Σάββατο 15/02/2020 - 20:39
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Μέσω ΣΔΙΤ η κατασκευή των φοιτητικών εστιών σε Βόλο και Λαμία

Ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Μαγνησίας του ΚΚΕ
Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο Βόλο
Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο Βόλο
Πηγή: Eurokinissi

Μέσω Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα θα κατασκευαστούν οι φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο και στη Λαμία, ανοίγοντας το δρόμο στους επιχειρηματικούς ομίλους να κάνουν κερδοφόρες μπίζνες με την ανάγκη για φοιτητική στέγη.

Χθες η Διυπουργική Επιτροπή Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) ενέκρινε το έργο «Υλοποίηση φοιτητικών εστιών και λοιπών εκπαιδευτικών και ερευνητικών εγκαταστάσεων σε Βόλο και Λαμία», του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Συγκεκριμένα, εγκρίθηκε η αξιοποίηση μέσω ΣΔΙΤ, του ακινήτου της «Βαμβακουργίας ΑΕ» στη Νέα Ιωνία Βόλου, καθώς και έκτασης δίπλα στο υπάρχον πανεπιστημιακό campus του ιδρύματος στη Λαμία. Τα συγκροτήματα θα περιλαμβάνουν πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις, σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ, σχολή ΑΜΕΑ, ερευνητικά εργαστήρια, φοιτητικές εστίες, φοιτητική λέσχη, αθλητικές εγκαταστάσεις, πολυχώρους και καταστήματα.

Με αφορμή αυτή την εξέλιξη, η Τομεακή Επιτροπή Μαγνησίας του ΚΚΕ εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

«Το γεγονός ότι χρειάστηκαν 20 χρόνια από την ίδρυση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο και κάτω από την πίεση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων των φοιτητών για να εξαγγελθεί έργο για τη δημιουργία του αυτονόητου: την κατασκευή φοιτητικών εστιών, αποδεικνύει την προτεραιότητα την οποία έχουν οι ανάγκες των νέων των λαϊκών στρωμάτων στους σχεδιασμούς της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης το γεγονός ότι, για να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες, ο τρόπος για να φτιαχτεί το αυτονόητο αυτό έργο είναι να παραδοθεί σε επιχειρηματίες αποτελεί μια τρανή απόδειξη ότι τελικά η κάλυψη των αναγκών αποτελεί το φερετζέ του πραγματικού στόχου, που είναι η εξυπηρέτηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Το έργο για δημιουργία φοιτητικού campus στο Βόλο, στο πρώην εργοστάσιο της Βαμβακουργίας, μέσω Σύμπραξης Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) σημαίνει ότι ο επιχειρηματίας επενδυτής προσδοκά κέρδη, αφού ο ιδιώτης αναλαμβάνει, όχι μόνο την μελέτη και κατασκευή των εγκαταστάσεων που αφορούν το έργο, αλλά και την χρηματοδότηση, τη λειτουργία, τη συντήρηση και την εκμετάλλευση των εγκαταστάσεων, ώστε να επιτύχει την απόσβεση και την επιθυμητή́ απόδοση των κεφαλαίων που επένδυσε στο έργο. Αυτό μεταφράζεται ότι θα βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη οι λαϊκές οικογένειες είτε απευθείας είτε εμμέσως μέσω της φορολογίας ή άλλων δρόμων. Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να καταλήξουν στην τσέπη του επιχειρηματία πολλαπλάσια χρήματα απ’ αυτά που επένδυσε.

Ως εκ τούτου αγγίζει τα όρια της πολιτικής γελοιότητας ο καυγάς ανάμεσα ας ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος έχει την πατρότητα του έργου. Εξάλλου το επιχειρηματικό πανεπιστήμιο της ΕΕ και του κεφαλαίου, το πανεπιστήμιο που χτίζουν η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι το πανεπιστήμιο υποβάθμισης των προπτυχιακών σπουδών, της εξίσωσης τους με τα κολέγια, της αποσύνδεσης τους από τα εργασιακά δικαιώματα, των διδάκτρων, των απολυμένων καθαριστριών, των εργολάβων, της κατευθυνόμενης έρευνας στα συμφέροντα της αγοράς, των ΣΔΙΤ.

Καλούμε τους φοιτητές και τους εργαζόμενους να εντείνουν τον αγώνα τους για τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών και των αναγκαίων εστιών, χωρίς την παράδοσή τους στους επιχειρηματικούς ομίλους, για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία».