Παρασκευή 31/05/2019 - 10:19
ΗΠΑ

Ο Τραμπ επιβάλλει επιπλέον δασμούς 5% στο Μεξικό μέχρι να σταματήσει η «παράτυπη μετανάστευση»

Πηγή: Associated Press

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του θα επιβάλλει επιπρόσθετους δασμούς 5% σε όλα τα αγαθά που εισάγονται στη χώρα από το Μεξικό, αρχής γενομένης τον Ιούνη, εάν οι μεξικανικές αρχές δεν σταματήσουν την παράτυπη μετανάστευση.

«Ο δασμός σταδιακά θα αυξάνεται ώσπου το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης να επιλυθεί, και τότε οι δασμοί θα καταργηθούν», διευκρίνισε ο Τραμπ μέσω του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Νωρίτερα δημοσίευμα της εφημερίδας «The Washington Post», ανέφερε ότι συνεργάτες του Τραμπ του επισήμαναν ότι εάν αύξανε τους δασμούς, θα προκαλούσε αναταραχή στις αγορές και πιθανόν θα έθετε σε κίνδυνο τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΗΠΑ - Καναδά - Μεξικού, η κύρωση της οποίας χαρακτηρίζεται προτεραιότητα για την κυβέρνησή του.

Ωστόσο ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου σημείωσε ότι η άσκηση μεγαλύτερης πίεσης στο Μεξικό είναι κάτι για το οποίο υπάρχει ευρεία συναίνεση στην κυβέρνηση.

Σε δηλώσεις που έκανε και ο αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς αναφέρθηκε επίσης στην κρίση, κατ' αυτόν, στα νότια σύνορα και επιβεβαίωσε πως ο Τραμπ είναι αποφασισμένος να ζητήσει από την κυβέρνηση του Μεξικού, αλλά και από το αμερικανικό Κογκρέσο, να κάνουν περισσότερα.

(Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ, «Reuters»)