Κυριακή 08/09/2019 - 17:39
45ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»

Καθαρίστηκε το Πάρκο «Δέλτα» στη Χαλκίδα όπου θα φιλοξενηθεί το Φεστιβάλ (ΦΩΤΟ)

Καθαριότητα στο χώρο του Πάρκου Δέλτα, (πλατεία Κοσμά Νικολόπουλου), του χώρου που θα διεξαχθεί το Φεστιβάλ της ΚΝΕ το επόμενο Σάββατο 14 Σεπτέμβρη, στις 19.30 διοργάνωσαν το Σάββατο 7 Σεπτέμβρη, οι δυνάμεις της ΚΝΕ και του ΚΚΕ στη Χαλκίδα. Παράλληλα, έγινε ενημέρωση των κατοίκων της γειτονιάς και των εργαζομένων στη λαϊκή αγορά, που γίνεται στη γειτονιά κάθε Σάββατο, με ανακοίνωση για την πρωτοβουλία της καθαριότητας και κάλεσμα για το 45ο Φεστιβάλ.

Η ανακοίνωση των οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ αναφέρει:

«Για ακόμη μία χρονιά οι οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Χαλκίδα διοργανώνουν το Σάββατο 7 Σεπτέμβρη καθαρισμό του Πάρκου "ΔΕΛΤΑ" στη Νεάπολη. Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο 45ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - "ΟΔΗΓΗΤΗ" που θα πραγματοποιηθεί στον ίδιο χώρο στις 14 Σεπτέμβρη.

Μέσα από την καθαριότητα του πάρκου επιδιώκεται να αναδειχτεί η ανάγκη αναβάθμισης των ελεύθερων χώρων της πόλης και η εξασφάλιση της απρόσκοπτης χρήσης τους από τους κατοίκους. Πρέπει να γίνει λαϊκή απαίτηση όχι μόνο η ελεύθερη χρήση τους αλλά και η καθαριότητά τους, η αναβάθμισή τους και παράλληλα η δημιουργία νέων σύγχρονων χώρων ψυχαγωγίας και άθλησης.

Παλεύουμε ενάντια στην εγκατάλειψη τέτοιων χώρων, ενάντια στην εμπορευματοποίησή τους και διεκδικούμε το απαραίτητο προσωπικό που θα μπορεί να διασφαλίσει την ελεύθερη χρήση τους.

Καλούμε όλους τους κατοίκους της περιοχής να συμμετέχουν σε αυτήν την πρωτοβουλία και να συναντηθούν μαζί μας στις εκδηλώσεις του 45ου Φεστιβάλ το επόμενο Σάββατο, 14 Σεπτέμβρη.

Το ήξερες;

Η ονομασία "Δέλτα" για το πάρκο αυτό της Νεάπολης επικράτησε λόγω του γεωμετρικού σχήματος. Όμως από τις 29/8/1988 το πάρκο έχει αποκτήσει όνομα και επώνυμο…

Σε σχετική απόφαση του Δήμου Χαλκίδας αναφέρεται ότι το πάρκο ονοματοδοτείται, μετά από αίτημα του συλλόγου της γειτονιάς, προς τιμή ενός συντοπίτη μας. Αυτός ήταν ο Κοσμάς Νικολόπουλος.

Λίγα λόγια για τον άνθρωπο του οποίου το όνομα φέρει το πάρκο…

Ο Κοσμάς Νικολόπουλος γεννήθηκε το 1903 στη Χαλκίδα, ράφτης στο επάγγελμα και πατέρας έξι παιδιών. Συνδικαλίζεται στον κλάδο του όχι απλά ενάντια στην πείνα, τις αρρώστιες και τις κακουχίες, αιτίες που τον οδήγησαν να χάσει και ένα από τα παιδιά του αλλά γιατί πίστευε σε έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση… Σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Λευτεριά" του ΕΑΜ διαβάζουμε ότι "πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση, πιάστηκε από τον ανθυπολοχαγό Λίζο, φυλακίστηκε στις φυλακές του Παπαθανασόπουλου και εκτελέστηκε στις 6 του Μάη του ‘44 στους στρατώνες της Χαλκίδας μαζί με άλλους 47 πατριώτες".

Το όνομά του βρίσκεται ανάμεσα στους 47 κομμουνιστές και αγωνιστές που εκτελέστηκαν ως αντίποινα επιθέσεων εναντίον Γερμανών στρατιωτών και Ελλήνων χωροφυλάκων στην Εύβοια. Προς τιμή τους υπάρχει το Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, δίπλα στο λαογραφικό μουσείο Χαλκίδας».

Η δραστηριότητα των οργανώσεων της ΚΝΕ στο χώρο του πάρκου συνεχίστηκε για όλη την ημέρα, αφού το απόγευμα έγινε τουρνουά μπάσκετ 3 on 3 με συμμετοχή μαθητών, φοιτητών και εργαζόμενων. Στον ίδιο χώρο οι μικρότεροι φίλοι της ΚΝΕ έφτιαχναν πανό και κατασκευές για να στολίσουν τον παιδότοπο που θα λειτουργεί στο Φεστιβάλ.

Οι συμμετέχοντες ανανέωσαν το ραντεβού τους στο 45ο Φεστιβάλ το Σάββατο 14 Σεπτέμβρη στις 19.30. Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ στη Χαλκίδα περιλαμβάνει:

  • Ομιλία από την Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Οπτικοακουστικό αφιέρωμα στο διεθνιστικό τραγούδι, στηριγμένο στις κορυφαίες στιγμές της ταξικής πάλης ανά τον κόσμο.
  • Συναυλία με τους Bunta Planedo.
  • Ικαριώτικο γλέντι με το Νίκο Φάκαρο.

Στο χώρο θα λειτουργούν:

  • Μαθητικό στέκι, όπου θα διεξαχθεί παιχνίδι quiz ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, ομαδικό παιχνίδι για το περιβάλλον και θα υπάρχει έκθεση με θέμα το σοσιαλισμό. Ακόμη, θα προβληθεί βίντεο με τίτλο: «Ρεπορτάζ ένα μήνα μετά την καταστροφική φωτιά στην Εύβοια» φτιαγμένο από μαθητές των σχολείων των Ψαχνών.
  • Παιδότοπος.
  • Ακόμα θα υπάρχει έκθεση βιβλίων της «Σύγχρονης Εποχής» και έκθεση με θέμα: «Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε», αφιερωμένη στα 100 χρόνια από την ίδρυση της Κομμουνιστικής Διεθνούς.