Κυριακή 11/08/2019 - 10:16
45ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»

Σήμερα, η κεντρική εκδήλωση στα Λιμενάρια Θάσου

Το μήνυμα του 45ου φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» «Με τους αγώνες, τα όνειρα, τη δύναμή μας... "...θα χτίσουμε έναν κόσμο λέφτερο, ανοιχτό, γεμάτο ελπίδα..." (Ναζίμ Χικμέτ) Τον Σοσιαλισμό» φτάνει μέσα στον Αύγουστο και στη Θάσο.

Η κεντρική φεστιβαλική εκδήλωση στη Θάσο θα γίνει σήμερα Κυριακή 11 Αυγούστου στις 8.30 μ.μ. στις Αποθήκες των Μεταλλείων στα Λιμενάρια. Θα μιλήσει ο Γιάννης Δελής, βουλευτής του ΚΚΕ και στη συνέχεια θα ακολουθήσει συναυλία με τους Στάθη Δρογώση, Μανώλη Φάμελλο και Βαγγέλη Μαρκαντώνη.

Η παράσταση που θα παρουσιάσουν οι καλλιτέχνες έχει τίτλο «Ψωμί και Τριαντάφυλλα» και είναι μια συλλογή από τραγούδια του αγώνα, των εργατών και των λαών, της μάχης ενάντια στον φασισμό, της πάλης για την ειρήνη, την ελευθερία και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Ένα ξεχωριστό αφιέρωμα με αντιφασιστικά, εργατικά και αντιπολεμικά τραγούδια από όλο τον κόσμο. Τραγούδια ύμνοι της Αμερικάνικης εργατικής τάξης, της χειραφέτησης των μαύρων, τραγούδια που χρωμάτισαν αλλά και ενέπνευσαν την δεκαετία του 60, τα νικηφόρα κινήματα των κοινωνικών δικαιωμάτων.

Κι έπειτα από την δική μας όχθη του ωκεανού, τα τραγούδια του ισπανικού εμφυλίου, της Ιταλικής και της Γαλλικής αντίστασης στον φασισμό, γερμανικοί ύμνοι της εποχής των σπαρτακιστών αλλά και ελληνικά αντιστασιακά και δημοτικά.

Τραγούδια που σήμερα όμως δεν ακούγονται καθόλου γραφικά και μακρινά...

Γιατί είναι πλασμένα από την αγωνία και την ελπίδα των απλών καθημερινών ανθρώπων. Αλλά και την ψυχή μεγάλων μουσικών (γνωστών και αγνώστων) που έσπασαν την «μοναξιά του καλλιτέχνη» ύψωσαν την φωνή τους και σήκωσαν στην πλάτη τους τις προσδοκίες ολόκληρων λαών...

  • Την Τρίτη 13 Αυγούστου θα γίνει προβολή ταινίας στη Θάσο. (Παρκάκι Λιμένα).