Παρασκευή 16/08/2019 - 23:01
ΜΑΛΤΑ

Αργός και επώδυνος θάνατος για πρόσφυγες που επέβαιναν σε μικρό σκάφος

Πηγή: Associated Press

Την κόλαση που έζησε και τον αργό θάνατο που υπέμειναν οι άλλοι συνεπιβάτες του περιέγραψε ένας πρόσφυγας από την Αιθιοπία, ο οποίος είναι ο μόνος που κατάφερε να επιβιώσει από όσους επέβαιναν στο μικρό σκάφος. Ο πρόσφυγας είχε ξεκινήσει μαζί με άλλους 14 ανθρώπους από την Λιβύη και διασώθηκε από τις αρχές της Μάλτας.

Ο 38χρονος Μοχάμεντ, όπως αφηγείται σε Μαλτέζικη εφημερίδα, ήταν μέλος μιας ένοπλης οργάνωσης στην Αιθιοπία. Πριν από 15 χρόνια διέφυγε στην Ερυθραία και κατόπιν στο Σουδάν. Μετά από προτροπές φίλων του, που έχουν εγκατασταθεί στη Γερμανία, πήγε πρόσφατα στη Λιβύη για να επιχειρήσει να φθάσει στην Ευρώπη μέσω της θαλάσσιας οδού.

Για 630 ευρώ (700 δολάρια) επιβιβάστηκε την 1η Αυγούστου σε μια μικρή λέμβο στη Ζαούια, 45 χλμ δυτικά της Τρίπολης. Μαζί του βρίσκονταν 5 Γκανέζοι, μεταξύ αυτών μια έγκυος γυναίκα, δύο άνδρες από την Αιθιοπία και 10 Σομαλοί.

Ο διακινητής «μας έδωσε ένα GPS και μας είπε "πηγαίνετε στη Μάλτα"». Πρώτα, εξαντλήθηκαν τα καύσιμα, κατόπιν τα τρόφιμα και το νερό, περιγράφει. «Αρχίσαμε να πίνουμε το νερό της θάλασσας. Στις πέντε ημέρες, δύο άνθρωποι είχαν πεθάνει. Κατόπιν, είχαμε δύο νεκρούς κάθε ημέρα», αναφέρει και συνεχίζει την περιγραφή του: «Είδαμε να περνάνε πολλά πλοία. Φωνάζαμε "βοήθεια, βοήθεια!". Τους κάναμε σήματα, όμως εκείνοι μας προσπερνούσαν χωρίς να σταματάνε. Πέρασε κι ένα ελικόπτερο από πάνω μας και έφυγε».

Με τη ζέστη που επικρατούσε, η οσμή από τα πτώματα έγινε αφόρητη. Ο Μοχάμεντ, μαζί με τον Ισμαήλ, έναν Σομαλό που γνώρισε στη Λιβύη, πέταξαν έναν - έναν τους νεκρούς στη θάλασσα, μέχρι που έμειναν μόνοι τους στη βάρκα.

Από αυτό το σημείο και μετά, ο 38χρονος πρόσφυγας δεν θυμάται το θάνατο του Ισμαήλ ούτε τη διάσωση του από το λιμενικό της Μάλτας. Ξύπνησε σε ένα νοσοκομείο, όπου τον είχαν μεταφέρει με ελικόπτερο.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)