Τετάρτη 21/09/2016 - 12:15
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΤΑΣ

Καταδικάζει το νέο κρούσμα ξενοφοβίας σε βάρος προσφυγόπουλων στη Φιλιππιάδα

Φωτό αρχείου
Φωτό αρχείου

Τις ρατσιστικές φωνές μίσους, όπως αυτές εκφράστηκαν σε πρόσφατη ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων του 2ου Δημοτικού σχολείου Φιλιππιάδας, ενάντια στην ένταξη προσφυγόπουλων στην εκπαιδευτική διαδικασία, καταδικάζει το Εργατικό Κέντρο Άρτας.

Σε ανακοίνωσή του μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Το Εργατικό Κέντρο Άρτας καταδικάζει τις ρατσιστικές φωνές μίσους, όπως αυτές εκφράστηκαν σε πρόσφατη ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων του 2ου Δημοτικού σχολείου Φιλιππιάδας, ενάντια στην ένταξη προσφυγόπουλων στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, δεσμευμένη από τις αποφάσεις της ΕΕ που στήριξε και οι οποίες δημιούργησαν συνθήκες εγκλωβισμού των προσφύγων, φέρει τεράστιες ευθύνες, γιατί παρά τις διακηρύξεις της, εδώ και μήνες, δεν έχει λάβει κανένα ουσιαστικό μέτρο για το ζήτημα της εκπαίδευσης των παιδιών των προσφύγων, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για ξενοφοβικές και ρατσιστικές αντιλήψεις. Στα σχολεία δεν πρέπει να υπάρχει χώρος για το μίσος του ρατσισμού, του φασισμού και των διακρίσεων. Θέλουμε να μεγαλώσει η νεολαία με τις αξίες της ειρήνης, της αλληλεγγύης, της συνεργασίας και της αγάπης προς τον άνθρωπο.

Το Εργατικό Κέντρο Άρτας και σωματεία της δύναμής του όλο το προηγούμενο διάστημα απέδειξαν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στο δράμα των προσφύγων, συγκεντρώνοντας τρόφιμα και ρουχισμό, με μεγάλη ανταπόκριση. Σήμερα που 60.000 είναι εγκλωβισμένοι στη χώρα μας και ορισμένοι από αυτούς και στην περιοχή μας, είναι ανάγκη να υλοποιηθούν με κρατική ευθύνη όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για μια ουσιαστική εκπαιδευτική διαδικασία για τα παιδιά των προσφύγων, χωρίς την εμπλοκή των ΜΚΟ, τόσο στους χώρους φιλοξενίας, όσο και στα σχολεία -κατά βάση- τις απογευματινές ώρες.

Αυτό σημαίνει ότι το κράτος πρέπει να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα, μέσα από τις δημόσιες δομές Υγείας, ώστε να πληρούνται τα κριτήρια εγγραφής που ισχύουν για όλα τα παιδιά, όπως εμβόλια, ιατρικές βεβαιώσεις, για την πρόληψη ασθενειών και για να μην αποκλειστεί από την εκπαιδευτική διαδικασία ούτε ένα παιδί προσφύγων. Να εξασφαλιστεί όλο το απαραίτητο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό (καθαρίστριες, σχολικοί φύλακες κ.ά.), καθώς και η ασφαλής μεταφορά των παιδιών από το ίδιο το κράτος, όπου χρειάζεται.

Ο εχθρός μας δεν είναι τα μικρά και καταταλαιπωρημένα παιδιά που άφησαν την πατρίδα τους εξαιτίας του πολέμου και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Ο πραγματικός αντίπαλος, ο πραγματικός ένοχος είναι το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα, οι κυβερνήσεις και τα κόμματα που το στηρίζουν, οι οποίοι για τα κέρδη και τους ανταγωνισμούς του μεγάλου κεφαλαίου δεν διστάζουν ν΄ ανάψουν τη φωτιά του πολέμου όπου Γης. Είναι ανάγκη να δυναμώσει τόσο η αλληλεγγύη απέναντι στους πρόσφυγες όσο και η κοινή πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που σπέρνουν το θάνατο και την προσφυγιά».