Τρίτη 14/05/2019 - 21:25
ΗΠΑ

Ο Τραμπ χαρακτηρίζει «Fake News» την αποστολή 120.000 στρατιωτών στη Μέση Ανατολή

Πηγή: Associated Press

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διέψευσε σήμερα ένα δημοσίευμα της εφημερίδας «New York Times», σύμφωνα με το οποίο Αμερικανοί αξιωματούχοι συζητούσαν ένα σχέδιο για την αποστολή έως και 120.000 στρατιωτών στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, ώστε να αντιμετωπιστεί τυχόν επίθεση εκ μέρους του Ιράν ή κάποια προσπάθεια της Τεχεράνης να επιταχύνει τις προσπάθειές της για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

«Πιστεύω ότι είναι "fake news", εντάξει;» είπε ο Τραμπ μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο. «Θα έκανα κάτι τέτοιο; Ασφαλώς. Αλλά δεν έχουμε σχεδιάσει κάτι τέτοιο. Ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί να καταρτίσουμε ένα σχέδιο γι' αυτό. Και αν το κάναμε, θα στέλναμε πολύ περισσότερους στρατιώτες», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την NYT, ο ασκών χρέη υπουργού Άμυνας Πάτρικ Σάναχαν παρουσίασε ένα επικαιροποιημένο σχέδιο στον Τραμπ, το οποίο προβλέπει την ανάπτυξη έως και 120.000 ανδρών στη Μέση Ανατολή. Στη συνεδρίαση, την περασμένη Πέμπτη, ήταν παρόντες ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζον Μπόλτον, η διευθύντρια της CIA Τζίνα Χάσπελ, ο συντονιστής των υπηρεσιών πληροφοριών (DNI) Νταν Κόουτς, καθώς και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας των ΗΠΑ στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ. Συζητήθηκαν διάφοροι σχεδιασμοί, ανέφερε η εφημερίδα, με έναν εξ αυτών να προβλέπει «την ανάπτυξη 120.000 στρατιωτών, που θα χρειαζόταν εβδομάδες ως μήνες για να ολοκληρωθεί».

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», AFP)