Τετάρτη 30/10/2019 - 08:14
ΕΥΟΣΜΟΣ

Σήμερα, η κινητοποίηση για τη ρύπανση και τη δυσοσμία από τα ΕΛΠΕ

Από την κινητοποίηση στις 20 Οκτώβρη
Από την κινητοποίηση στις 20 Οκτώβρη

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση που θα γίνει σήμερα Τετάρτη 30 Οκτώβρη, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Εύοσμου, στο Δημαρχείο Κορδελιού - Εύοσμου, την ώρα που θα συζητείται στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα της δυσοσμίας από τα ΕΛΠΕ.

Καλεί τους Συλλόγους και τις Ενώσεις Γονέων του Νομού Θεσσαλονίκης, τα Σωματεία των εκπαιδευτικών, τα Μαθητικά Συμβούλια, τα σωματεία εργαζομένων, Αθλητικούς και Πολιτιστικούς Συλλόγους, φορείς της Δυτικής Θεσσαλονίκης να δώσουν βροντερό «παρών».

Στο σχετικό κάλεσμα, υπογραμμίζει: «Καλούμε όλους τους φορείς να διαμαρτυρηθούν για την κατάσταση που βιώνουμε εμείς και τα παιδιά μας κάθε μέρα. Δεν συμβιβαζόμαστε με τις επικίνδυνες ουσίες που απειλούν εμάς και τα παιδιά μας! Δεν πάει άλλο με την έντονη δυσοσμία και την αφόρητη κατάσταση στις γειτονιές μας! Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παίζει με την υγεία και τη ζωή των παιδιών μας και τη δική μας!

Το πρώτο βήμα έγινε την Κυριακή 20/10 με τη μαχητική κινητοποίηση που έκανε ο λαός της Δυτικής Θεσσαλονίκης, στο Ελευθέριο - Κορδελιό, με τα εργατικά σωματεία, Ομάδες Γυναικών, Συλλόγους Γονέων και Φοιτητικούς Συλλόγους και άλλους φορείς! Διαδηλώσαμε ενάντια στην ατμοσφαιρική ρύπανση και την έντονη δυσοσμία για την οποία ευθύνεται η δραστηριότητα των ΕΛΠΕ, απαιτώντας να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας, του περιβάλλοντος, για τον κίνδυνο ενός μεγάλου βιομηχανικού ατυχήματος.

Ως γονείς και κάτοικοι αυτού του τόπου έχουμε το καθήκον και την υποχρέωση να διαμαρτυρηθούμε με οποιοδήποτε μέσο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, για να προστατέψουμε τον τόπο μας και την υγεία μας. Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια στην καθημερινή ανυπόφορη κατάσταση που ζούμε. Παρά τις υποσχέσεις από την πλευρά των ΕΛΠΕ, αλλά και της Τοπικής Διοίκησης και της Περιφέρειας δεν έχει παρθεί το παραμικρό μέτρο στην κατεύθυνση να διορθωθεί το πρόβλημα, το αντίθετο μάλιστα έχει αυξηθεί η δυσοσμία και κάθε μέρα διαπιστώνουμε μεγαλύτερη επιβάρυνση στην ατμόσφαιρα.

Δεν πάει άλλο! Απαιτούμε να παρθούν τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα!

Οι υπεύθυνοι για αυτή την κατάσταση έχουν όνομα. Είναι οι κυβερνήσεις όλα αυτά τα χρόνια, η ΕΕ, οι διοικήσεις σε δήμους και Περιφέρεια. Όχι μόνο γιατί δεν έκαναν τίποτα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, αλλά γιατί προώθησαν και στήριξαν την πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα των κερδών των μεγάλων μονοπωλιακών επιχειρήσεων σε βάρος της ζωής και της υγείας μας. Γιατί υπηρέτησαν πιστά την πολιτική που επιτρέπει να συνυπάρχουν και να γιγαντώνονται μεγάλες και επικίνδυνες βιομηχανίες πλάι σε λαϊκές κατοικίες.

Για τους λόγους αυτούς διεκδικούμε:

• Να παρθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και της ζωής των κατοίκων της περιοχής και των ίδιων των εργαζομένων στην επιχείρηση. Μέτρα που θα τα καθορίσουν οι αρμόδιοι επιστημονικοί φορείς με βάση την εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνικής και δεν θα τα καθορίσει η εταιρεία. Άμεσα να προχωρήσει η μεταφορά και η πλήρης στεγανοποίηση των σκαμμάτων υποδοχής αποβλήτων σε χώρο κατάλληλο που θα έχει τη σύμφωνη γνώμη των κατοίκων. Να συνεχιστούν σε μόνιμη βάση οι μετρήσεις για τη ρύπανση από το ΑΠΘ.

• Να πραγματοποιηθεί επιδημιολογική έρευνα στους κατοίκους της περιοχής και τους εργαζόμενους της επιχείρησης. Να υποβληθούν άμεσα στις ενδεδειγμένες εξετάσεις για τις επιπτώσεις στην υγεία τους από τη μακροχρόνια έκθεση στους βιομηχανικούς ρύπους. Όλες οι απαιτούμενες ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις να πραγματοποιηθούν σε δημόσια νοσηλευτική μονάδα, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των εργαζομένων και των κατοίκων.

