Τρίτη 06/08/2019 - 14:09
ΤΟ ΠΙΕΡΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ

Με επιτυχία η προφεστιβαλική εκδήλωση στο Λιτόχωρο (ΦΩΤΟ)

Με μεγάλη επιτυχία, ενθουσιασμό και ζωντάνια πραγματοποιήθηκε η προφεστιβαλική εκδήλωση, μπροστά στο 45ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», στο Λιτόχωρο Πιερίας, με σύνθημα: «Με τους αγώνες, τα όνειρα, τη δύναμή μας… “θα χτίσουμε έναν κόσμο λέφτερο, ανοιχτό, γεμάτο ελπίδα” τον σοσιαλισμό».

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με σύντομο χαιρετισμό από τη μαθήτρια Νικολέτα Μπονοβόλια και ομιλία από τη γραμματέα του ΤΣ Πιερίας της ΚΝΕ, Αρχοντία Παπαγεωργίου.

Στη συνέχεια ακολούθησε συναυλία από το μαθητικό συγκρότημα «Dead Eye Shokets», που ξεσήκωσε τον κόσμο του φεστιβάλ με το ρυθμό και τη ζωντάνια του.

Η εκδήλωση έκλεισε με συναυλία αφιερωμένη στο πολιτικό τραγούδι. Στο χώρο υπήρχαν εκθέσεις, περίπτερο της Σύγχρονης Εποχής και γωνιά σκάκι.

Απόσπασμα από την ομιλία της Αρχοντίας Παπαγεωργίου:

«Η χρονιά που μας πέρασε, ήταν άλλη μια χρονιά πλούσια σε αγώνες και κινητοποιήσεις ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που από κοινού εφάρμοσε με τα υπόλοιπα αστικά κόμματα. Μεταξύ άλλων, μπορούμε να ξεχωρίσουμε τον πολύμηνο αγώνα των μαθητών ενάντια στο νομοσχέδιο-έκτρωμα Γαβρόγλου, όπου χιλιάδες μαθητές σε όλη τη χώρα σήκωσαν το ανάστημά τους, με εκατοντάδες πρωτοβουλίες μέσα και έξω από τα σχολεία.»

«Ειδικά στα σχολεία που η ΚΝΕ ήταν δυνατή, καταφέραμε να συζητήσουμε με περισσότερους μαθητές, μεταξύ άλλων και ότι στον καπιταλισμό το σχολείο εξυπηρετεί συγκεκριμένους στόχους, όπως το να ετοιμάζει τους αυριανούς εργαζόμενους όπως τους χρειάζεται το σύστημα. Δηλαδή να σκύβουμε το κεφάλι, να μην αντιδρούμε στην αδικία, οι ιδέες και η δημιουργικότητά μας να αξιοποιούνται για τα κέρδη των καπιταλιστών. Δημιουργούν στους μαθητές τη ψευδαίσθηση ότι το σύστημα της εκμετάλλευσης και της αδικίας, δηλαδή ο καπιταλισμός, είναι δήθεν αιώνιος και ανίκητος. Γαλουχούν τα παιδιά έτσι από τη μαθητική ηλικία για να μην αμφισβητούν, να μην κρίνουν, να πιστεύουν ότι ο κόσμος δεν μπορεί να αλλάξει, άρα πρέπει να συμβιβαστούμε, να σκύψουμε το κεφάλι. Βασικός κανόνας που επικρατεί στο εκπαιδευτικό σύστημα είναι αυτός που επικρατεί και στην κοινωνία όλη και δεν είναι άλλος από το "ο θάνατός σου η ζωή μου"».

«Στις χώρες που οικοδομούνταν ο σοσιαλισμός, το σχολείο κάλυπτε τις ανάγκες των μαθητών. Αυτό γινόταν γιατί ο σοσιαλισμός είναι σύστημα, που στο επίκεντρο μπαίνει η ολόπλευρη ανάπτυξη του ανθρώπου, οι ανάγκες των πολλών και όχι τα κέρδη των λίγων. Σε αυτή την κοινωνία και αυτό το σχολείο, σύνθημα δεν είναι "ο καθένας για τον εαυτό του" αλλά "όλοι για έναν και ένας για όλους"».

«Σήμερα, είναι αναγκαίο όλο και περισσότεροι μαθητές, νέοι και νέες να κάνουν ένα μεγάλο και αποφασιστικό βήμα. Να πάρουν την απόφαση ότι θα γίνουν και αυτοί μέρος αυτής της τεράστιας προσπάθειας που κάνει το ΚΚΕ και η ΚΝΕ για να αλλάξει ο κόσμος!».