Παρασκευή 08/11/2019 - 16:18
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Καλούν στη σημερινή κινητοποίηση στη Νεάπολη ενάντια στη ρατσιστική επίθεση σε προσφυγόπουλο

Από σύσκεψη φοιτητών της Θεσσαλονίκης για αλληλεγγύη στους πρόσφυγες
Από σύσκεψη φοιτητών της Θεσσαλονίκης για αλληλεγγύη στους πρόσφυγες

Σε συμμετοχή στην κινητοποίηση που διοργανώνεται σήμερα στις 18.00 στο ρολόι Νεάπολης, ενάντια στη ρατσιστική επίθεση σε προσφυγόπουλο μαθητή σχολείου της περιοχής, καλούν καλούν φοιτητικοί σύλλογοι και μαθητικά συμβούλια.

Συγκεκριμένα στην κινητοποίηση καλούν οι σύλλογοι Μηχανολογων - Ηλεκτρολογων Μηχανικών, Τοπογράφων Μηχανικών, Χημικών Μηχανικών, Αρχιτεκτονικής, Πολιτικών Μηχανικών, Φιλολογικού, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Ψυχολογίας, ΠΤΔΕ, Αγγλικού, Χημικού, Βιολογικού, Μαθηματικού, Φυσικού, Κτηνιατρικής, Νομικής, Πολιτικών Επιστημών, ΣΟΦΕΘ και οι συνελεύσεις Α και Β έτους ΜΜΕ, Α, Γ και Δ έτους Πολιτικών Επιστημών και Α έτους Οικονομικού.

Σε συμμετοχή καλούν επίσης η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Θεσσαλονίκης, το 15μελες του Γυμνασίου Μενεμένης, το 5μελες του ΓΕΛ Μενεμένης και το 5μελες 1ου ΓΕΛ Συκεών .

Με την ενέργεια αυτή θέλουν να καταδικάσουν την θρασύδειλη επίθεση φασιστών σε προσφυγόπουλο με μαχαίρι έξω από σχολείο στη Νεάπολη και να διεκδικήσουν:

● Να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα για μπορέσουν όλα τα προσφυγόπουλα να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση.

● Να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό στήριξης στα σχολεία από δασκάλους, ψυχολόγος, μεταφραστές και διερμηνείς.

● Να δημιουργηθούν τμήματα ένταξης σε όλα τα σχολεία που πηγαίνουν προσφυγόπουλα.

● Να σταματήσουν οι απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης, να κλείσουν τα hot spots στα νησιά και τον Έβρο.

● Να προχωρήσουν άμεσα όλες οι αιτήσεις για επανενώσεις οικογενειών, να μπορούν να φύγουν στην χώρα προορισμού τους.

Στο ψήφισμα των συλλόγων και των μαθητικών συμβουλίων αναδεικνύονται επίσης οι ευθύνες που έχουν η σημερινή κυβέρνηση που συντηρεί τα κολαστήρια στα νησιά και φτιάχνει νέα, όπως και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ που δημιούργησε όλα αυτά και τα παρουσιάζει ως απαύγασμα αλληλεγγύης και που και οι δύο πίστα υπηρέτησαν την εφαρμογή της απαράδεκτης συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, ενώ την ίδια στιγμή στην εκπαίδευση των προσφυγόπουλων δεν λαμβάνονται υπόψιν σοβαρά προβλήματα. Τα παιδιά αυτά έχουν ανάγκη από ολόπλευρη στήριξη, έχουν βιώσει τον πόλεμο, την προσφυγιά, τον θάνατο των δικών τους ανθρώπων, και το μόνο που συμβαίνει είναι να τους πετάνε σε μια τάξη, την στιγμή που δεν γνωρίζουν ελληνικά.

Είναι βασικό να υπάρχει ειδικό προσωπικό στήριξης (ψυχολόγους, διερμηνείς, κοινωνικούς λειτουργούς κ.λπ.) μόνιμο σε κάθε σχολείο για το χτίσιμο σχέσης εμπιστοσύνης με τα παιδιά. Επίσης παρότι έχουν ξεκινήσει για τα καλά τα σχολεία προσφυγόπουλα αποκλείονται από την εκπαίδευση, καθώς δεν έχει διασφαλιστεί η μετακίνησή τους από τις δομές προς τα σχολεία.