Παρασκευή 17/01/2020 - 20:46
ΓΑΛΛΙΑ

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι απεργοί - Διαμαρτυρία στο Λούβρο (VIDEO - ΦΩΤΟ)

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι Γάλλοι εργαζόμενοι ενάντια στα νέα μέτρα με τα οποία η κυβέρνηση Μακρόν αυξάνει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, μειώνει τις συντάξεις, χτυπά τον ίδιο το δημόσιο χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης και επιδιώκει την αποφασιστική ενίσχυση της επαγγελματικής αλλά και της καθαρά ιδιωτικής ασφάλισης.

Την Παρασκευή πραγματοποίησαν κινητοποίηση στο Λούβρο, το μουσείο με τους περισσότερους επισκέπτες στον κόσμο και σε μια συμβολική κίνηση απέκλεισαν την είσοδό του, ζητώντας από τους επισκέπτες να δείξουν αλληλεγγύη.

 (Πηγή: Associated Press) (Πηγή: Associated Press) (Πηγή: Associated Press)

Οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα σε πολλούς κλάδους προγραμματίζουν νέες κινητοποιήσεις από την Τετάρτη 22 Γενάρη που ορίστηκε ως η επόμενη πανεθνική «μέρα κινητοποίησης». Αγωνιστικές πρωτοβουλίες προγραμματίζονται και για την Πέμπτη 23 του μήνα, με προτάσεις για «φωτισμένες διαμαρτυρίες» από το σούρουπο και μετά. Επίσης, στις 24 Γενάρη πολλές οργανώσεις προσανατολίζονται ήδη σε διοργάνωση νέας 24ωρης απεργίας, αφού εκείνη τη μέρα αναμένεται να συζητηθούν στο υπουργικό συμβούλιο οι νέες ανατροπές. Το περασμένο Σαββατοκύριακο ο πρωθυπουργός, Εντουάρντ Φιλίπ, έστειλε επιστολή στα συνδικάτα εμφανίζοντας την κυβέρνηση ότι κατανόησε τις ανησυχίες των εργαζομένων, όταν στην πραγματικότητα απλά αναπροσάρμοσε πλευρές της μεταρρύθμισης με τον ίδιο ταξικό προσανατολισμό, δηλαδή την περαιτέρω μείωση της εργοδοτικής και κρατικής ευθύνης για συντάξεις - Ασφάλιση και τη μετατροπή τους σε εμπόρευμα.

Οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες έσπευσαν να επιβεβαιώσουν τον πολύτιμο για την εργοδοσία ρόλο τους, με πρώτη την ηγεσία της CFDT (πλειοψηφούν οι δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας), η οποία χαρακτήρισε τις ανακοινώσεις Φιλίπ «πρώτο βήμα στη σωστή κατεύθυνση».

Την ίδια στιγμή, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που συσπειρώνονται στην ΠΣΟ δίνουν τη μάχη για την οργάνωση και τη μαζικοποίηση του αγώνα ενάντια στις ανατροπές.

Νέα σημαντική πείρα έδωσε η τριήμερη απεργιακή κινητοποίηση που έγινε στις 14, 15 και 16 Γενάρη σε πολλούς κλάδους, όπως η Χημική Βιομηχανία, με αποφασιστικό κάλεσμα της Ομοσπονδίας Εργαζομένων του κλάδου (FNIC), που καταγγέλλει και τις νέες προτάσεις της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι «δεν απομένει παρά η συνέχιση του αγώνα».

Το Εργατικό Κέντρο Μασσαλίας οργάνωσε επίσης τριήμερη απεργία στις 14, 15, 16 Γενάρη, ενώ καλεί σε απεργία και το Σάββατο 18 Γενάρη, με συγκέντρωση επίσης στις 5 μ.μ. στο λιμάνι της πόλης και μετά σε βραδιά αλληλεγγύης στους απεργούς.

Μετά τη μεγάλη απεργία της 5ης Δεκέμβρη γίνονται επαναλαμβανόμενες απεργίες σε διάφορους κλάδους, με αποφάσεις και Γενικών Συνελεύσεων. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα των σιδηροδρομικών (αλλά και των εργαζομένων σε πολλές γραμμές του μετρό της πρωτεύουσας) που συνεχίζουν αποφασιστικά τον αγώνα τους, όπως στην περιοχή των Βερσαλιών (προάστιο του Παρισιού). Να σημειωθεί ότι μεγάλες ήταν και οι απεργιακές διαδηλώσεις της Πέμπτης (τελευταία μέρα των τριήμερων απεργιών σε διάφορους κλάδους) σε Παρίσι αλλά και Μασσαλία, όπου υπολογίζεται ότι συμμετείχαν πάνω από 250.000 και 110.000 εργαζόμενοι αντίστοιχα. Οι σιδηροδρομικοί των Βερσαλιών πριν ενωθούν με τους άλλους απεργούς στο κέντρο του Παρισιού διαδήλωσαν και μέσα στους σταθμούς Μονπαρνάς και Τραπ με σημαίες του συνδικάτου τους (CGT Cheminots de Versailles) αλλά και της ΠΣΟ.