Κυριακή 21/07/2019 - 10:21
ΙΑΠΩΝΙΑ

Στις κάλπες εκατομμύρια ψηφοφόροι για την ανάδειξη των νέων μελών της Άνω Βουλής

Δεκάδες εκατομμύρια πολίτες καλούνται σήμερα στις κάλπες στην Ιαπωνία, για να αναδείξουν νέα μέλη στην Άνω Βουλή, καθώς τα εκλογικά τμήματα έχουν ανοίξει εδώ και λίγες ώρες σε όλη τη χώρα. Το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (ΦΔΚ) του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε εμφανιζόταν να προηγείται με διαφορά στις περισσότερες δημοσκοπήσεις ενόψει της σημερινής διαδικασίας, στοιχείο που αποδόθηκε στην πολυδιάσπαση και την αδυναμία των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Συνολικά 370 υποψήφιοι διεκδικούν 124 έδρες, τις μισές της Άνω ιαπωνικής Βουλής. Στη σημερινή διαδικασία έχουν δικαίωμα συμμετοχής περίπου 106 εκατομμύρια πολίτες.

Αν και σε αυτήν την ψηφοφορία επιβεβαιωθούν τάσεις που έχουν καταγραφεί σε προηγούμενες, η συμμετοχή ενέχεται να είναι ιδιαίτερα χαμηλή, παρότι προσφέρεται η δυνατότητα να ψηφίσει κανείς σε εκλογικά κέντρα εγκατεστημένα ακόμη και σε σούπερ μάρκετ και σε πολυσύχναστους συγκοινωνιακούς σταθμούς, όσο περιμένει σε ουρές.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 07.00 (01.00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 19.00 ή στις 20.00 (13.00 ή 14.00), ανάλογα με την τοποθεσία.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa, AFP)