Δευτέρα 18/03/2019 - 18:52
ΜΑΘΗΤΕΣ

Στους δρόμους ενάντια στις αλλαγές στο Λύκειο (VIDEO-ΦΩΤΟ)

Στους δρόμους βγήκαν σήμερα Δευτέρα 18 Μάρτη οι μαθητές σε όλη τη χώρα αντιδρώντας στις αλλαγές στο Λύκειο και το σύστημα πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση, που ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες το υπουργείο Παιδείας.

Οι μαθητές καταγγέλλουν πως κυβέρνηση και υπουργείο δεν νοιάζονται για την αγωνία, την πίεση και το άγχος που ζουν οι μαθητές, σε ένα σχολείο γεμάτο ψυχοφθόρες και εξοντωτικές εξετάσεις, σε ένα διαρκές τρεχαλητό από το σπίτι στο σχολείο και μετά στο φροντιστήριο. «Δεν τους νοιάζει η κατάσταση στα σπίτια μας, που οι μισοί μισθοί των γονιών μας πάνε στα φροντιστήρια. Θέλουν όλα αυτά να τα κάνουν ακόμα χειρότερα! Παίζουν με το μέλλον όλων των μαθητών, ειδικά των μαθητών που είναι αυτήν τη στιγμή στον αέρα!» σημειώνουν.

Ξεκαθαρίζουν πως δεν θα γίνουν πειραματόζωα της κυβέρνησης και απαιτούν να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, να μην καλούνται οι μαθητές να κάνουν μηχανογραφικό από τη Β' Λυκείου, με το μαχαίρι στο λαιμό και με λιγότερες επιλογές, το ποσοστό 10% της εισαγωγής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής να παραμείνει επ' αόριστον και να ισχύσει και για τα υπόλοιπα Τμήματα ΤΕΙ που συγχωνεύτηκαν με Πανεπιστήμια και τέλος δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλους! Σχολείο να μορφώνει, όχι να εξοντώνει!

Στην Αθήνα

Στην Αθήνα, οι μαθητές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής των σχολείων της Αθήνας, για συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια.

Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν εκλεγμένοι σε μαθητικά συμβούλια, οι οποίοι τόνισαν ότι το Λύκειο της κυβέρνησης δεν είναι το σχολείο των αναγκών τους αλλά ένα απέραντο εξεταστικό κέντρο, που περιορίζει ακόμη περισσότερο τη γενική μόρφωση. Αναφέρθηκαν επίσης στους αγώνες που ξεδίπλωσε το μαθητικό κίνημα από την αρχή της φετινής σχολικής χρονιάς και δήλωσαν ότι ο αγώνας αυτός θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί ώστε να μην περάσει το νομοσχέδιο.

Χαιρετισμό στη συγκέντρωση στα Προπύλαια απηύθυνε και η Στέλλα Βαλαβάνη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής, μεταφέροντας την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση του γονεϊκού κινήματος στον αγώνα των μαθητών.

Στη συνέχεια ακολούθησε πορεία σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Δώστε λεφτά για την Παιδεία, όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία» και «Σεισμός -σεισμός, συντονισμός θα 'ναι η απάντηση από δω και μπρος» ενώ στην κεφαλή βρισκόταν το πανό της Συντονιστικής Επιτροπής που έγραφε «Ούτε να το σκέφτεστε - Το νομοσχέδιο ΣΥΡΙΖΑ - Γαβρόγλου να μην κατατεθεί».

Στη Θεσσαλονίκη

Και οι μαθητές της Θεσσαλονίκης, έβγαλαν άκυρο στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το Λύκειο και το νέο σύστημα εξετάσεων και βγήκαν στο δρόμο του αγώνα για ένα σχολείο που θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει. Το πρωί συγκεντρώθηκαν στο Άγαλμα Βενιζέλου και από εκεί με πορεία - μαζική πανεξόρμηση στους δρόμους της πόλης, κατευθύνθηκαν έξω από το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, όπου άπλωσαν ένα πανό.

Προηγούμενα, το απόγευμα του Σαββάτου, οι μαθητές συμμετείχαν μαζικά στη συναυλία - καλλιτεχνική διαμαρτυρία που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Θεσσαλονίκης στην πλατεία Αριστοτέλους. Με πολλά τραγούδια, μουσικές, χορούς, μαθητές από διάφορα σχολεία της πόλης, διαδήλωσαν ότι δεν πρόκειται να δεχθούν να γίνουν πειραματόζωα της κυβέρνησης, ότι οι μαθητές δεν είναι παπαγάλοι και δεν αποδέχονται το σχολείο εξεταστικό κέντρο που τους ετοιμάζουν.

