Παρασκευή 07/06/2019 - 20:25
ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Παραιτήθηκε και επισήμως από την ηγεσία του κόμματός της η Μέι ανοίγοντας τον δρόμο για τη διαδοχή της

Πηγή: Associated Press

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, ενημέρωσε επισήμως το Συντηρητικό κόμμα σήμερα ότι παραιτήθηκε από την ηγεσία του, ανοίγοντας τον δρόμο για να ξεκινήσει η κούρσα διαδοχής από την οποία θα αναδειχθεί και ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας.

Η Μέι θα παραμείνει πρωθυπουργός και θα ασκεί καθήκοντα αρχηγού των Συντηρητικών μέχρι οι βουλευτές και τα μέλη του κόμματος να επιλέξουν τον νέο ηγέτη, μετά από μια διαδικασία που αναμένεται να κρατήσει αρκετές εβδομάδες.

Η Μέι παραιτείται έχοντας αποτύχει να εκπληρώσει το Brexit σύμφωνα με το πρόγραμμα ή να βρει έναν τρόπο να πείσει το κοινοβούλιο να εγκρίνει το σχέδιό της για την έξοδο.

Το βρετανικό κυβερνών Συντηρητικό όμμα θα αποφασίσει για τον επόμενο πρωθυπουργό στα τέλη Ιούλη -μία διαδικασία που θα αναδείξει έναν νέο ηγέτη που θα μπορούσε να επιδιώξει ένα πιο ξεκάθαρο διαζύγιο με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η αποχώρηση της Μέι δεν συνεπάγεται βουλευτικές εκλογές. Μέχρι τώρα, 11 υποψήφιοι διαγωνίζονται για την αντικατάστασή της, ενώ η διορία για την κατάθεση υποψηφιοτήτων για την ηγεσία των Συντηρητικών λήγει στις 19.00 (ώρα Ελλάδας) τη Δευτέρα.

Ο νικητής θα γίνει ηγέτης του κόμματος και πρωθυπουργός. Στις εκλογές αναμένεται να ψηφίσουν περίπου 160.000 μέλη του κόμματος.

(Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ, «Reuters»)