Σάββατο 22/09/2018 - 23:02
ΦΕΣΤΙΒΑΛ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ - 50 ΧΡΟΝΙΑ ΚΝΕ

Συγκλονιστική, μεγαλειώδης πολιτική συγκέντρωση (VIDEO - ΦΩΤΟ)

Πριν φτάσουν ακόμα οι προσυγκεντρώσεις είχε γεμίσει ο χώρος της Κεντρικής Σκηνής για τη μεγάλη, συγκλονιστική πολιτική συγκέντρωση του «Φεστιβάλ 100 Χρόνια ΚΚΕ - 50 Χρόνια ΚΝΕ», όπου μίλησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας και χαιρέτισαν ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος, αλλά και η Παλαιστίνια αγωνίστρια Αχέντ Ταμίμι.

Πρώτη έφτασε στο χώρο η προσυγκέντρωση από τη Διεθνούπολη, με τις αντιπροσωπείες από τις 40 Οργανώσεις Νεολαίας από όλο τον κόσμο που συμμετέχουν στις εκδηλώσεις και με πανό που έγραφε «Ζήτω ο προλεταριακός διεθνισμός» στα ελληνικά και στα αγγλικά. Ακολούθησαν οι τρεις μεγάλες προσυγκεντρώσεις των Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με τα κόκκινα λάβαρά τους να κυματίζουν, με αλλεπάλληλα συνθήματα για το τιμημένο ΚΚΕ και καταχειροκροτήθηκαν από τον κόσμο που ήταν ήδη συγκεντρωμένος εκεί.

Από τα μεγάφωνα άρχισε να παίζει ο «Ύμνος της ΚΝΕ» και μέλη και φίλοι της Οργάνωσης και του Κόμματος, όρθιοι με τις γροθιές υψωμένες σηματοδότησαν την έναρξη της μεγαλειώδους συγκέντρωσης, που ήταν γεμάτη παλμό, συγκίνηση, αποφασιστικότητα για το σήμερα και το αύριο, γεμάτη μ' όλα εκείνα τα καθάρια υλικά και τις αξίες που κουβαλάει το ΚΚΕ στην 100χρονη και η ΚΝΕ στην 50χρονη πορεία τους. Επιλεγμένα τραγούδια όπως ο «Οδηγητής», «Τα οχυρά της Νάουσας», «Ήρωες» και «Μην καρτεράτε να λυγίσουμε» ακολούθησαν, με το κεντρικό σύνθημα του Φεστιβάλ να ακούγεται ανάμεσά τους από τα μεγάφωνα και το πλήθος να ενώνει τη φωνή του στα συνθήματα «Ένας αιώνας αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία», «ΚΚΕ, το Κόμμα σου λαέ», «Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά», «ΚΚΕ ισχυρό, δύναμη για το λαό», «Πενήντα χρόνια ΚΝΕ, γερή και μαζική, και τώρα και πάντα στην πρώτη τη γραμμή».

Πριν ξεκινήσουν οι χαιρετισμοί, τραγούδια και συνθήματα σώπασαν. Ο κόσμος κράτησε ενός λεπτού σιγή για τους εκατοντάδες νεκρούς ήρωες του ΚΚΕ, όλους τους νεκρούς της εργατικής τάξης ανά τον κόσμο, όλα τα θύματα του ιμπεριαλισμού, αλλά και τους δεκάδες που χάνονται άδικα στο μεροκάματο, αυτούς που το σύστημα τους μετρά σαν αριθμούς, όπως πρόσφατα στις πλημμύρες της Μάνδρας και στη φωτιά στο Μάτι. Κι ύστερα ακολούθησε η υπόσχεση πως θα συνεχίσουμε τον αγώνα, θα φτάσουμε ως το τέλος, ως το τέλος του άδικου κόσμου.

Στη συνέχεια από τα μεγάφωνα ακολούθησε το καλωσόρισμα στην 17χρονη Παλαιστίνια αγωνίστρια Αχέντ Ταμίμι και στη μεγάλη οθόνη της σκηνής προβλήθηκε ένα σύντομο βίντεο της ΚΝΕ με εικόνες από πολλές κινητοποιήσεις που έχουν γίνει στη χώρα μας μέσα στην τελευταία δεκαετία ως έκφραση αλληλεγγύης στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού, με σχετικά εξώφυλλα του «Οδηγητή», αλλά και με σχετική δήλωση του Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, σε επίσκεψή του στην παλαιστινιακή πρεσβεία.

Αμέσως μετά ανέβηκε στο βήμα η Αχέντ Ταμίμι για το χαιρετισμό της, με το σύνθημα «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» να δονεί την ατμόσφαιρα και παλαιστινιακές σημαίες να κυματίζουν ανάμεσα στα κόκκινα λάβαρα και τις ελληνικές σημαίες.

