Κυριακή 20/10/2019 - 23:07
ΜΕΝΙΔΙ

Πλήθος κόσμου στα εγκαίνια του Στεκιού Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ (ΦΩΤΟ)

Με την παρουσία πλήθους κόσμου και με ξεχωριστή και ιδιαίτερα μαζική συμμετοχή της νεολαίας έγιναν το απόγευμα της Κυριακής 20 Οκτώβρη τα εγκαίνια του Στεκιού Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ στο Μενίδι, στην Κεντρική Πλατεία 6.

Πρόκειται για ένα χώρο που φτιάχτηκε με τα «γνωστά υλικά» που χρησιμοποιούν τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, δηλαδή τη συντροφικότητα, την οργάνωση, το μεράκι, την αυταπάρνηση και φιλοδοξεί όχι μόνο να δώσει πνοή και διέξοδο στις αναζητήσεις της νεολαίας της περιοχής στον πολιτισμό, τη δημιουργία, την ποιοτική ψυχαγωγία, τη συλλογική δράση αλλά και να συμβάλλει στο δυνάμωμα της ιδεολογικής και πολιτικής παρέμβασης της ΚΝΕ στη νεολαία.

Η εκδήλωση των εγκαινίων ξεκίνησε στις 7 μ.μ. με επίσκεψη και γνωριμία της νεολαίας με τον χώρο. Ακολούθησε χαιρετισμός από τη Δημοφίλη Χαλκιώτη, Γραμματέα ΤΣ Βορειοδυτικής Αττικής της ΚΝΕ, και στη συνέχεια η κεντρική ομιλία από τον Μανώλη Ραπανάκη, μέλος του γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και γραμματέα του ΣΠ Αττικής.

Η εκδήλωση των εγκαινίων ολοκληρώθηκε με μεγάλη συναυλία με τους Frank, Σφάλμα και Altera Vita.

Στόχος το δυνάμωμα της ιδεολογικής και πολιτικής παρέμβασης της ΚΝΕ στη νεολαία

Στην ομιλία του ο Μ. Ραπανάκης τόνισε ότι «ο χώρος αυτός που ξεκινάει σήμερα το όμορφο ταξίδι του, φιλοδοξούμε ότι μπορεί να δώσει πνοή και διέξοδο στις αναζητήσεις της νεολαίας της περιοχής, στον πολιτισμό, τη δημιουργία, την ποιοτική ψυχαγωγία, τη συλλογική δράση. Δεν είναι τυχαίο που επιλέγουμε να διαμορφώσουμε ένα τέτοιο χώρο στο Μενίδι. Σε μια περιοχή που με ευθύνες όλων των κυβερνήσεων, της περιφέρειας και των δημοτικών αρχών, η υποβάθμιση και η ανυπαρξία δομών και χώρων που η νεολαία μπορεί να έρθει σε επαφή με τον πολιτισμό και να αναπτύξει τη δημιουργικότητά της, βγάζει μάτι».

Πρόσθεσε πως «ειδικά εδώ στην περιοχή του Μενιδίου, η ύπαρξη και η υψηλού επιπέδου λειτουργία που φιλοδοξούμε ότι θα κατακτήσει το Στέκι μας επιδιώκουμε να αξιοποιηθεί ως παράδειγμα για να δυναμώσει ο αγώνας σωματείων, λαϊκών φορέων, μαθητικών κοινοτήτων ενάντια στην υποβάθμιση των γειτονιών της Δυτικής Αττικής, για διεκδίκηση χώρων πολιτισμού και άθλησης, νεανικών δραστηριοτήτων που να αγκαλιάζουν τα σχολεία και όλη τη νεολαία στις γειτονιές. (...) Επιδιώκουμε το Στέκι μας και η πλούσια δραστηριότητά του να γίνει προμετωπίδα στην περιοχή στην πάλη κατά των ναρκωτικών και της ναρκωκουλτούρας, δηλαδή ενός όπλου του συστήματος ενάντια στη νέα γενιά, για να την κρατά αποχαυνωμένη, απομονωμένη, φυλακισμένη στην ναρκωεξάρτηση και τη χρήση ουσιών που εκμηδενίζει τη συλλογική πάλη, την οργάνωση και τελικά την αμφισβήτηση και την πάλη για την ανατροπή αυτού του σάπιου κόσμου που έχουν χτίσει οι εκμεταλλευτές, οι λίγοι πάνω στις πλάτες των πολλών, τις δικές μας και των γονιών μας».

