Δευτέρα 25/06/2018 - 08:12
ΟΠ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ

Με επιτυχία η εκδρομή στο ιστορικό Λιτόχωρο Πιερίας (ΦΩΤΟ)

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 22 Ιούνη η εκδρομή για μαθητές της Ο.Π. Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ στο ιστορικό Λιτόχωρο Πιερίας.

Οι μαθητές από νωρίς έφτασαν στην πλατεία του Λιτοχώρου, όπου και άρχισε ξενάγηση για τη δράση του ΔΣΕ, καθώς στο Λιτόχωρο δόθηκε η πρώτη μάχη του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας το Μάρτη του 1946 στο επιταγμένο κτίριο της χωροφυλακής.

Αρχικά, έγινε αναφορά στις συνθήκες που επικρατούσαν στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια από το 1940 μέχρι το 1945 και τη δράση του Κόμματος σε αυτές τις συνθήκες.

Συζητήθηκε η ίδρυση του ΕΑΜ το 1941, με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, και το μεγάλο έργο που ανέλαβε τα χρόνια της κατοχής για τη σίτιση του λαού, τη μόρφωση των παιδιών, την ιατρική περίθαλψη, τον αγώνα ενάντια στους κατακτητές, ενάντια στο φασισμό. Κατόπιν η ίδρυση του ΕΛΑΣ το 1942, του ένοπλου τμήματος του ΕΑΜ, και η ίδρυση της νεολαίας του της ΕΠΟΝ το 1943 στην οποία συμμετείχαν παιδιά από 12 και 13 χρονών που στο πλευρό του λαού έδιναν τη μάχη ενάντια στους κατακτητές.

Η συζήτησε στάθηκε στο γεγονός ότι εκείνα τα χρόνια το ΚΚΕ κατόρθωσε να συσπειρώσει μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού, και το ρόλο που έπαιξε σε αυτό η όλη προηγούμενη δράση του Κόμματος, ήδη από την ίδρυσή του το 1918 μέχρι και το 1940. Οι μεγάλοι ταξικοί αγώνες στους οποίους πρωτοστάτησε το ΚΚΕ, οι δεσμοί που ανέπτυξε με την εργατική τάξη και τα παιδιά της, η πρωτοπόρα στάση των κομμουνιστών απέναντι σε κάθε ζήτημα που απασχολούσε το λαό. Έμεινε ως συμπέρασμα ότι η δουλειά των κομμουνιστών χρειάζεται να διαπερνάται από τέτοια χαρακτηριστικά όποιες κι αν είναι οι συνθήκες, και το τί σημαίνει πρωτοπόρος στο σήμερα για ένα μαθητή.

Κατόπιν, συνεχίζοντας τη συζήτηση πάνω σε εκείνη την περίοδο, επισημάνθηκε πως το ΚΚΕ μελετά την ιστορία του και βγάζει συμπεράσματα τόσο από την ηρωική δράση και την προσφορά του, όσο και από τα λάθη και τις αδυναμίες του. Η μελέτη όλων αυτών και τα συμπεράσματα που βγαίνουν για το σήμερα αποτελούν για το Κόμμα μας παράγοντα ισχυροποίησης, ωρίμανσης και ανάπτυξής του.

Συνεχίζοντας τον ιστορικό περίπατο, παρατέθηκαν στοιχεία για το όργιο βίας και τρομοκρατίας που είχε εξαπολύσει το αστικό κράτος απέναντι στους κομμουνιστές και τους λαϊκούς αγωνιστές μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας το 1945 και πού αποσκοπούσε. Τονίστηκε ότι σε εκείνες τις συνθήκες το Κόμμα και το λαϊκό κίνημα έπρεπε να απαντήσουν στο δίλημμα “υποταγή ή οργάνωση της πάλης”, και επέλεξαν το δεύτερο.

