Σάββατο 04/05/2019 - 16:28
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Ο πρωθυπουργός εκβιάζει με παραίτηση αν εγκριθούν οι αυξήσεις σε μισθούς των εκπαιδευτικών!

Ο Αντόνιο Κόστα με τον Αλ. Τσίπρα και τον Ν. Αναστασιάδη σε πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ
Ο Αντόνιο Κόστα με τον Αλ. Τσίπρα και τον Ν. Αναστασιάδη σε πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ
Πηγή: Eurokinissi

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, με τον οποίο συγκυβερνά το Πορτογαλικό ΚΚ (PC) και το «Αριστερό Μπλοκ» (BE) και αποτέλεσε και αυτός παράδειγμα «φιλολαϊκής διακυβέρνησης» για τον ΣΥΡΙΖΑ, απείλησε ότι θα παραιτηθεί αν το κοινοβούλιο ψηφίσει το νόμο με τον οποίο θα ξεπαγώσουν οι μισθοί των εκπαιδευτικών!

«Η επικύρωση αυτής της κοινοβουλευτικής πρωτοβουλίας θα υποχρεώσει την κυβέρνηση να υποβάλει την παραίτησή της», είπε ο Κόστα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Οι βουλευτικές εκλογές στην Πορτογαλία είναι προγραμματισμένες για τις 6 Οκτώβρη.

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι το μέτρο που εγκρίθηκε το βράδυ της Πέμπτης από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εκπαίδευσης «μπορεί να οδηγήσει σε εκτροχιασμό τις δημόσιες δαπάνες».

Οι εκπαιδευτικοί διαδηλώνουν εδώ και μήνες ζητώντας την αναπροσαρμογή των μισθών τους που πάγωσαν κατά την περίοδο της κρίσης. Μετά την απόφαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής και άλλα συνδικάτα του δημόσιου τομέα ζήτησαν να αντιμετωπιστούν κατά τον ίδιο τρόπο με τους εκπαιδευτικούς.

«Αυτό είναι κάτι που αργά ή γρήγορα θα στοιχίσει 800 εκατομμύρια ευρώ στους Πορτογάλους», προειδοποίησε ο πρωθυπουργός, λίγο πριν συναντηθεί με τον Πρόεδρο Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα. Τόνισε ότι οι αυξήσεις στους μισθούς δεν συνάδουν με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και «απειλούν τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας», τονίζοντας: «Αυτή η αξιοπιστία είναι αδιαπραγμάτευτη».

Η Επιτροπή Εκπαίδευσης συμφώνησε το βράδυ της Πέμπτης να άρει το πάγωμα των μισθών των εκπαιδευτικών. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα ήταν το μοναδικό που τάχθηκε κατά της πρότασης, η οποία στηρίχθηκε από το Κομμουνιστικό Κόμμα, τους δύο συμμάχους του, αλλά και από τη δεξιά αντιπολίτευση.

«Πρέπει να αναγνωρίσω ότι το PC και το BE είναι συνεπή με όσα υπερασπίζονται από το 2017... αυτοί που είναι ασυνεπείς είναι τα δύο άλλα κόμματα», σχολίασε ο Κόστα.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Reuters»)