Πέμπτη 21/02/2019 - 11:31
ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ

Παρέμβαση Σωματείων και Φοιτητικών Συλλόγων για τους εργολαβικούς εργαζόμενους

Από την παρέμβαση
Από την παρέμβαση

Παρέμβαση στην πρυτανεία του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στην Κομοτηνή και συνάντηση με αντιπρυτάνεις πραγματοποίησε την Τετάρτη 20 Φλεβάρη αντιπροσωπεία Σωματείων και Φοιτητικών Συλλόγων για τους εργαζόμενους στις εργολαβίες αλλά και για ζητήματα φοιτητικής μέριμνας.

Σε κοινή τους ανακοίνωση το Σωματείο Τουριστικών Επαγγελμάτων Ν. Έβρου, η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κομοτηνής, η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ξάνθης, ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών Ξάνθης, ο Σύλλογος Φοιτητών Κοινωνικής Διοίκησης, ο Σύλλογος Φοιτητών ΠΤΔΕ ΔΠΘ, Σύλλογος Φοιτητών ΤΕΕΠΗ ΔΠΘ:

«Εδώ και χρόνια διάφορες υπηρεσίες του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης έχουν δοθεί σε ιδιώτες όπως και σε άλλα Πανεπιστήμια σε όλη την Ελλάδα. Η πολιτική αυτή της ιδιωτικοποίησης που υλοποιείται σταθερά από όλες τις κυβερνήσεις που πέρασαν, μαζί και τη σημερινή του ΣΥΡΙΖΑ, αγγίζει πια όλους τους χώρους. Δεν είναι τυχαίο γεγονός, αποτελεί στρατηγική στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων που τους δίνεται ένα νέο πεδίο κερδοφορίας. Πάει πακέτο με τις περικοπές στις δαπάνες για Παιδεία, Υγεία κλπ.

Αυτή η κατάσταση έχει διαμορφώσει ένα ασφυκτικό πλαίσιο για τους εργαζόμενους στις διάφορες εργολαβίες στο ΔΠΘ (λέσχες, καθαριότητα, φύλαξη), αλλά και τους φοιτητές. Συμβάσεις ακόμα και ενός μήνα, ανασφάλεια, χαμηλοί μισθοί, εντατικοποίηση, έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας αποτελούν κανόνα για τους εργαζόμενους σε αυτές τις εργολαβίες. Και για τους φοιτητές όμως αυξάνουν το κόστος σπουδών, υποβαθμίζουν την ποιότητά τους.

Το πρόσφατο εργατικό ατύχημα στη λέσχη του ΔΠΘ στην Αλεξανδρούπολη, αλλά και η μη επαναπρόσληψη 3 εργαζομένων από τον νέο εργολάβο, μεταξύ αυτών και της συναδέλφου που έπαθε το εργατικό ατύχημα, είναι ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί. Ανάλογη είναι η κατάσταση και στη λέσχη στην Κομοτηνή και την Ξάνθη.

Δεν συμβιβαζόμαστε με αυτή την κατάσταση. Εργαζόμενοι και φοιτητές διεκδικούμε μαζί:

Επαναπρόσληψη των εργαζομένων στη λέσχη της Αλεξανδρούπολης, Κομοτηνής και Ξάνθης. Καμία νέα απόλυση.

Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών. Αποκλειστικά δωρεάν σπουδές. Δωρεάν στέγαση - μετακίνηση - αναλώσιμα - υλικά. Κατασκευή νέων φοιτητικών εστιών για τη δωρεάν στέγαση όλων των φοιτητών.

Δωρεάν σίτιση για όλους τους φοιτητές! Όχι στη μείωση της ποιότητας και της ποσότητας του φαγητού.

Πρόσληψη των εργαζομένων στις εργολαβίες απευθείας από το Πανεπιστήμιο καθώς και νέου μόνιμου προσωπικού ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες, για όλα τα ζητήματα λειτουργίας, σίτισης, συντήρησης, φύλαξης, καθαριότητας.

Καλούμε τον πρύτανη και όλους τους αρμόδιους φορείς να συμβάλουν στην υλοποίηση των παραπάνω αιτημάτων, τις αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρήσουν στους απαραίτητους ελέγχους για την εφαρμογή μέτρων υγιεινής και ασφάλειας και στους χώρους εργασίας του Πανεπιστημίου.

Καλούμε και τους υπόλοιπους Φοιτητικούς Συλλόγους να πάρουν αντίστοιχες αποφάσεις και να συμπορευτούμε.

Καλούμε τους εργαζόμενους στις εργολαβίες του ΔΠΘ να συσπειρωθούν στα σωματεία μας και να παλέψουμε μαζί γιατί δυνατός εργάτης είναι ο οργανωμένος εργάτης».