Παρασκευή 22/11/2019 - 15:41
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ - ΚΑΒΑΛΑ - ΘΑΣΟΣ

Προβλήματα από την κακοκαιρία και την έλλειψη υποδομών (ΦΩΤΟ)

Από την Καβάλα
Από την Καβάλα

Προβλήματα στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής προκάλεσε η βροχή και η έλλειψη αντιπλημμυρικών υποδομών.

Από τη βροχή έσπασαν αντιστηρίξεις του υπερχειλισμένου ρέματος «Μπασδέκη» με το νερό να εφορμά και να πλημμυρίζει τον οικισμό. Αρκετοί κάτοικοι εγκλωβίστηκαν στα σπίτια τους, οι δρόμοι αποκλείστηκαν ενώ προληπτικά εκκενώθηκαν νηπιαγωγεία και σχολεία σε Νέα Ρόδα, Στρατώνι και Παλαιοχώρι.

Επίσης, από τη βροχή και τη συσσώρευση υδάτων και φερτών υλικών, στην επαρχιακή οδό Πολυγύρου - Ιερισσού υποχώρησε το οδόστρωμα με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία αφού ήταν αδύνατη η διέλευση των οχημάτων.

Στο μεταξύ, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν, με απόφαση του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, περιοχές της Καβάλας και της Θάσου, που επλήγησαν από τις βροχές και την έλλειψη αντιπλημμυρικών υποδομών.

Στη Θάσο, μάλιστα, σήμερα τα σχολεία παρέμειναν κλειστά ενώ έξι περιοχές κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα νότια του νησιού. Η έντονη βροχόπτωση προκάλεσε πολλά και εκτεταμένα προβλήματα στα Λιμενάρια, όπου για μια ακόμη φορά κάτοικοι και μαγαζάτορες είδαν τις περιουσίες τους να βουλιάζουν μέσα στα νερά και τη λάσπη. Προβλήματα υπήρχαν και σε άλλες περιοχές του νησιού, όπως στον Θεολόγο, τον Ποτό και τις Μαριές.

Στην Καβάλα δύο περιοχές στη δημοτική ενότητα Φιλίππων κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Λόγω της κλίσης του εδάφους, ο μεγαλύτερος όγκος του νερού, αφού υποχώρησε από τις τοπικές κοινότητες Πολύστηλου και Δάτου, στη δημοτική ενότητα Φιλίππων του Δήμου Καβάλας, συσσωρεύτηκε στον κάμπο των Τεναγών. Μικροπροβλήματα υπήρξαν ωστόσο σε γειτονιές μέσα στην πόλη της Καβάλας με πτώσεις δέντρων και παλιών τοιχίων, ενώ έγιναν κατολισθήσεις μικρής έκτασης στην περιμετρική οδό.

Τα πλοία στο λιμάνι της Καβάλας παραμένουν σήμερα δεμένα, καθώς λόγω των ισχυρών θυελλωδών ανέμων, εντάσεως μέχρι και επτά μποφόρ, που πνέουν στο Θρακικό Πέλαγος, δεν πραγματοποιούνται δρομολόγια στην πορθμειακή γραμμή Καβάλας - Πρίνου. Μόνο δυο δρομολόγια πραγματοποιούνται στην πορθμειακή γραμμή Κεραμωτή - Λιμένα.

Βελτιωμένη είναι σήμερα η κατάσταση στις αγροτικές περιοχές των Δήμων Καβάλας και Παγγαίου, που χθες, Πέμπτη, αντιμετώπισαν πολλά πλημμυρικά φαινόμενα, λόγω της έντονης βροχόπτωσης στην περιοχή.

ΚαβάλαΝ. ΡοδόπηςΝ.ΡοδόπηςΚαβάλα (Πηγή: Eurokinissi)Καβάλα (Πηγή: Eurokinissi)ΘάσοςΘάσοςΘάσοςΘάσοςΘάσος (Πηγή: Eurokinissi)Θάσος (Πηγή: Eurokinissi)Θάσος