Σάββατο 24/08/2019 - 19:56
ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ

Eκκενώθηκαν ξενοδοχεία στη Σάμο - Ανοχύρωτη και φέτος η χώρα (ΦΩΤΟ)

Από την πυρκαγιά στο Ποικίλο Όρος
Από την πυρκαγιά στο Ποικίλο Όρος
Πηγή: Eurokinissi

Στο έλεος των πυρκαγιών βρίσκεται σήμερα η χώρα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, του ισχυρού αέρα, αλλά κυρίως της έλλειψης στοιχειωδών μέτρων πρόληψης.

Στη Σάμο μαίνεται μεγάλη φωτιά σε δασική έκταση στον Μεσόκαμπο, κοντά στο Πυθαγόρειο που αποτελεί μια από τις πιο τουριστικές περιοχές του νησιού. Τουλάχιστον πέντε ξενοδοχεία εκκενώθηκαν, ενώ αρκετοί τουρίστες χρειάστηκε να τα εγκαταλείψουν δια θαλάσσης. Οι τουρίστες και κάτοικοι του Μεσόκαμπου, μεταφέρθηκαν για προληπτικούς λόγους στο κλειστό γυμναστήριο του Πυθαγορείου.

Οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής ενισχύθηκαν, ενώ επιχειρούν και ισχυρές εναέριες δυνάμεις για να προλάβουν την εξάπλωσή της. Συνολικά στην πυρκαγιά στη Σάμο επιχειρούν 31 πυροσβέστες με 13 οχήματα, 4 αεροσκάφη Καναντέρ και 2 ελικόπτερα.

Από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν κοντά στους κατοίκους της περιοχής κλιμάκιο της ΤΕ του ΚΚΕ και δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» με επικεφαλής τον δημοτικό σύμβουλο Κώστα Τζίχα. Επανειλημμένα το ΚΚΕ και η «Λαϊκή Συσπείρωση» έχουν καταγγείλει την ανυπαρξία μέτρων πρόληψης και τις δραματικές ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα δασοπυρόσβεσης, σε ένα πευκόφυτο νησί όπως η Σάμος, το οποίο έχει θρηνήσει θύματα από τις πυρκαγιές. Φέτος, μάλιστα, τα δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη που στάθμευαν στο νησί μεταφέρθηκαν αλλού, ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία «απογυμνώθηκε» ακόμη περισσότερο μετά τη μεταφορά πυροσβεστών στο αεροδρόμιο που ανήκει στην ιδιωτική εταιρεία «Fraport».

Σε άλλες περιοχές

Μεγάλες διαστάσεις έχει και η φωτιά στην περιοχή στην περιοχή Άγιος Βασίλειος Λακωνίας, κοντά στο Γύθειο.

Καλύτερη εικόνα παρουσιάζουν οι φωτιές στην περιοχή Ριόλος, στη Δυτική Αχαΐα Ηλεία, καθώς και στην Ηλεία, στην περιοχή Βάρδα. Στην Ηλεία, οι φλόγες έφτασαν κοντά στα πρώτα σπίτια του χωριού και μια ηλικιωμένη μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Βάρδας με αναπνευστικά προβλήματα.

Σε ύφεση είναι η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιφερειακή Αιγάλεω, κοντά στη λεωφόρο ΝΑΤΟ, στο Ποικίλο Όρος. Δύο πυροσβέστες που κατευθύνονταν προς την περιφερειακή του Αιγάλεω, τραυματίστηκαν ελαφρά, όταν το όχημα στο οποίο επέβαιναν ανατράπηκε.

Από το Ποικίλο Όρος (Πηγή: Eurokinissi)Από την ανατροπή του πυροσβεστικού οχήματος στο Αιγάλεω  (Πηγή: Eurokinissi) (Πηγή: Eurokinissi) (Πηγή: Eurokinissi) (Πηγή: Eurokinissi)Από τη Σάμο (Πηγή: «my-samos.blogspot.com» - Μ. Γιοκαρίνη)Από τη Σάμο (Πηγή: «my-samos.blogspot.com»)Από τη Σάμο (Πηγή: «my-samos.blogspot.com»Από τη Σάμο (Πηγή: «my-samos.blogspot.com» - Β. Καραγιαννόπουλος)Από την πυρκαγιά στην Ηλεία (πηγή: «ilialive.gr»)Από την πυρκαγιά στην Ηλεία (πηγή: «ilialive.gr»)Από την πυρκαγιά στην Ηλεία (πηγή: «ilialive.gr»)Από την πυρκαγιά στην Ηλεία (πηγή: «ilialive.gr»)