Συνεχίζοντας, ο Μ. Ραπανάκης ξεκαθαρισε πως ο χώρος και η λειτουργία του δεν έρχεται απλά για να καλύψει ένα κενό που υπάρχει από την πλήρη απαξίωση των κρατικών οργάνων για την περιοχή, αλλά «έρχεται να συμβάλει στο δυνάμωμα της ιδεολογικής και πολιτικής παρέμβασης της ΚΝΕ στη νεολαία, με την επαναστατική μας κοσμοθεωρία, με το Πρόγραμμα του ΚΚΕ, ώστε να εμπνευστεί η νέα γενιά με το όραμα της κοινωνίας που θα απαλλάξει την ανθρωπότητα από τα δεσμά της εκμετάλλευσης, το σοσιαλισμό!».

Αναφορικά με τους στόχους της ΚΝΕ, ο Μ. Ραπανάκης σημείωσε ότι είναι:

• «Να γίνουμε πιο ικανοί στην πολιτική-πολιτιστική παρέμβασή μας, στην ανάπτυξη μιας πολύμορφης δραστηριότητας με συνέχεια, στην ανάδειξη του νέου προοδευτικού καλλιτεχνικού έργου.

• Να δώσουμε διέξοδο στην νεολαία για τη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, κόντρα στην υποκουλτούρα και τη μαζική "εκτόνωση" που πλασάρει το σύστημα. Αλλιώς ο ελεύθερος χρόνος δεν υπάρχει, καταστρέφεται. Δεν εκπληρώνει το ρόλο του δηλαδή, να δίνει στον εργαζόμενο, το νέο τη δυνατότητα να αναπτύσσει τα ενδιαφέροντά του, να αναπτύσσεται, να διαμορφώνει κριτήριο, να αποκτάει γνώσεις, να ενισχύει τη συλλογικότητά του.

• Να διαδοθεί πιο πλατιά το μαρξιστικό βιβλίο και η προοδευτική λογοτεχνία, βοηθώντας στην πρώτη επαφή με την κοσμοθεωρία μας, την ιδεολογία μας και την ιστορία του Κόμματος. Βοηθώντας στη συνολική πολιτιστική-μορφωτική καλλιέργεια στις γραμμές της ΚΝΕ και ευρύτερα, συμβάλλοντας στην αντιπαράθεση με την αστική ιδεολογία και πολιτική».

Ο Μ. Ραπανάκης σημείωσε επίσης ότι «η προσπάθεια που έκαναν οι οργανώσεις Μενιδίου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για τη δημιουργία του Στεκιού αυτού, δεν θα είχε επιτυχία αν δεν χαρακτηριζόταν από τη δύναμη των υψηλών ιδανικών μας και των χαρακτηριστικών της ΚΝΕ, τη συντροφικότητα, την οργάνωση, το μεράκι, την αυταπάρνηση.

Κλείνοντας, ευχαρίστησε θερμά «τους δεκάδες συντρόφους και φίλους της ΚΝΕ που συνέβαλλαν στη δημιουργία αυτού του ξεχωριστού χώρου. Όλους αυτούς που από το υστέρημά τους ενίσχυσαν την πρωτοβουλία της οργάνωσης, τους φίλους και τους οπαδούς που πρόσφεραν υλικοτεχνικό εξοπλισμό και άλλα πολλά, για να είναι ο χώρος λειτουργικός. Ευχαριστούμε όλους αυτούς που κατέθεσαν ώρες εθελοντικής δουλειάς για να διαμορφωθεί, όπως τον βλέπετε σήμερα, αυτούς που με τις ιδέες τους τον έκαναν πιο όμορφο».

(Ολόκληρη η ομιλία εδώ)