Τρίτη 18/06/2019 - 15:22
ΟΠ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ

Εκδρομή στο Μουσείο Αμπελακίων (ΦΩΤΟ)

Μονοήμερη εκδρομή «στην ιστορία και στις ομορφιές του τόπου μας», διοργάνωσε η Οργάνωση Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ, την Κυριακή 16 Ιούνη.

Δεκάδες νέοι ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Αμπελακίων περιόδου 1940 - 1949, στο χωριό Αμπελάκια του Νομού Λάρισας, το οποίο λειτουργεί από το 2008 και φιλοξενεί μνήμες, ιστορίες και διδάγματα της θρυλικής δεκαετίας του 1940-1949. Το Μουσείο λειτουργεί με εκθεσιακούς χώρους, εσωτερικούς και υπαίθριους χώρους εκδηλώσεων που στεγάζονται στην οικία-κληροδότημα του Αθανασίου Χαμαϊδή, η οποία λειτούργησε κατά την Κατοχή ως παράνομο τυπογραφείο του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ.

Υπολογίζεται ότι στην περιοχή εκδόθηκαν πάνω από 80 εφημερίδες του ΕΑΜ και 58 του ΚΚΕ, περισσότερα από 160 περιοδικά της ΕΠΟΝ, δεκάδες Δελτία Ειδήσεων και βιβλιαράκια και χιλιάδες προκηρύξεις, τρικ κ.ά. Η ύπαρξη του παράνομου τυπογραφείου στα Αμπελάκια δεν έγινε γνωστή ούτε μετά την απελευθέρωση της χώρας μας από τους κατακτητές. Οι 5 - 6 άνθρωποι που γνώριζαν το «μυστικό» το κράτησαν καλά φυλαγμένο στην καρδιά τους και κρυμμένο στη μνήμη τους. Θα μαθευτεί πολύ αργότερα, το 1985, όταν ο Θανάσης Χαϊμαδής, μαζί με τον Παναγιώτη Ζιαβλάκη, πήγαν στα γραφεία της ΚΟ Θεσσαλίας του ΚΚΕ και παρέδωσαν φωτοτυπημένο υλικό.

Την ξενάγηση έκανε ο Θανάσης Σερδένης εκ μέρους της Διοικούσας Επιτροπής του Μουσείου δημιουργώντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον και συζήτηση. Οι νέοι είχαν την ευκαιρία να δουν την κρύπτη, το παράνομο υλικό και το παράθυρο της κουζίνας από όπου οι σύντροφοι παραλάμβαναν το υλικό για να το διανείμουν μέσα σε λίγες ώρες στα χωριά.

Για όσους πήραν μέρος, μαθητές, φοιτητές, νέους εργαζόμενους αυτή η ενδιαφέρουσα εκδρομή ήταν μια μοναδική εμπειρία που ολοκληρώθηκε με ένα απολαυστικό μπάνιο και στιγμές ξεκούρασης στην παραλία του Πλαταμώνα.