Τετάρτη 05/06/2019 - 23:04
«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ»

Καλεί το ΔΣ της ΟΛΜΕ να πάρει απόφαση για νέα ημερομηνία διεξαγωγής του Συνεδρίου

Την ανάγκη μετάθεσης της ημερομηνίας του Συνεδρίου της ΟΛΜΕ, που έχει προγραμματιστεί να γίνει πέντε μέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές της 7ης του Ιούλη, τονίζει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών», παράταξη που συσπειρώνεται στις γραμμές του ΠΑΜΕ, παρεμβαίνοντας με ανακοίνωσή της στη σχετική συζήτηση.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Οι εκπρόσωποι της ΑΣΕ στο ΔΣ της ΟΛΜΕ αμέσως μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για τη διενέργεια εκλογών στις 7 Ιουλίου, ζητήσαμε να γίνει έκτακτο ΔΣ θεωρώντας ότι πρέπει να μεταφερθεί η ημερομηνία του συνεδρίου λόγω των εθνικών εκλογών.

Στο ΔΣ που συγκαλέστηκε, πολύ καθυστερημένα με ευθύνη της ΔΑΚΕ, στις 4 Ιούνη, η τοποθέτησή μας ήταν η εξής: "Θεωρούμε ότι πέντε μέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές δεν μπορεί να γίνει Συνέδριο που να συζητήσει ουσιαστικά για τα προβλήματα των εκπαιδευτικών και των σχολείων.

Η διεξαγωγή του Συνεδρίου λίγα 24ωρα πριν την εκλογή μιας νέας κυβέρνησης, χάνεται από την επικαιρότητα λόγω των βουλευτικών εκλογών και αντικειμενικά θα γίνει αντικείμενο μικροπολιτικής εκμετάλλευσης από τις δυνάμεις της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

Η συζήτηση για το πού πρέπει να πάει το κίνημα για να υπηρετήσει τα συμφέροντα των συναδέλφων θα χαθεί πίσω από ένα δικομματικό καυγά, πίσω από τα ψευτοδιλήμματα μεταξύ των δυνάμεων που ψήφισαν το 3ο Μνημόνιο και υπηρετούν τις αντιεκπαιδευτικές πολιτικές. Τονίσαμε ότι εμείς θέλουμε να γίνει ένα Συνέδριο ουσιαστικό, που θα ακουμπά στα ζητήματα που βιώνουν οι συνάδελφοι μέσα στην τάξη, που θα πάρει αποφάσεις στην κατεύθυνση της καλύτερης οργάνωσης και διεκδίκησης των σύγχρονων εργασιακών και μορφωτικών αναγκών.

Προτείναμε το ΔΣ της Ομοσπονδίας να πάρει άμεσα απόφαση το Συνέδριο να γίνει στις αρχές Σεπτεμβρίου, ώστε με ανοιχτά σχολεία να τοποθετηθεί απέναντι στην εκπαιδευτική πολιτική της νέας κυβέρνησης και των προγραμματικών της δηλώσεων. Να είναι Συνέδριο επίκαιρο και εργαλείο αποφάσεων με βάση τα πραγματικά δεδομένα και προβλήματα της επόμενης μέρας. Ένα Συνέδριο που θα δώσει ώθηση στους αγώνες και την συμμετοχή των συναδέλφων στη συνδικαλιστική δράση".

Από τη συζήτηση στο ΔΣ της ΟΛΜΕ φάνηκε ξεκάθαρα ότι τη ΔΑΚΕ δεν την ενδιαφέρει καθόλου οι συνθήκες διεξαγωγής του Συνεδρίου. Η εμμονή τους να πραγματοποιηθεί το Συνέδριο ξεκομμένο από την πολιτική πραγματικότητα και τις πολιτικές εξελίξεις που φέρνουν οι εθνικές εκλογές, έχει στόχο να αφήσει για άλλη μια φορά τον κλάδο απροετοίμαστο απέναντι στην αντιλαϊκή επίθεση της επόμενης ημέρας. Ουσιαστικά ζητάνε το Συνέδριο να γίνει με όρους που το υπονομεύουν, να γίνει μακριά από τα προβλήματα και τις αγωνίες των εκπαιδευτικών. Γι’ αυτό επιδόθηκαν σε μπόλικο αντικομμουνισμό με γελοιότητες του τύπου ότι "κάποιοι θέλουν να διαλύσουν το συνέδριο, όπως στη ΓΣΕΕ". Η ΠΕΚ/ΠΑΣΚ, επιβεβαιώνοντας το ρόλο της ως ουράς του κυβερνητικού συνδικαλισμού, έσπευσε να συνταχθεί στο πλάι της ΔΑΚΕ.

Τη στιγμή που είναι κρίσιμο άμεσα να παρθεί απόφαση για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα το οποίο έχει και οργανωτικές προεκτάσεις οι δυνάμεις των ΣΥΝΕΚ έδωσαν πολύτιμο χρόνο στη ΔΑΚΕ. Ενώ αρχικά συμφώνησαν με το πνεύμα της άποψης για αλλαγή ημερομηνίας του Συνεδρίου στο τέλος, αρνούμενοι ουσιαστικά το ΔΣ της ΟΛΜΕ να πάρει την ευθύνη για την υλοποίηση μιας τέτοιας απόφασης ζήτησαν αναβολή και νέα συνεδρίαση.

Από την πλευρά μας σταθερά επιμένουμε το ΔΣ της ΟΛΜΕ να πάρει απόφαση για νέα ημερομηνία διεξαγωγής του Συνεδρίου και καλούμε τις παρατάξεις να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν».