Τετάρτη 04/09/2019 - 11:10
30ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»

Μια θάλασσα από νιάτα στη γιορτή για τα 30 χρόνια ζωής του Φεστιβάλ (ΦΩΤΟ)

Το 30ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», διεξάγεται από 16 έως 19 Σεπτέμβρη του 2004, στην Πανεπιστημιούπολη στα Ιλίσια, λίγο μετά τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

Κεντρικό του σύνθημα «Η δική σου γιορτή, ο δικός σου αγώνας για το σοσιαλισμό» και όπως είναι αναμενόμενο, το ζήτημα του αθλητισμού, ο αγώνας ενάντια στην εμπορευματοποίησή του βρίσκεται στο επίκεντρο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ, με συζητήσεις και άλλες εκδηλώσεις. Για πρώτη φορά, μετά από πολύ καιρό, διοργανώθηκε λαϊκός αγώνας δρόμου 14 χιλιομέτρων, με αφετηρία το χώρο του Φεστιβάλ, που διέσχισε τους δρόμους της Αθήνας.

Ταυτόχρονα το Φεστιβάλ γιορτάζει τα τριάντα χρόνια ύπαρξής του στην υπηρεσία των αναγκών της νέας γενιάς, των αγώνων της για ένα καλύτερο μέλλον, αλλά και στην υπηρεσία του πολιτισμού, της γνήσιας λαϊκής και νεανικής δημιουργίας. Η προσπάθεια ποιοτικής αναβάθμισης του Φεστιβάλ συνεχίζεται και έτσι συναντάμε πολλές ενδιαφέρουσες πινελιές και καινοτομίες. Ανάμεσά τους μια κωμική παράσταση από νέους της ΚΝΕ για τα προβλήματα των νέων στρατευμένων στο αντίστοιχο περίπτερο, αλλά και ένα θεατρικό με τίτλο «Εδώ εφαρμόστηκε το 7ωρο» στο χώρο της εργασίας. Στο χώρο του Πολιτισμού φιλοξενούνται τρεις εικαστικές εκθέσεις με έργα της Μαρίας Ζωιτοπούλου, του Γιώργου Φαρσακίδη και φοιτητών της Σχολής Καλών Τεχνών.

Στο καλλιτεχνικό κομμάτι, το αφιέρωμα στον Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα με το Μανόλη Μητσιά, βασισμένο στα αθάνατα τραγούδια που μελοποίησε ο Χρήστος Λεοντής αποτέλεσε σημείο αναφοράς, ενώ το «παρών» έδωσε και ο μεγάλος συνθέτης Μάριος Τόκας.

Επίσης διοργανώθηκαν πολλές συναυλίες με τους Πάνο Κατσιμίχα, Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Βασίλη Λέκκα και Γιάννη Σπάθα, Μίλτο Πασχαλίδη, Γλυκερία, Μακεδόνα, Θαλασσινό κ.ά.