Τετάρτη 17/04/2019 - 22:31
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ

Σχόλιο για τα εγκαίνια του πάρκου «Γιούρι Γκαγκάριν» στο Ηράκλειο

Σε σχόλιο του Συμβουλίου Περιοχής Κρήτης της ΚΝΕ για τα εγκαίνια του πάρκου «Γιούρι Γκαγκάριν» στο Ηράκλειο αναφέρονται τα εξής:

«Τις προηγούμενες μέρες εγκαινιάστηκε το πάρκο "Γιούρι Γκαγκάριν" στον Καράβολα, με την παρουσία της υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά, τιμώντας δήθεν τα 85 χρόνια από την γέννησή του. Ο πραγματικός βέβαια σκοπός ήταν να ανοίξουν συγκεκριμένες μπίζνες για το τουριστικό κεφάλαιο του νησιού.

Όσο κι αν προσπαθούν να φέρουν αυτή την ιστορική προσωπικότητα στα μέτρα τους, δεν θα τα καταφέρουν. Γιατί…

  • Ο Γιούρι Γκαγκάριν αποτελεί σύμβολο την ανωτερότητας του σοσιαλισμού έναντι του καπιταλισμού, καθώς δεν ήταν απλά ο πρώτος άνθρωπος που "πέταξε" στο διάστημα, αλλά και πολίτης του πρώτου εργατικού κράτους στον κόσμο, της Σοβιετικής Ένωσης. Όταν γεννήθηκε το 1934 η ΕΣΣΔ είχε μόλις ολοκληρώσει την πλήρη καταπολέμηση του αναλφαβητισμού και είχε μόλις εκμηδενίσει την ανεργία.
  • Το επίτευγμα του Γιούρι Γκαγκάριν, όπως και εκατομμυρίων άλλων πρωτοπόρων της Σοβιετικής Ένωσης, είναι η μεγαλύτερη απόδειξη του πόσο ελευθερώνει τον άνθρωπο και όλες τις δημιουργικές του ικανότητες η κατάργηση του κέρδους ως κριτηρίου της παραγωγής, του πόσο μεγαλύτερο κίνητρο είναι η κάλυψη των λαϊκών αναγκών.
  • Ο Γιούρι Γκαγκάριν είναι απόδειξη ότι ένα παιδί με πατέρα εργάτη και μητέρα αγρότισσα το 1950 στη χώρα που είχαν την εξουσία οι εργαζόμενοι ήταν ελεύθερο να πάρει όση γνώση είναι διαθέσιμη στην κοινωνία, ήταν ελεύθερο να γίνει αυτό που του αρέσει πραγματικά, να αναπτύξει όλα του τα ταλέντα και να τα θέσει στην υπηρεσία της κοινωνίας.

Σήμερα την μνήμη του Γιούρι Γκαγκάριν τιμούν στην πράξη μόνο εκείνοι που παλεύουν για να ξανατραβήξει προς τα μπρος ο τροχός της Ιστορίας. Όλοι εκείνοι που δεν συμβιβάζονται με τα λίγα, που διεκδικούν μία ζωή στο ύψος των σύγχρονων δυνατοτήτων της τεχνολογίας και της επιστήμης.

Όλες οι "τιμές" που έγιναν, λοιπόν, στο πρόσωπο του Γιούρι Γκαγκάριν ήταν υποκριτικές. Αφού αυτοί που τον τίμησαν, κυβερνητικά στελέχη και άλλοι είναι με τις "αρχές" και τις "αξίες" της ΕΕ. Αυτές τις αρχές και αξίες που εμποδίζουν τη νεολαία να μάθει τον κόσμο και να κάνει αυτό που της αρέσει αφού μετατρέπει τη γνώση σε εμπόρευμα, το σχολείο σε εξεταστικό κέντρο, το Πανεπιστήμιο σε εταιρεία πώλησης γνώσεων. Που τσακίζει τα όνειρα των νέων να κάνουν το μεράκι τους πραγματικότητα, αφού τους απειλεί η εργασιακή ζούγκλα που την έχουν ψηφίσει σε Εθνικά Κοινοβούλια αλλά και στο Ευρωπαϊκό για να αυξάνονται τα κέρδη των λίγων. Που διασπείρει τα μίση ανάμεσα σε λαούς όπως αυτούς της πρώην ΕΣΣΔ (που για δεκαετίες ζούσαν ειρηνικά και αδελφωμένα) για να εξυπηρετούνται τα σχέδια των εκμεταλλευτών.

Η ΟΠ Κρήτης της ΚΝΕ θα αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το μνημείο του μεγάλου Σοβιετικού κοσμοναύτη για να προβάλει στη νεολαία του Ηρακλείου ακριβώς αυτό το μέλλον που της αξίζει, το μέλλον του σοσιαλισμού - κομμουνισμού, το μέλλον που τα όνειρα της νέας γενιάς θα πραγματοποιηθούν παίρνοντας εκδίκηση!».