Σάββατο 19/01/2019 - 17:49
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΠΘ

Καμπάνια ενημέρωσης και δράσης για το άσυλο και τα ναρκωτικά

Σε μια μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης και δράσης έχουν προχωρήσει οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Ψυχολογίας, Αγγλικής Φιλολογίας και ΜΜΕ για το θέμα του ασύλου και των ναρκωτικών στους χώρους του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, από τις αρχές Δεκέμβρη συνεχίζουν την προσπάθεια συλλογής υπογραφών και διάδοσης στους φοιτητές του ΑΠΘ του καλέσματος για την υπεράσπιση του πανεπιστημιακού ασύλου. Ήδη εκατοντάδες φοιτητές έχουν βάλει την υπογραφή τους στην ανακοίνωση που έγραψαν φοιτητές των συλλόγων αυτών, ενώ η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται προκειμένου να δοθεί αγωνιστική απάντηση στο πρόβλημα των ναρκωτικών.

Η ανακοίνωση είναι η εξής: «Υπαρκτό και έντονα αισθητό είναι το πρόβλημα της διακίνησης ναρκωτικών στους χώρους του ΑΠΘ. Είναι γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες η κατάσταση έχει οξυνθεί τόσο μέσα στο Πανεπιστήμιο με τις ναρκωπιάτσες να μεταφέρονται από τη Φιλοσοφική, στο Πολυτεχνείο, στο Αστεροσκοπείο και τούμπαλιν, καθώς και έξω από αυτό. Ως μαγνήτης σε αυτό λειτούργησε η μεταφορά και λειτουργία μέχρι το καλοκαίρι της μονάδας χορήγησης υποκατάστατων του ΟΚΑΝΑ στο ΑΧΕΠΑ, δίπλα στο παιδικό κέντρο του ΑΠΘ πίσω από το Πολυτεχνείο, μέσα στην καρδιά του πανεπιστημιακού ιστού.

Την ίδια ώρα οι πολιτικές της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων με τη χρόνια υποχρηματοδότηση στην Παιδεία έχουν ως αποτέλεσμα οι σχολές μας να ρημάζουν, οι σπουδές μας να υποβαθμίζονται, επιχειρήσεις να μπαίνουν μέσα στο Πανεπιστήμιο, να λυμαίνονται τη φοιτητική μέριμνα, να κόβουν και να ράβουν τα προγράμματα σπουδών μας.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση και την επίθεση πατάει και η πάγια στόχευση κυβέρνησης, αντιπολίτευσης, πρυτανικών αρχών να καταργήσουν το άσυλο προκειμένου να κατασυκοφαντήσουν και να βάλουν στο χέρι το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα και να υλοποιήσουν ανενόχλητα τα σχέδιά τους.

Γύρω από όλα αυτά ανοίγει μια αποπροσανατολιστική συζήτηση με στόχο να ταυτίσουν το φοιτητικό κίνημα με τη διακίνηση ναρκωτικών στον χώρο του ΑΠΘ και να μας κάνουν να πιστέψουμε ότι εμείς οι φοιτητές είμαστε υπεύθυνοι για τα προβλήματα και την ανομία στα Πανεπιστήμια και ότι αιτία της διακίνησης ναρκωτικών στο ΑΠΘ είναι το πανεπιστημιακό άσυλο. Ας μας απαντήσουν λοιπόν: Στη Ροτόντα, στη Ναυαρίνου, στην Αριστοτέλους, στο Δενδροπόταμο που δεν υπάρχει άσυλο, γιατί το πρόβλημα υπάρχει ακόμη;

Οι νέοι και οι νέες που σπουδάζουμε έχουμε και λόγο να υπερασπιστούμε το άσυλο και τα δικαιώματά μας, να παλέψουμε συλλογικά και να διεκδικήσουμε. Απαιτούμε:

  • Καταπολέμηση του εμπορίου ναρκωτικών με εξοντωτικές ποινές στους εμπόρους.
  • Αύξηση της χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών μας. Ενίσχυση του μόνιμου προσωπικού των ιδρυμάτων με ευθύνη του Πανεπιστημίου, χωρίς secutiry και εργολαβίες.
  • Ενίσχυση των δομών πρόληψης θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης των εξαρτημένων ατόμων, των στενών προγραμμάτων απεξάρτησης.
  • Αποκατάσταση του φωτισμού και αναβάθμιση των ψυχαγωγικών - πολιτισμικών -αθλητικών υποδομών, των χώρων πρασίνου του Ιδρύματος, για να αποκτήσουν ζωή τα ιδρύματά μας και εκτός εκπαιδευτικών διαδικασιών, ώστε να γίνουν κυψέλες δημιουργίας και δημιουργικής αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου.

Το προηγούμενο διάστημα πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα «Αλήθειες και ψέματα γύρω από τα ζητήματα της χρήσης, εξάρτησης και αποποινικοποίησης ναρκωτικών ουσιών», με πρωτοβουλία του Συλλόγου Φοιτητών Ψυχολογίας. Συζητήθηκε εκτενώς η κοινωνική ρίζα του φαινομένου της χρήσης, οι αιτίες που το γεννούν και η επιδείνωση του φαινομένου τα τελευταία χρόνια, τόσο γιατί αποτελεί βασικό κλάδο ανάπτυξης της κερδοφορίας των μονοπωλιακών επιχειρήσεων, όσο και γιατί η μαστούρα του λαού και της νεολαίας είναι οι βασικές επιδιώξεις της αστικής τάξης, ώστε ανενόχλητη να υλοποιεί τα βρώμικα σχέδιά της σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Παράλληλα δημιουργήθηκε ομάδα ενημέρωσης όλων των φοιτητών του ΑΠΘ για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Από την αρχή της χρονιάς, όπως ήταν πλούσιος ο σχεδιασμός της κυβέρνησης απέναντι στο ζήτημα του ναρκεμπορίου και τη σύνδεσή του με το άσυλο, ώστε να μπορέσει με έντεχνο τρόπο να τα συνδέσει, αντίστοιχα και οι φοιτητές μπροστά σε αυτή την κατάσταση δεν έμειναν με σκυμμένο το κεφάλι, αλλά έδωσαν απάντηση στον δρόμο. Ξεχωρίζει η κινητοποίηση στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης για το απαράδεκτο πόρισμα Παρασκευόπουλου, το οποίο ταυτίζει το φοιτητικό κίνημα με τη διακίνηση των ναρκωτικών, ενώ κάνει λόγο για παραβατικές συμπεριφορές και για καταλήψεις που θα θεωρούνται παράνομες.

Το επόμενο διάστημα απαντάμε στην επίθεση που δέχονται οι σπουδές μας, η ζωή μας, τα δικαιώματά μας, οργανώνουμε τον αγώνα σε κάθε έτος και τμήμα και προχωράμε σε:

  • Συνέντευξη Τύπου.
  • Διοργάνωση συναυλίας Φοιτητικών Συλλόγων μέσα με τέλη Φλεβάρη.
  • Προκήρυξη διοργάνωσης αθλητικού τουρνουά ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, απέναντι στη «μαύρη» ζωή «με δόσεις» που μας ετοιμάζουν».