Πέμπτη 06/12/2018 - 09:05

Δέκα χρόνια από τη δολοφονία του Αλ. Γρηγορόπουλου από αστυνομικούς

Ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας
Πηγή: Eurokinissi

Δέκα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, που έπεσε νεκρός στις 6 Δεκέμβρη του 2008, στις 9.00 το βράδυ, στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου στα Εξάρχεια, έχοντας δεχτεί μια σφαίρα που διαπέρασε την καρδιά του. Δολοφονήθηκε από τον ειδικό φρουρό της Ελληνικής Αστυνομίας Επαμεινώνδα Κορκονέα και τον συνάδελφό του Βασίλη Σαραλιώτη.

Ο Ε. Κορκονέας καταδικάστηκε πρωτόδικα σε ισόβια κάθειρξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο και βρίσκεται φυλακισμένος από τότε. Ο Β. Σαραλιώτης καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκιση για συνέργεια στη δολοφονία, ωστόσο ένα χρόνο μετά την καταδίκη του αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Οι δύο πρώην αστυνομικοί - ειδικοί φρουροί αποτάχθηκαν από το Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας, πέντε χρόνια μετά τη δολοφονία. Παράλληλα, από τον Απρίλη του 2017, έχει ξεκινήσει στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο της Λαμίας η δίκη, σε δεύτερο βαθμό, των Ε. Κορκονέα και Β. Σαραλιώτη, για τη δολοφονία του Αλ. Γρηγορόπουλου.

Η δολοφονία ήταν ένα προαναγγελθέν έγκλημα από την κρατική βία και καταστολή, από μια πολιτική που διαχρονικά βλέπει ως εχθρό το λαό και τη νεολαία που διεκδικεί, που αγωνίζεται, που αμφισβητεί. Οι ευθύνες της τότε κυβέρνησης ΝΔ και της ηγεσίας της Αστυνομίας είναι τεράστιες.

Η εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου μαθητή ξεσήκωσε μαζικές διαμαρτυρίες σε όλη την Ελλάδα, ενάντια στην κρατική καταστολή. Χιλιάδες μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές διαδήλωναν, προτάσσοντας τις ανάγκες τους για τα σχολειά, τις σπουδές και τη ζωή, κόντρα στην κρατική βία που, όπως και σήμερα, πάει χέρι χέρι με την ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής.

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ από την πρώτη μέρα κάλεσαν σε συγκέντρωση στην Ομόνοια και πορεία στο Σύνταγμα, καταδικάζοντας τη δολοφονία και την κρατική καταστολή. Πρωτοστάτησαν στις κινητοποιήσεις καλώντας η νεανική οργή να γίνει οργανωμένος, μαζικός και περιφρουρημένος αγώνας.

Στην πρώτη γραμμή των λαϊκών αγώνων βρέθηκαν και το ΠΑΜΕ με τα ταξικά συνδικάτα που συσπειρώνονται σε αυτό, καλώντας την εργατική τάξη να κάνει δική της υπόθεση την καταδίκη της καταστολής και να τη συνδέσει με την πάλη για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής που τη γεννάει.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, αποδείχθηκε περίτρανα ότι καταστολή και αντιλαϊκή πολιτική πάνε μαζί. Όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, ανάμεσά τους και η τωρινή των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, κλιμακώνουν την επίθεση στους εργαζόμενους, στο λαό, στη νεολαία, ενώ παράλληλα αξιοποιούν την τρομοκρατία, εκβιάζουν και καταστέλλουν όποιον «σηκώνει κεφάλι», όποιον επιλέγει να μην κάτσει στ' αυγά του και να διεκδικήσει τις σύγχρονες ανάγκες του.

Είναι χαρακτηριστική η στάση της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που «μοίρασε» χημικά και χειροβομβίδες κρότου - λάμψης σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, που απαιτούν να μην κατατεθεί το απαράδεκτο νομοσχέδιο Γαβρόγλου, το οποίο κάνει το σχολείο ακόμα πιο εξοντωτικό εξεταστικό κέντρο.

Ακολουθώντας τα βήματα των προκατόχων της επίσης, στήνει δικογραφίες σε μαθητές, στέλνει την Αστυνομία και τα ΜΑΤ σε σχολεία που κινητοποιούνται, φυλάει με ΜΑΤ το άγαλμα του Τρούμαν, του δολοφόνου των λαών και εμπνευστή της ρίψης ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι!

Σε αυτό το πλαίσιο, η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας σε ανακοίνωσή της με αφορμή τα 10 χρόνια από τη δολοφονία σημειώνει μεταξύ άλλων: «Οι μαθητές, απέναντι στον αυταρχισμό και την τρομοκρατία, επιλέγουν το δρόμο του αγώνα! Η μεγαλύτερη απάντηση στην κρατική βία και καταστολή είναι η ένταση των αγώνων μας για τη ζωή και το μέλλον που μας αξίζει! Η κυβέρνηση, αλλά και όσοι θέλουν να βάλουν στον "πάγο" τους αγώνες των μαθητών, θα πρέπει να έχουν στο νου τους ότι δεν μας φοβίζουν οι διώξεις και ο αυταρχισμός, μας φοβίζει να αφήσουμε το μέλλον μας στα χέρια τους! Γι' αυτό δεν θα κάνουμε βήμα πίσω από όσα μας αξίζουν και μας στερούν!».