Τη σκυτάλη στο βήμα πήρε στη συνέχεια ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Νίκος Αμπατιέλος για να χαιρετίσει στο Φεστιβάλ και, μεταξύ άλλων, ανακοίνωσε ότι μέρος των εσόδων του Φεστιβάλ θα διατεθεί ως προσφορά στις πυρόπληκτες περιοχές της Ανατολικής Αττικής, με υποδομές που θα αξιοποιηθούν για τις ανάγκες των νέων που ζουν εκεί. Στη συνέχεια ο Ν. Αμπατιέλος κάλεσε στο βήμα τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, που το πλήθος τον υποδέχτηκε με τα συνθήματα «ΚΚΕ, το Κόμμα σου λαέ» και συνέχισε να «συνομιλεί» μαζί του με συνθήματα και παλμό καθ' όλη τη διάρκεια της ομιλίας.

Στο τέλος της ομιλίας του ο Δ. Κουτσούμπας κάλεσε στη σκηνή ξανά την Αχέντ Ταμίμι και της πρόσφερε δυο σκίτσα εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ και του ΚΣ της ΚΝΕ που έχουν εμπνευστεί από αυτήν οι σκιτσογράφοι Κωνσταντίνος Ρουγγέρης και Πάνος Ζάχαρης.

Στον αγώνα της Αχέντ Ταμίμι και των χιλιάδων άλλων Παλαιστινίων για να ζουν σε ένα ελεύθερο κράτος αναφέρθηκε ο πρέσβης της Παλαιστίνης Μαρουάν Τουμπάσι, προσθέτοντας ωστόσο ότι 6.500 Παλαιστίνιοι παραμένουν στις ισραηλινές φυλακές. Ευχαρίστησε το ΚΚΕ και την ΚΝΕ για την αλληλεγγύη που δείχνουν όλα αυτά τα χρόνια στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού και μετέφερε τους χαιρετισμούς του για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ και τα 50 χρόνια της ΚΝΕ. «Πάντα μπροστά», τόνισε κλείνοντας τον χαιρετισμό του ο Μ. Τουμπάσι, ο οποίος έδωσε δύο τιμητικές πλακέτες στον Δ. Κουτσούμπα και τον Ν. Αμπατιέλο, αντίστοιχα, όπου διατυπώνεται η αναγνώριση και ο σεβασμός προς τα 100 χρόνια του ΚΚΕ και τα 50 χρόνια της ΚΝΕ και οι ευχαριστίες για τη συνεχή αλληλεγγύη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ προς το δίκαιο αγώνα του παλαιστινιακού λαού.

Ακολούθησε η «Διεθνής» και χιλιάδες γροθιές υψώθηκαν στον αέρα.

Η μεγαλειώδης πολιτική συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με ένα βίντεο της ΚΝΕ με το μεγάλο ποιητή Γ. Ρίτσο να απαγγέλλει στο 3ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ, το 1977, το ποίημά του «Τρία κόκκινα γράμματα».

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν οι πρέσβεις της Βενεζουέλας, Farid Fernandez - Coustolle, του Βιετνάμ, Nguen Manh Cuong, της Κούβας, Zelmys Maria Dominguez Cortina και της Παλαιστίνης Marwan Toubassi, οι δήμαρχοι Πάτρας, Κώστας Πελετίδης, Καισαριανής, Ηλίας Σταμέλος, Χαϊδαρίου, Μιχάλης Σελέκος, Πετρούπολης, Βαγγέλης Σίμος, και Ικαρίας, Στέλιος Σταμούλος.

Παρευρέθηκαν ακόμα άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών, συνδικαλιστές και άλλοι αγωνιστές, που συμπορεύονται με το ΚΚΕ στο κίνημα, απόστρατοι από το χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, άνθρωποι από το χώρο του Αθλητισμού και ακαδημαϊκοί.

Ανάμεσα στους πολλούς, ξεχωρίσαμε τους ηθοποιούς Κώστα Καζάκο, Γιώργο Κιμούλη, Ελένη Γερασιμίδου, Αντώνη Ξένο, Τιτίκα Σαριγκούλη, τον ποιητή Φώντα Λάδη, την Αννα Ραγκούση, τον Γιάννη Μηλιό, τον Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο, σκηνοθέτη και καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών, τον Σταύρο Τσακίρη, σκηνοθέτη και καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, τον συνθέτη Θωμά Μπακαλάκο, τον σκηνοθέτη Λευτέρη Χαρωνίτη, τον συνθέτη Μιχάλη Τρανουδάκη, τη λογοτέχνη Ιωάννα Καρατζαφέρη και πολλούς ακόμα.

Το σκίτσο του Πάνου Ζάχαρη που προσέφερε ο Δ. Κουτσούμπας στην Αχέντ Ταμίμι Το σκίτσο του Κώστα Ρουγγέρη που προσέφερε ο Δ. Κουτσούμπας στην Αχέντ Ταμίμι