• Διακοπή λειτουργίας των εγκαταστάσεων μέχρι να ολοκληρωθούν τα αναγκαία μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων και των εργαζομένων, το κόστος της διακοπής λειτουργίας δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να πέσει στις πλάτες των κατοίκων και των εργαζομένων, αλλά στην επιχείρηση, η οποία κερδοφορεί και είναι υπεύθυνη για τη ρύπανση στη βάση υλοποίησης των επιχειρηματικών της σχεδίων όλα αυτά τα χρόνια. Μέχρι την υλοποίηση αυτών των μέτρων να ανασταλεί η λειτουργία των εργασιών της εταιρείας με την εξασφάλιση όλων των μισθολογικών, ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων για όλους τους εργαζόμενους στα ΕΛΠΕ, μόνιμους και εργολαβικούς.

• Όχι στις χορηγίες των ΕΛΠΕ που δίνονται για να εξαγοράσουν την ανοχή μας για την κατάσταση που ζούμε. Να καλυφθούν άμεσα όλες οι ανάγκες μας σε σχολική στέγη, υγεία, χώρους άθλησης και αναψυχής αποκλειστικά από το κράτος, την Περιφέρεια και τον δήμο, μέσα από γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης.

• Να καταρτιστεί άμεσα ολοκληρωμένη εκτίμηση επικινδυνότητας και να διαμορφωθούν ανάλογα σχέδια έκτακτης ανάγκης για την περιοχή μας σε περίπτωση μεγάλου βιομηχανικού ατυχήματος κάτι που δεν υπάρχει σήμερα.

• Να αναβαθμιστούν τεχνικά οι σταθμοί μέτρησης της περιοχής και οι μετρήσεις να γίνονται 365 μέρες το χρόνο με άμεση ενημέρωση των κατοίκων. Εκτός από τις οσμηρές ενώσεις να γίνει έρευνα και για τις υπόλοιπες εκλυόμενες ενώσεις που παράγονται από τη βιομηχανική δραστηριότητα π.χ. το διοξείδιο του θείου, το μονοξείδιο του άνθρακα, τα οξείδια του αζώτου, το όζον, ο μόλυβδος, τα βενζόλια και τα αιωρούμενα σωματίδια.

• Μαζικές προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για να καλυφτούν οι ανάγκες του υποστελεχωμένου Κέντρου Υγείας του Ευόσμου. Να αναβαθμιστεί το ΚΥ με όλες τις ειδικότητες ούτως ώστε να επαρκεί για τις ανάγκες του πληθυσμού. Επίσης να ενισχυθεί με το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό ώστε να πραγματοποιεί σε συχνά χρονικά διαστήματα αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν μέσα στο χρόνο τις επιδημιολογικές μελέτες που θα οδηγήσουν στη σωστή πρόληψη και περίθαλψη των κατοίκων της περιοχής που είναι βεβαρημένη με τόσους βιομηχανικούς ρύπους.

• Οριστική μετεγκατάσταση των ΕΛΠΕ και άλλων τέτοιων βιομηχανιών εκτός αστικού ιστού συνολικά, με ευθύνη του κράτους και με έξοδα των ίδιων των βιομηχανιών, ώστε να προστατευθεί η υγεία των κατοίκων και να αποφευχθεί και ο κίνδυνος μεγάλων βιομηχανικών ατυχημάτων.

Δίνουμε και αυτόν τον αγώνα με το βλέμμα στραμμένο σε ένα καλύτερο μέλλον! Ένα μέλλον στο οποίο η ζωή και τα όνειρα των παιδιών μας θα είναι πιο σημαντικά από τα κέρδη των λίγων».

Στην κινητοποίηση καλούν επίσης το Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής, το Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών Επεξεργασίας Ξύλου Θεσσαλονίκης, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Θεσσαλονίκης, το Σωματείο Εργατοτεχνιτών & Υπαλλήλων Υποδηματοποιίας - Δέρματος - Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού Κ. Μακεδονίας, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπάλληλων Ν. Θεσσαλονίκης, το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, ο Σύλλογος Γυναικών Ευόσμου, ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Συκεών, ο Σύλλογος Γυναικών Αμπελοκήπων, ο Σύλλογος Γυναικών Πολίχνης, το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων σε Τουριστικές και Επισιτιστικές Επιχειρήσεις Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής, η Ένωση Λογιστών Θεσσαλονίκης, η Ένωση Εμποροϋπαλλήλων Νομού Θεσσαλονίκης, ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης «Η Ενότητα», ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 4ου Δημοτικού Σχολείου Ελευθερίου - Κορδελιού, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 1ου Γυμνασίου Ελευθερίου - Κορδελιού, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 1ου Λυκείου Ελευθερίου - Κορδελιού, το Σωματείο Γραφικών Τεχνών Τύπου - Χάρτου Κεντρικής Μακεδονίας, ο Σύλλογος Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή».