Τρίτη 07/01/2020 - 22:09
ΣΑΜΟΣ

Συγκέντρωση για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών και προσφύγων

Στο έλεος της κακοκαιρίας βρέθηκαν και οι ξεριζωμένοι στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου τις τελευταίες μέρες με το χιονιά. Χαρακτηριστικά, στη Σάμο 8.064 αλλοδαποί είναι εγκλωβισμένοι στο νησί, από τους οποίους οι 7.766 ζουν σε άθλιες συνθήκες γύρω από το ΚΥΤ, που χωρά 648 άτομα.

Για την προσωρινή αντιμετώπιση του προβλήματος της στέγασής τους, λόγω και της κακοκαιρίας, στάλθηκαν στο νησί δύο αρματαγωγά από την περασμένη Κυριακή, τα οποία δεν φιλοξένησαν κανέναν ξεριζωμένο.

Το απόγευμα της Τρίτης 7 Γενάρη πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση κατοίκων της Σάμου στο Μαλαγάρι, όπου ήταν αγκυροβολημένα τα δύο αρματαγωγά, με αίτημα τη φιλοξενία ευάλωτων περιπτώσεων προσφύγων σε αυτά και τη ναύλωση πλοίων για μεταφορά όλων των προσφύγων - μεταναστών σε δομές με ανθρώπινες συνθήκες, στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Στη σχετική συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Δήμου Ανατολικής Σάμου, στην οποία αποφασίστηκε η κινητοποίηση, με την παρουσία των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και θέμα τις άθλιες και επικίνδυνες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών, η «Λαϊκή Συσπείρωση» κατέθεσε υπόμνημα το οποίο ανάμεσα στα άλλα αναφέρει:

«Είναι η πολλοστή φορά που συγκαλείται δημοτικό όργανο με θέμα το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, το οποίο συνεχώς επιδεινώνεται, χωρίς δυστυχώς να επιτευχθεί μέχρι τώρα αποτελεσματική γραμμή διεκδίκησης. Η επιμονή και μόνο στην περιγραφή του προβλήματος και οι κινήσεις εντυπωσιασμού της Δημοτικής Αρχής αποδείχθηκαν αδιέξοδες.

Για τα προβλήματα δεν ευθύνονται οι πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν καταδικαστεί να ζουν σε απάνθρωπες συνθήκες, αλλά ο εγκλωβισμός τους στα νησιά και τη χώρα μας, με ευθύνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κυβερνήσεων (ΣΥΡΙΖΑ πριν - ΝΔ σήμερα), οι οποίες προσυπογράφουν και εφαρμόζουν την απαράδεκτη Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας, που προκαλεί τον εγκλωβισμό.

Είναι επίσης αποδεκτό από τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας ότι η προσφυγιά και η μετανάστευση εκατομμυρίων ανθρώπων στον κόσμο προκαλούνται από τους πολέμους για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, από τη ληστρική εκμετάλλευση του πλούτου των χωρών, από τις περιβαλλοντικές καταστροφές που προέρχονται από την ασύδοτη δράση των μονοπωλιακών ομίλων με σκοπό το κέρδος. Αυτό αποκτά μάλιστα ιδιαίτερη σημασία αυτήν την περίοδο, που η Ελλάδα έχει εμπλακεί στο κουβάρι των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην περιοχή, με το ενδεχόμενο μιας νέας σύρραξης, όπως απειλείται τώρα μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, με ευθύνη των Αμερικανών και των συμμάχων τους».