Τετάρτη 12/06/2019 - 17:45
ΤΟΥΡΚΙΑ

Έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο συγκαλεί ο Ερντογάν

Πηγή: Associated Press

Έκτακτη συνεδρίαση του Υπουργικού του Συμβουλίου καλεί ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη τα σφοδρά παζάρια και οι ανταγωνισμοί για τη θέση της αστικής τάξης της χώρας και με αφορμή τόσο το θέμα των S-400 όσο και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης ο Ερντογάν ματαίωσε τις προεκλογικές συγκεντρώσεις που είχαν προγραμματιστεί για σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, ενόψει των επαναληπτικών δημοτικών εκλογών, ενώ το Υπουργικό Συμβούλιο θα απασχολήσουν τα αντίποινα στην έκδοση των ενταλμάτων σύλληψης που εξέδωσε η Κύπρος για το πλήρωμα του «Πορθητή».

Ακύρωση της συμφωνίας για το Μεταναστευτικό, συλλήψεις ψαράδων και κλείσιμο συνόρων

Το κλίμα των αντιποίνων που αναμένεται να εξεταστούν σήμερα, δίνουν οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες, με προεξάρχουσα την «Γενί Σαφάκ». Σε άρθρο του στη συγκεκριμένη εφημερίδα ο ναύαρχος εν αποστρατεία, Τσεμ Γκιουρντενίζ, αναφέρει τα μέτρα στα οποία μπορεί να προχωρήσει η Άγκυρα:

  • Να διακοπούν όλες οι συμφωνίες με όποια χώρα της ΕΕ συμβάλλει στο συγκεκριμένο ένταλμα (π.χ. η συμφωνία για το Προσφυγικό) ή ακόμα και να ανακληθεί ο Τούρκος πρεσβευτής στη χώρα.
  • Να κλείσουν τα σύνορα στα κατεχόμενα.
  • Οι έρευνες να γίνουν με το πλοίο «Yavuz» στα οικόπεδα 1,4,5,6 και 7 τα οποία η Κύπρος θεωρεί δικά της και η Τουρκία δικά της.
  • Να υπάρξουν συνέπειες στα πλοία της Κύπρου που περνούν τα στενά των Δαρδανελίων.
  • Να παρθούν ακόμη πιο αυστηρά μέτρα για τα κυπριακά πλοία, ακόμη και στα επιβατικά για τα οποία υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις.
  • Να συλλαμβάνονται οι Ελληνοκύπριοι ψαράδες που ψαρεύουν στα χωρικά ύδατα ή την υφαλοκρηπίδα του ψευδοκράτους.

Η Άγκυρα ετοιμάζει την «απάντηση» στην επιστολή Σάναχαν

Όσο αφορά το «μέτωπο» με τις ΗΠΑ με αφορμή την αγορά των S-400, το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ ανέφερε ότι η γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε στην επιστολή, η οποία εστάλη από την Ουάσιγκτον στην Άγκυρα αναφορικά με την ενδεχόμενη αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα του μαχητικού αεριωθούμενου F-35, «δεν αρμόζει στο συμμαχικό πνεύμα».

Ο ασκών χρέη υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Πάτρικ Σάναχαν έστειλε στον Τούρκο ομόλογό του επιστολή, την οποία είδε το πρακτορείο ειδήσεων «Reuters» και στην οποία ο Σάναχαν περιγράφει το πώς η Τουρκία θα βγει από το πρόγραμμα του μαχητικού F-35, αν η Άγκυρα δεν αλλάξει πορεία όσον αφορά τα σχέδιά της να αγοράσει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400.

Ο Ακάρ, τον οποίο επικαλείται σε δήλωσή του το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, γνωστοποίησε επίσης πως η Τουρκία ετοιμάζει μια απάντηση στην επιστολή, η οποία θα σταλεί στις ΗΠΑ μέσα στις επόμενες ημέρες. Πρόσθεσε πως θα επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Σάναχαν σήμερα.

(Με πληροφορίες από: «Sol Haber», ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters»)