Τρίτη 30/04/2019 - 10:18
ΟΝΔΟΥΡΑ

Μαζικές κινητοποιήσεις κατά των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων σε Υγεία και Παιδεία

Πηγή: twitter / GildateleSUR
Πηγή: twitter / GildateleSUR

Μαζικές κινητοποιήσεις έγιναν χθες στην πρωτεύουσα της Ονδούρας, Τεγκουσιγκάλπα, εναντίον των κυβερνητικών σχεδίων που προβλέπουν μεταρρυθμίσεις στο εθνικό σύστημα υγείας και το εκπαιδευτικό σύστημα, με τους διαδηλωτές να προεξοφλούν πως θα οδηγήσουν σε ιδιωτικοποιήσεις και απολύσεις.

Η κινητοποίηση σημειώθηκε ενώ συνεχίζεται μια απεργιακή κινητοποίηση στα σχολεία και σε ορισμένα νοσοκομεία. Συνδικάτα που εκπροσωπούν τους δασκάλους και τους γιατρούς προκήρυξαν απεργίες στα τέλη της περασμένης εβδομάδας. Ο πρόεδρος Χουάν Ορλάντο Ερνάντες, επικεφαλής της συντηρητικής κυβέρνησης που έχει ευθυγραμμιστεί με τις ΗΠΑ, υπερασπίζεται τα επίμαχα δύο νομοσχέδια, που χαρακτηρίζει απαραίτητα για να αναμορφωθεί τόσο το σύστημα Υγείας, όσο και το σύστημα Παιδείας. Στις μεταρρυθμίσεις, επισημαίνει εξάλλου, συμπεριλαμβάνονται επίσης σχέδια για να υπάρξουν νέες υποδομές και καλύτερη κατάρτιση των υπαλλήλων.

Σύμμαχοί του αρνούνται ότι τα σχέδια νόμου, που εγκρίθηκαν σε πρώτη ανάγνωση από το κοινοβούλιο στα τέλη της περασμένης εβδομάδας αλλά εκκρεμεί ακόμη να ψηφιστούν οριστικά, θα οδηγήσουν σε ιδιωτικοποίηση ή σε ομαδικές απολύσεις, όπως καταγγέλλουν οι διαδηλωτές.

«Όσοι διαδηλώνουν δεν καταλαβαίνουν ή δεν θέλουν να καταλάβουν ποιο είναι το περιεχόμενο του νόμου», έκρινε ο Μαουρίσιο Ολίβα, πρόεδρος του Κογκρέσου και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος του Ερνάντες. Δεν υπάρχουν διατάξεις στα νομοσχέδια που «να προβλέπουν απολύσεις», διαβεβαίωσε, προσπαθώντας να διασκεδάσει τους φόβους πολλών εργαζομένων.

Κάποιοι από τους διαδηλωτές, που φόραγαν μάσκες και κουκούλες, πέταξαν πέτρες και κοκτέιλ μολότοφ εναντίον αστυνομικών και κτιρίων, με αποτέλεσμα να πάρουν φωτιά αρκετά κτίρια. Αστυνομικοί έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων για να τους απωθήσουν.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters»)