Κυριακή 23/06/2019 - 22:19
ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΣΑΜΟΥ

Καταδικάζει τη μήνυση κατά δασκάλας στη Σάμο

Φωτό αρχείου
Φωτό αρχείου

Την αγωγή Συλλόγου Γονέων εναντίον δασκάλας του Δημοτικού Σχολείου Βεθέως Σάμου επειδή υπερασπίστηκε το δικαίωμα των προσφυγόπουλων στη μόρφωση καταδικάζουν με ανακοινώσεις τους η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) και Γυναικείοι Σύλλογοι της Σάμου (μέλη της ΟΓΕ).

Η ΑΣΓΜΕ στην ανακοίνωσή της σημειώνει αναλυτικά:

«Η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) με οργή και αγανάκτηση ενημερώθηκε για την απόφαση κατάθεσης αγωγής και μήνυσης από αμφιβόλου νομιμότητας Γενική Συνέλευση Συλλόγου Γονέων εναντίον εκπαιδευτικού που υπερασπίστηκε το δικαίωμα των προσφυγόπουλων στη μόρφωση.

Στον κόσμο που ζούμε, εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σαν πρόσφυγες, διωγμένοι από την πατρίδα τους. Στη πατρίδα μας φιλοξενούμε εκατοντάδες χιλιάδες από αυτούς, όπου και πάλι μπροστά στο κέρδος, αντιμετωπίζονται σαν άνθρωποι 2ης κατηγορίας, χωρίς εργασιακά δικαιώματα, στριμωγμένοι σε γκέτο ή αφημένοι στα χέρια διάφορων ΜΚΟ και χωρίς δικαίωμα να κατευθυνθούν στον τόπο που θέλουν και που πιθανόν να έχουν συγγενείς. Σε αυτό το τοπίο, βρίσκουν έδαφος και αναπτύσσονται ρατσιστικές και ξενοφοβικές αντιλήψεις, υποκινούμενες από το μακρύ χέρι του συστήματος, την ναζιστική-εγκληματική οργάνωση της ΧΑ.

Κανένας γονιός, κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να διαχωρίζει παιδιά ανάλογα με την εθνικότητα, τη θρησκεία, τη γλώσσα. Δεν μπορεί να καταδικάζει παιδιά στην απομόνωση και τη γκετοποίηση. Δεν είναι δική τους ευθύνη, δεν είναι θέληση δική τους και των οικογενειών τους να ζουν χωρίς σπίτι, περίθαλψη, μέσα στις λάσπες και τις ακαθαρσίες.

Ως Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) καταδικάζουμε απερίφραστα το γεγονός και καλούμε όλους τους γονείς, όλους τους Συλλόγους Γονέων να "υποδεχτούν" αυτά τα παιδιά και να υπερασπιστούν το δικαίωμα τους στη μόρφωση. Να υπερασπιστούν το δικαίωμα στη χαρά, το παιχνίδι, τα γράμματα και την ξενοιασιά που προσφέρει το σχολείο, πολύ περισσότερο σ’ αυτά τα παιδιά που είναι θύματα του πολέμου, της φτώχειας και της εξαθλίωσης που επικρατεί στις χώρες τους.

Το συγκεκριμένο γεγονός πρέπει να γίνει η αφορμή για να δυναμώσει μέσα στα σχολεία η πάλη ενάντια στις αιτίες που δημιουργούν κι ενισχύουν το φασισμό, τον εθνικισμό, την ξενοφοβία και το ρατσισμό. Να δυναμώσει η πάλη για έναν κόσμο ειρήνης μακριά από το φόβο του πολέμου, από την ανασφάλεια των συνεπειών των διεθνών ανταγωνισμών και από το μίσος για το "διαφορετικό"».

Ανακοίνωση Γυναικείων Συλλόγων Σάμου

Στην ανακοίνωσή τους, η Προοδευτική Κίνηση Γυναικών Σάμου, ο Σύλλογος Γυναικών Μυτιληνιών Σάμου, η Ομάδα Γυναικών Καρλοβάσου και η Ομάδα Γυναικών Καρλοβάσου (μέλη της ΟΓΕ), αναφέρουν τα εξής:

«Οι Σύλλογοι και οι Ομάδες γυναικών Σάμου μέλη της ΟΓΕ καταγγέλλουμε το γεγονός της κατάθεσης αγωγής σε αναπληρώτρια δασκάλα από το Σύλλογο Γονέων του Άνω Βαθέως, με την οποία ζητάνε 50.000 ευρώ!! Εκφράζουμε την αλληλεγγύη και την συμπαράστασή μας στην δασκάλα του σχολείου Άνω Βαθέως η οποία έπραξε το αυτονόητο, δηλαδή μίλησε στους μαθητές για το δικαίωμα όλων των παιδιών στην μόρφωση, ανεξάρτητα από εθνικότητα, χρώμα, θρησκεία.

Οι αξίες της αγάπης, της αλληλεγγύης και της συλλογικότητας, σήμερα όσο ποτέ άλλοτε, θα πρέπει να καλλιεργούνται από όλους και να αναδεικνύονται ως τη θωράκιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και του ανθρώπινου πολιτισμού.

Πρέπει, όλες οι εργαζόμενες , οι γονείς και οι μαθητές των σχολείων να απομονώσουν αυτούς που θέλουν να σέρνουν σε δικαστήρια όποιον υπερασπίζεται τα δικαιώματα αυτά, όποιον δηλαδή έχει διαφορετική άποψη απ’ τη δική τους.

Καλούμε τις γυναίκες, τους γονείς και του εκπαιδευτικούς του νησιού μας να υπερασπιστούν αυτές τις αξίες, να μην ανεχτούν πρακτικές αδιαφορίας, μίσους, εκδίκησης, τρομοκρατίας και προσπάθειες ποινικοποίησης του αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Καταδικάζουμε τη σημερινή Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και όλες τις προηγούμενες Κυβερνήσεις, για την απάνθρωπη πολιτική που ασκούσαν και ασκούν και σήμερα για το μεταναστευτικό.

  • Παλεύουμε για ένα σχολείο που θα μορφώνει όλα, ανεξαιρέτως, τα παιδιά, για ένα κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, φτώχια και πολέμους.
  • Γινόμαστε ασπίδα προστασίας σε όσους διώκονται στον αγώνα για τις ανθρώπινες αξίες.
  • Ζητάμε να αποσυρθεί εδώ και τώρα η αγωγή.
  • Βρισκόμαστε στο πλευρό της αναπληρώτριας δασκάλας η οποία δεν είναι μόνη σε αυτόν τον κοινό αγώνα»