Κυριακή 12/08/2018 - 22:02
ΦΕΣΤΙΒΑΛ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ - 50 ΧΡΟΝΙΑ ΚΝΕ

Πραγματοποιήθηκε η προφεστιβαλική εκδήλωση στο Μανταμάδο της Λέσβου (ΦΩΤΟ)

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11 Αυγούστου η προφεστιβαλική εκδήλωση στο Μανταμάδο της Λέσβου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «100 χρόνια ΚΚΕ - 50 χρόνια ΚΝΕ».

Οι εκδηλώσεις άνοιξαν με σύντομο χαιρετισμό από το γραμματέα της ΟΒ Μανταμάδου, Γιώργο Χιωτέλλη και συνεχίστηκαν με την προβολή του βίντεο του ΚΣ της ΚΝΕ αφιερωμένο στα 50 χρόνια από την ίδρυση της ΚΝΕ.

Η κεντρική ομιλία έγινε από την Αναστασία Βελλή, γραμματέα του Τομεακού Συμβουλίου Λέσβου, όπου αναφέρθηκε στις πολιτικές εξελίξεις και την κυβερνητική επίθεση με τη βοήθεια των υπόλοιπων αστικών κομμάτων σε βάρος της εργατικής τάξης. Για τις αυταπάτες που δημιουργούν με την «έξοδο από τα μνημόνια» και την κάλπικη αντιπαράθεση στις πλάτες του λαού, που κύριο στόχο έχει και πάλι την ανάκαμψη των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων. Παράλληλα επισήμανε την αναγκαιότητα ο λαός και η νεολαία να απομονώσουν τη ναζιστική - εγκληματική Χρυσή Αυγή και τόνισε πως οι νέοι και οι νέες δεν πρέπει να τρέφουν εμπιστοσύνη στα σάπια, δήθεν πατριωτικά συνθήματα.

Επίσης σημείωσε πως το μεταναστευτικό - προσφυγικό παραμένει ζωντανό στις ζωές των κατοίκων της Λέσβου καθώς το νησί έχει μετατραπεί σε αποθήκη ψυχών, ενώ ταυτόχρονα οι τελευταίες αποφάσεις της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα χειροτερέψουν τις συνθήκες εγκλωβισμού των κατατρεγμένων προσφύγων και μεταναστών. Τόνισε πως «η διέξοδος για το λαό βρίσκεται στην πολιτική πρόταση του ΚΚΕ που είναι η μόνη ρεαλιστική γιατί είναι η μόνη πραγματικά φιλολαϊκή. Ο δρόμος για τη νεολαία είναι μέσα από την οργανωμένη πάλη της ΚΝΕ. Έτσι θα δοθεί διέξοδος στο κίνημα, στο λαό. Μέσα από τον οργανωμένο συλλογικό αγώνα θα σημαίνει πραγματική ανάταση δυνάμεων και σαφή προοπτική πάλης γιατί η διέξοδος βρίσκεται στον δρόμο της σύγκρουσης. Σύγκρουση με το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα, για τη νέα κοινωνία, την εργατική εξουσία, τον σοσιαλισμό».

Τέλος εντυπωσίασε το μουσικοαφηγηματικό δρώμενο που παρουσιάστηκε από μέλη και φίλους της ΚΝΕ αφιερωμένο στα 100 χρόνια του ΚΚΕ.

Στο χώρο υπήρχε έκθεση βιβλίου και εκθέσεις για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την προσφυγιά καθώς και για Μανταμαδιώτες αγωνιστές.

Το ταξίδι του Φεστιβάλ στο νησί της Λέσβου ολοκληρώνεται το Σάββατο 8 Σεπτέμβρη στο Κάστρο της Μυτιλήνης, με κεντρική ομιλήτρια τη Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και μεγάλη συναυλία του Θάνου Μικρούτσικου με την Ρίτα Αντωνοπούλου και τον Κώστα Θωμαΐδη.