Τετάρτη 22/01/2020 - 10:20
ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

Σήμερα οι κινητοποιήσεις στα νησιά του Αιγαίου ενάντια στην πολιτική του εγκλωβισμού και της καταστολής

Κινητοποιήσεις για το προσφυγικό - μεταναστευτικό και ενάντια στην πολιτική του εγκλωβισμού και της καταστολής πραγματοποιούνται σήμερα σε σε Λέσβο, Σάμο και Χίο.

Στη Μυτιλήνη πραγματοποιείται στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Σαπφούς, η συγκέντρωση που διοργανώνει το Παλλεσβιακό Εργατικό Κέντρο, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας στο νησί, ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για τη δημιουργία νέων κλειστών κέντρων για τους ξεριζωμένους (hot spots). Ταυτόχρονα, το Εργατικό Κέντρο με χτεσινή του ανακοίνωση καταγγέλλει τον περιφερειάρχη Β. Αιγαίου, Κ. Μουτζούρη, ο οποίος καλεί σε συγκέντρωση την ίδια μέρα, με την οποία ουσιαστικά προασπίζει τις πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων και της τελευταίας της ΝΔ, που έχουν αποτέλεσμα τον διπλό εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών στα νησιά. Πιο συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή του, το Παλλεσβιακό Εργατικό Κέντρο καταγγέλλει πως «ο περιφερειάρχης Β. Αιγαίου, Κ. Μουτζούρης, με τις θέσεις που εκφράζει για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό και με την απόλυτη συμφωνία του με την επικίνδυνη πολιτική της κυβέρνησης - ΕΕ, αποδεικνύει περίτρανα ότι είναι υπέρ του εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών, τη λειτουργία των hot spots, αλλά και τη δημιουργία νέων κλειστών κέντρων κράτησης» (διαβάστε αναλυτικά εδώ).

Στη Σάμο

Στη Σάμο προσυγκέντρωση θα γίνει στο Βαθύ (δίπλα στο ΚΤΕΛ) στις 11 π.μ., με το Νομαρχιακό Τμήμα Σάμου της ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Σάμου να καλούν όλους τους εργαζόμενους να δώσουν δυναμικό «παρών». Η συγκέντρωση είναι στις 12 μ. στην πλατεία Πυθαγόρα. Για τη διευκόλυνσή τους έχει προκηρυχθεί στάση εργασίας από τις 10 π.μ. έως τις 3 μ.μ. στον ιδιωτικό τομέα και από τις 11 π.μ. έως τη λήξη του ωραρίου στο Δημόσιο. Μετά από αντιδράσεις, στη συγκέντρωση θα μιλήσουν εκπρόσωποι φορέων, μεταξύ των οποίων είναι το ΕΚ και η ΑΔΕΔΥ (αναλυτικά εδώ).

Στη Χίο

Η ΕΓ του ΝΤ Χίου της ΑΔΕΔΥ, μετά από τη μαζική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε εκτάκτως χτες με τα πρωτοβάθμια σωματεία της δύναμής της, καλεί όλους τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα να μετέχουν σήμερα στις 12 το μεσημέρι στη συγκέντρωση στην πλατεία Βουνακίου, απέναντι από το κτίριο της ΠΕ Χίου (περίπτερο ΕΦΚΑ), με βάση τις θέσεις της για τον απεγκλωβισμό των προσφύγων - μεταναστών από τα νησιά και να εκφράσουν την αλληλεγγύη σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που είναι θύματα των εγκληματικών πολιτικών των ΕΕ, ΝΑΤΟ και ελληνικών κυβερνήσεων. Στη Χίο, στο πλαίσιο της σχετικής κινητοποίησης θα πραγματοποιηθεί στάση εργασίας σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και τα ΝΠΔΔ του νομού Χίου από τις 12 έως τη λήξη του ωραρίου, προκειμένου όλοι οι εργαζόμενοι του Δημοσίου να δώσουν το «παρών» στη συγκέντρωση. Η απόφαση αυτή πάρθηκε μετά την υπαναχώρηση της περιφερειακής αρχής από την προσπάθεια που έκανε να φιμώσει τους φορείς, αποκλείοντάς τους από το βήμα των ομιλητών της συγκέντρωσης.