Στο πλευρό των μαθητών βρίσκεται η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Απαιτεί: Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Να μην καλούνται οι μαθητές να κάνουν μηχανογραφικό από τη Β' Λυκείου, με το μαχαίρι στο λαιμό και με λιγότερες επιλογές. Το ποσοστό 10% της εισαγωγής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής να παραμείνει επ' αόριστον και να ισχύσει και για τα υπόλοιπα τμήματα ΤΕΙ που συγχωνεύτηκαν με ΑΕΙ.

Και καλεί Συλλόγους και Ενώσεις Γονέων να οργανώσουν μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τα μαθητικά συμβούλια, το επόμενο διάστημα, συζητήσεις και εκδηλώσεις για αυτό το φλέγον ζήτημα. Να στηρίξουν στην πράξη τους αγώνες των μαθητών για Δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους. Για σχολείο να μορφώνει, όχι να εξοντώνει!

Στην Πάτρα

Ύστερα από κάλεσμα του Συντονιστικού οι μαθητές της Πάτρας έδειξαν ότι δεν συμβιβάζονται και θέλουν το νομοσχέδιο να μείνει στα χαρτιά.

Από νωρίς το πρωί δεκάδες σχολεία πραγματοποίησαν κατάληψη αξιοποιώντας διάφορους τρόπους για να δείξουν την αγανάκτηση τους απέναντι στο σχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όπως είναι οι υπογραφές, τα τρικάκια τα πανό και οι γραπτές ανακοινώσεις στις γειτονιές.

Στην συνέχεια οι μαθητές πορεύτηκαν από τα σχολεία τους στην Δευτεροβάθμια, όπου πραγματοποίησαν συγκέντρωση, ενώ αντιπροσωπεία τους επέδωσε τα αιτήματά τους στον διευθυντή της Δευτεροβάθμιας. Όπως αναφέρει το Συντονιστικό: «Η απάντηση που πήραμε ήταν η γνωστή, ότι κανένας δεν είναι “αρμόδιος” για τα προβλήματα που βιώνουν οι μαθητές και την κατάσταση των σχολείων μας. Και ότι δεν γίνεται να τα ζητάτε όλα πρέπει να μειώσετε τα αιτήματα σας. Οι μαθητές τους δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι θα πάρουν την απάντηση που τους αρμόζει, το νομοσχέδιο αυτό θα μείνει στα χαρτιά!

Συνεχίζουμε με καταλήψεις σε όλα τα σχολεία και κορυφώνουμε στις 30 Μάρτη με μαθητική συναυλία στο κέντρο της Πάτρας!».

Στο Ηράκλειο

Οι μαθητές των σχολείων του Ηρακλείου βγήκαν για άλλη μια φορά στο δρόμο στέλνοντας μήνυμα στον υπουργό Παιδείας και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πως αυτό το σχέδιο είναι ανεπιθύμητο!

Από νωρίς το πρωί πολλά σχολεία του Ηρακλείου πραγματοποίησαν κατάληψη. Οι μαθητές ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του 1ου ΓΕΛ Ηρακλείου άρχισαν να συγκεντρώνονται στην πλατεία Ελευθερίας και στη συνέχεια ακολούθησε δυναμική πορεία στο κέντρο της πόλης. Οι μαθητές για να κάνουν αισθητή την παρουσία τους σταματούσαν σε κεντρικά σημεία της πόλης και βροντοφώναζαν συνθήματα όπως «Τσίπρα και Γαβρόγλου ακούστε το καλά, οι μαθητές στους δρόμους για άλλη μια φορά» ή «Δώστε λεφτά για την Παιδεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία».

Χαρακτηριστική είναι και η συμμετοχή από μαθητές της Υπαίθρου που «ταξίδεψαν» για να παρευρεθούν στο «αγωνιστικό ραντεβού».

Η πορεία κατευθύνθηκε στην Διεύθυνση Β΄θμιας εκπαίδευσης όπου οι μαθητές λίγο πριν φτάσουν κάθισαν κάτω και έκλεισαν συμβολικά τον δρόμο.

Με την ολοκλήρωση της κινητοποίησης δόθηκε αγωνιστικό ραντεβού για την συνέχεια με τους μαθητές να προειδοποιούν για νέες κινητοποιήσεις.

