Παρασκευή 12/04/2019 - 13:40
ΛΙΒΥΗ

Συνεχίζονται οι μάχες έξω από την Τρίπολη

Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
Πηγή: Associated Press

Πενήντα έξι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην πρωτεύουσα της Λιβύης από τις συγκρούσεις μεταξύ μαχητών του «Λιβυκού Εθνικού Στρατού» του Χαλίφα Χαφτάρ και των δυνάμεων της «Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας», ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ, καθώς ο Χαφτάρ εντείνει την προέλασή του για την κατάληψη της λιβυκής πρωτεύουσας, ώστε από ισχυρότερη θέση να παζαρέψει με όλους.

Μεταξύ των νεκρών είναι δύο γιατροί και ένας οδηγός ασθενοφόρου, επισήμανε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε ανακοίνωσή του. Δεν διευκρίνισε αν οι υπόλοιποι νεκροί είναι μαχητές ή όχι.

Η έκρυθμη κατάσταση σε προάστια της πρωτεύουσας ανάγκασε την ΕΕ να απομακρύνει «προσωρινά» τα 20 μέλη της «Αποστολής Βοήθειας» (EUBAM) από την Τρίπολη και να τα μεταφέρει στην Τυνησία.

Η ΕΕ «ανησυχεί για τις εξελίξεις στη Λιβύη», ανακοίνωσε εξάλλου η εκπρόσωπος της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι. Η Μογκερίνι επανέλαβε την έκκλησή της στους εμπόλεμους για άμεση κατάπαυση του πυρός και διευκόλυνση της πρόσβασης της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Τη Δευτέρα, κατά τη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο, η Μογκερίνι είχε απευθύνει έκκληση ζητώντας πολύ σθεναρά από όλους τους Λίβυους ηγέτες, και ιδιαίτερα τον Χαφτάρ, «να σταματήσουν όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις» και να επανέλθουν «στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ». Η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για τις Εξωτερικές Υποθέσεις συζήτησε απευθείας με τον στρατηγό Χάφταρ και με τον Φάγεζ αλ-Σάρατζ, επικεφαλής της αναγνωρισμένης από τα Ηνωμένα Έθνη «Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας».

Ωστόσο είναι φανερό ότι στη Λιβύη, όπως και οκτώ χρόνια πριν, όταν ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ ξεκινούσαν την επέμβαση, λόγω του πλούτου της χώρας συγκρούονται ισχυρά συμφέροντα και δεν υπάρχει ενιαία στάση. Και το σχέδιο κοινής διακήρυξης που υποβλήθηκε την Τετάρτη στη Σύνοδο της ΕΕ απορρίφθηκε από ορισμένες χώρες, με πρώτη τη Γαλλία, που φαίνεται πως στηρίζει τον Χαφτάρ προκειμένου να εξασφαλίσει τα συμφέροντα του γαλλικού μονοπωλίου Ενέργειας «Τotal» στην ανατολική Λιβύη. Στην «απέναντι» πλευρά είναι η Ιταλία, που φαίνεται πως στηρίζει τον Σάρατζ ώστε να προωθήσει τα συμφέροντα του δικού της μονοπωλίου «Eni» στη χώρα και στην ευρύτερη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, στην οποία δραστηριοποιούνται και οι δύο εταιρείες.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», «Sputnik»)