φουρνέ.

Ιδιαίτερη προσοχή συνιστάται σε όσους δραστηριοποιούνται σε παραθαλάσσιες περιοχές και αγκυροβόλια λόγω των προβλεπόμενων δυνατών ανέμων, καθώς και στις μετακινήσεις στο οδικό δίκτυο, αφού τα εδάφη έχουν κορεστεί από τις συνεχιζόμενες βροχοπτώσεις και είναι επιρρεπή στην εκδήλωση αστοχιών (κατολισθήσεις, καταπτώσεις βράχων).

Λόγω των καταστροφών, χωρίς ρεύμα παραμένουν από το πρωί πολλές περιοχές του νομού Χανίων.

Προβλήματα και στο Ρέθυμνο

Κατολισθήσεις, πτώσεις ογκωδών τμημάτων βράχων, σπάσιμο δέντρων, φουσκωμένα ρυάκια, μικροί χείμαρροι που ενίοτε δημιουργούν επικινδυνότητα, πλημμυρισμένα υπόγεια και δρόμοι σε χωριά της ενδοχώρας του Ρεθύμνου, συνθέτουν την κατάσταση έτσι όπως έχει διαμορφωθεί από την επέλαση της κακοκαιρίας.

Συγκεκριμένα, έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις στις παρακάτω περιοχές: Πριν το χωριό στο Γιαννούδι, Λούτρα, Κυριάννα, Πηγή, Καλονύκτι, Καμπανός -στην Αγία Κυριακή-, Μαλάκι, Μαρουλού -όπου υπάρχει και κατολίσθηση και πλημμύρα-, Αγία Παρασκευή, Καστελλάκια, Μετόχι, Αρμένοι, Μικρά Ανώγεια, Βιράν Επισκοπή -στο κέντρο του Πλατανιά και στον αύλειο χώρο του «Lidl»-, Τσεσμέ, Μούντρος, Παλαίλημνος, Σαϊτούρες, οικισμός δημοσίων υπαλλήλων στο Μαρουλά και στη Γέφυρα Σταυρωμένου.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ανθυποπλοίαρχος, διοικητής της Λιμενικής Αστυνομίας Ρεθύμνου, Μαρία Σμπούκη, η διέλευση των οχημάτων στην περιοχή του Λιμεναρχείου έχει διακοπή λόγω της εισροής υδάτων, αλλά και έντονου κυματισμού, καθώς και αντικειμένων που υπάρχουν στους δρόμους.

Επίσης προβλήματα δημιουργήθηκαν από πλημμυρισμένα φρεάτια στους δρόμους της παραλίας του Ρεθύμνου και στη χερσαία ζώνη του Λιμένα τα οποία όμως βρίσκονται υπό πλήρη έλεγχο.

Κλειστά τα σχολεία την Τρίτη σε Χανιά και Ρέθυμνο

Κλειστά θα μείνουν την Τρίτη όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε Χανιά και Ρέθυμνο.

Παράλληλα δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί στον δήμο Χανίων και Πλατανιά.

Επίσης, κλειστές θα παραμείνουν όλες οι σχολικές μονάδες και στον Δήμο Μυλοποτάμου αλλά και τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί του δήμου.