Τετάρτη 15/05/2019 - 23:03
ΙΡΑΝ - ΙΡΑΚ

Αντιδράσεις στην κλιμάκωση των πιέσεων από τις ΗΠΑ

Πηγή: Associated Press

Εντείνεται το σκηνικό επικίνδυνης κλιμάκωσης της έντασης ευρύτερα στον Περσικό Κόλπο μετά την απόφαση των ΗΠΑ να απομακρύνουν το «μη απαραίτητο» προσωπικό από την αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη και την επιλογή των υπουργείων Άμυνας Ολλανδίας και Γερμανίας να αναστείλουν μέχρι νεωτέρας την εκπαίδευση στρατιωτών στο Ιράκ.

Η Ουάσιγκτον, μετά από ώρες «σιωπής», έσπευσε να δηλώσει μέσω διπλωματών ότι η αιτία για την απομάκρυνση του διπλωματικού προσωπικού από το Ιράκ είναι «μια επικείμενη απειλή» που έχει «άμεση σχέση με το Ιράν». Να σημειωθεί ότι οι αναφορές των ΗΠΑ έρχονται σε αντίθεση με τα λεγόμενα του διοικητή των βρετανικών δυνάμεων στο Ιράκ.

Αυτή η απειλή «είναι πραγματική» είπε ένας από τους αξιωματούχους αυτούς του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αναφερόμενος κυρίως στην ευθύνη «Ιρακινών πολιτοφυλακών που τελούν υπό τη διοίκηση και τον έλεγχο των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης», του επίλεκτου στρατιωτικού σώματος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν. «Είναι μια επικείμενη απειλή κατά του προσωπικού μας» επέμεινε μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον.

Στην ερώτηση αν η Τεχεράνη εμπλέκεται σε αυτές τις απειλές κατά την άποψη της αμερικανικής κυβέρνησης, άλλος αξιωματούχος απάντησε: «Έχει άμεση σχέση με το Ιράν, πολλές ροές απειλών σε άμεση σχέση με το Ιράν».

Το Ιράκ αγοράζει S-400

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι ο Ιρακινός πρέσβης στη Μόσχα, Χαϊντάρ Μανσούρ Χάντι, ανακοίνωσε σήμερα την απόφαση της ιρακινής κυβέρνησης να αγοράσει ρωσικά αντιπυραυλικά συστήματα S-400, σε μία περίοδο κατά την οποία δοκιμάζονται, μεταξύ άλλων, και γι' αυτό το λόγο οι αμερικανο-τουρκικές σχέσεις με αφορμή την απόφαση της Άγκυρας για αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400.

Εάν συνυπολογίσει κανείς και τα παζάρια που έχουν ξεκινήσει από καιρό με ρωσικά μονοπώλια της πολεμικής βιομηχανίας και άλλες 12 χώρες της περιοχής (ανάμεσά τους και εταίροι των ΗΠΑ όπως η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, το Μαρόκο κ.ά.) με στόχο την αγορά συστημάτων S-400 αντιλαμβάνεται πως τουλάχιστον από τη μεριά των ΗΠΑ το θερμόμετρο της έντασης αναμένεται να ανέβει και άλλο...

ΗΠΑ και Ισραήλ «θα δοκιμάσουν την πικρή γεύση της ήττας», δηλώνει ο Ιρανός υπουργός Άμυνας

Το Ιράν θα βγει «με το κεφάλι ψηλά» από την τρέχουσα κρίση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες, μαζί με τον στενότερο σύμμαχό τους, το Ισραήλ, θα γνωρίσουν «την πικρή γεύση της ήττας», δήλωσε σήμερα ο Ιρανός υπουργός Άμυνας, όπως μεταδίδει το ημιεπίσημο πρακτορείο «Isna».

«Το υπερήφανο έθνος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν θα βγει από αυτήν την ευαίσθητη κατάσταση με το κεφάλι ψηλά, όπως το έχει κάνει σε κάθε προηγούμενη δοκιμασία, βασιζόμενο στην αποφασιστικότητα και το θάρρος του λαού, στην ισχύ των ενόπλων δυνάμεών του και στις προσπάθειες και στην υποστήριξη της κυβέρνησης», είπε ο ταξίαρχος Αμίρ Χαταμί.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, dpa, «Reuters»)