Στην Πρέβεζα

Δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους και ένα σχολείο που θα μορφώνει και όχι να εξοντώνει ζητούν οι μαθητές της Πρέβεζας, οι οποίοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πρέβεζας και στη συνέχεια πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα οι μαθητές πραγματοποίησαν πορεία ενάντια στο σχέδιο Γαβρόγλου, διαμηνύοντας στον υπουργό Παιδείας και την κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να γίνουν πειραματόζωα και ότι το νέο νομοσχέδιο δεν θα περάσει.

Oι μαθητές έχουν προχωρήσει σε καταλήψεις και σήμερα στο Νομό Πρέβεζας τελούν υπό κατάληψη έξι σχολεία, το 1ο και το 2ο ΓΕΛ, το ΕΠΑΛ, το 1ο Γυμνάσιο, το Μουσικό Σχολείο και το Λύκειο Λούρου.

Σε δηλώσεις του ο μαθητής Χρήστος Μπρίκος, εκπρόσωπος 5μελών και 15μελών από το 2ο Λύκειο Πρέβεζας και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής μαθητών, τόνισε μεταξύ άλλων: «Βρεθήκαμε σήμερα στον αγώνα, στους δρόμους με τους μαθητές από νωρίς το πρωί. Με κλειστά σχολεία μετά από γενικές συνελεύσεις 5μελών και 15 μελών και μετά από απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής. Κάναμε μια παράσταση διαμαρτυρίας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση την οποία κλείσαμε μέχρι τις 9:30 και στη συνέχεια κάναμε πορεία στους δρόμους της πόλης. Στείλαμε και από εδώ, από τη μικρή μας πόλη την Πρέβεζα, ισχυρό μήνυμα στην κυβέρνηση και στο Υπουργείο Παιδείας ότι το νομοσχέδιο για το νέο Λύκειο δεν θα περάσει. Θα είμαστε συνέχεια στο δρόμο, συνέχεια στον αγώνα. Εμείς ζητάμε 12χρονη ενιαία μόρφωση, δημόσια και δωρεάν, για ένα σχολείο που θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει, για ένα σχολείο που θα δίνει ολόπλευρη γνώση και όχι σκόρπιες γνώσεις και παπαγαλία. Θα συζητήσουμε σήμερα τα 15μελή και θα αποφασίσουμε με ποιες μορφές αγώνα το μαθητικό κίνημα θα συνεχίσει τις δραστηριότητές του».

Στις 24 Μαρτίου οι μαθητές διοργανώνουν μαθητικό τουρνουά ποδοσφαίρου με σύνθημα βάλε γκολ στο τέρμα όχι στη ζωή σου, πες όχι σε όλα τα ναρκωτικά, ενώ στις 30 Μαρτίου θα γίνει το 3ο School Art Festival.

(Πηγή: atpreveza.gr)(Πηγή: atpreveza.gr)(Πηγή: atpreveza.gr)

Τέλος, στη Σαντορίνη μαθητές και τις μαθήτριες του ΕΠΑΛ και του Λυκείου Θήρας βγήκαν στον δρόμο ενάντια στις αλλαγές που ετοιμάζονται στο Λύκειο. Κατήγγειλαν κυβέρνηση και υπουργείο που δεν νοιάζονται για το γεγονός ότι τα περισσότερα σχολικά κτίρια στο νησί είναι κτισμένα χωρίς καμία αντισεισμική μελέτη, για το ότι οι μαθητές του ΓΕΛ κάνουν μάθημα σε αποθήκες, εργαστήρια και προκάτ αίθουσες, για το γεγονός ότι, μετά από απλές βροχοπτώσεις, αίθουσες σε πολλά σχολεία (ΓΕΛ, ΕΠΑΛ, Γυμνάσια Μεσαριάς κι Εμπορείου, Δημοτικό Φηρών) πλημμυρίζουν με αποτέλεσμα να μην γίνεται μάθημα.

Επίσης κατήγγειλαν ότι υπάρχουν ελλείψεις εκπαιδευτικών και ειδικοτήτων τόσο στο Λύκειο όσο και στο ΕΠΑΛ Φηρών, ενώ απομένουν λίγοι μόνο μήνες για την ολοκλήρωση του σχολικού έτους.

H OB Σαντορίνης της ΚΝΕ χαιρετίζει τους μαθητές που κινητοποιήθηκαν τους καλεί να μην εφησυχάσουν, να συζητήσουν και να πάρουν απόφαση για νέες κινητοποιήσεις όποτε η κυβέρνηση τολμήσει να φέρει το νομοσχέδιο για το Λύκειο.