Φτάνοντας στο σημείο που υπήρχε το κτίριο της χωροφυλακής, κοντά στο οποίο βρίσκεται και το μνημείο του Κόμματος προς τιμήν των εκτελεσμένων του ΕΑΜ, ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, αναλύθηκαν οι συνθήκες βίας, διώξεων και βασανισμών που επικρατούσαν το διάστημα εκείνο και στο Λιτόχωρο, και οδήγησαν την κομματική οργάνωση της Πιερίας, σε κομματικό αχτίφ που πραγματοποίησε στις αρχές του Μάρτη του 1946, συμφωνώντας με την απόφαση της 2ης ολομέλειας του ΚΚΕ, να αποφασίσει ένοπλο χτύπημα στο κτίριο της χωροφυλακής του Λιτοχώρου. Το χτύπημα αποφασίστηκε για το βράδυ της 30ης προς 31η Μάρτη.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε όλο το χρονικό και οι λεπτομέρειες της μάχης, που η επιτυχία της σήμανε το μήνυμα της έναρξης της ένοπλης πάλης σε όλη την Ελλάδα, το μήνυμα της συγκρότησης του ΔΣΕ. Τέλος, αναφέρθηκε πως ο τρίχρονος αγώνας του ΔΣΕ υπήρξε δίκαιος και ηρωικός, πως παρά την τελική ήττα κατάφερε να σημειώσει σημαντικές νίκες, να πλήξει το ηθικό της αστικής τάξης και των συμμάχων της, παρ ότι πολεμούσε απέναντι σε έναν αντίπαλο πού ισχυρότερο.

Οι μαθητές προβληματίστηκαν γύρω απ το πώς οι μαχητές του ΔΣΕ κατάφεραν να πολεμήσουν με τόσο θάρρος και αυταπάρνηση επί τρία χρόνια, καταλήγοντας πως ήταν όλοι τους άνθρωποι σαν και μας, που η επαφή τους με τις επαναστατικές ιδέες του ΚΚΕ, η συνεχής προσπάθειά τους για κατάκτηση της γνώσης, η δράση τους μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ, η συλλογική δράση είναι που καλλιέργησαν μέσα τους τα χαρακτηριστικά του επαναστάτη, τα οποία και στο σήμερα χτίζονται μέσα σε επαναστατικές οργανώσεις, μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Ξεχωριστή στιγμή στον ιστορικό περίπατο ήταν η παρουσία συντρόφισσας, μαχήτριας του ΔΣΕ που διηγήθηκε τη δική της ιστορία. Ακολούθησε, στο χώρο του μνημείου, αφηγηματικό αφιέρωμα από μαθήτριες της μαθητικής ΟΒ Λιτοχώρου, καθώς και ανάγνωση των ονομάτων πεσόντων κατά τις περιόδους 1940-1945 και 1946-1949.

Στη συνέχεια, το ενδιαφέρον των μαθητών κέντρισε το παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού με τίτλο ‘’Ψάχνοντας το μυστικό της ιστορίας της ΚΝΕ’’, στο οποίο οι μαθητές πήραν μέρος ανά ομάδες, βροντοφωνάζοντας στο τέλος το σύνθημα ‘’Αγώνας, γνώση, τόλμη και αντοχή, εμπρός για ΚΝΕ γερή και μαζική!’’

Ο επόμενος σταθμός της εκδρομής ήταν στην παραλία Λιτοχώρου Γρίτσα, στο σημείο όπου αποβιβάστηκαν τα νατοϊκά στρατεύματα το 1999 με σκοπό να συγκροτηθούν και να κατευθυνθούν προς τη Γιουγκοσλαβία, που μαινόταν ο πόλεμος. Για τα γεγονότα αυτά, μίλησε στους μαθητές σύντροφος της ΚΟ Λιτοχώρου του ΚΚΕ που συμμετείχε στις αντιδράσεις εναντίον της απόβασης, τονίζοντας το ρόλο του ΝΑΤΟ ως παράγοντα αποσταθεροποίησης της ασφάλειας και της ειρήνης των λαών, ως φονική μηχανή για τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών. Παράλληλα, όμως, στάθηκε και στον αναντικατάστατο ρόλο του ΚΚΕ που πρωτοστάτησε και οργάνωσε στην αντίδραση των κατοίκων ενάντια στα νατοϊκά στρατεύματα, αναδεικνύοντας πώς ο λαός συστρατευόμενος με το ΚΚΕ μπορεί να παρέμβει στις εξελίξεις.

Το υπόλοιπο της ημέρας οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να περάσουν όμορφα με μπάνιο στη θάλασσα, παιχνίδια και σπορ. Ο ιστορικός περίπατος ολοκληρώθηκε με κέφι και αισιοδοξία και οι μαθητές ανανέωσαν το ραντεβού τους στο 27ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ στην Πάτρα 6-7-8/7.