Τρίτη 31/03/2020 - 21:46
ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗΣ ΚΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Καταγγελία για τη στάση των δυνάμεων των ΕΑΑΚ

Τη στάση των δυνάμεων των ΕΑΑΚ απέναντι στην πρόταση για προσφορά στη μάχη κατά του κορονοϊού, καταγγέλλουν οι εκλεγμένοι της Πανσπουδαστικής ΚΣ Ιατρικής Ιωαννίνων.

Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν:

«Τις κρίσιμες αυτές ώρες, που η κατάσταση στην Υγεία απαιτεί άμεσα μέτρα, όλοι εμείς οι νέοι γιατροί, οι τελειόφοιτοι και οι απόφοιτοι της Ιατρικής, αγωνιούμε για το πώς θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας, πλάι στο υγειονομικό προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία, που αυτές τις μέρες δίνει έναν τεράστιο αγώνα για την προστασία της υγείας του λαού, κόντρα σε τρομακτικές ελλείψεις και κενά.

Προκειμένου να συμβάλλουμε στο βαθμό των ικανοτήτων μας σε αυτή τη μάχη, Σύλλογοι Φοιτητών Ιατρικής καλούν τους φοιτητές Ιατρικής στα κλινικά έτη να προσφέρουν τις γνώσεις τους στην υπηρεσία του λαού, προτάσσοντας τις δίκαιες διεκδικήσεις της ΟΕΝΓΕ για "όπλα" και κατάλληλες συνθήκες προκειμένου να μπορούν να προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας.

Την ίδια στιγμή οι εκπρόσωποι του σχήματος ΕΑΑΚ, στα Γιάννενα και Πανελλαδικά, βάζουν εμπόδια στην πρωτοβουλία αυτή καταψηφίζοντάς την και καλούν τους φοιτητές να αγωνιστούν…. από το σπίτι, αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο στην Κυβέρνηση να προμοτάρει την υποκριτική “αλληλεγγύη” που εκφράζεται με χειροκροτήματα από τα μπαλκόνια και stories στο instagram όλων εκείνων που τσάκισαν τη δημόσια υγεία.

Η κυβέρνηση και το αστικό κράτος επιδιώκουν να αξιοποιήσουν τη διάθεση για προσφορά του κάθε νέου γιατρού, με στόχο να τους κάνουνε να συμβιβαστούν με την άσχημη κατάσταση στη δημόσια υγεία. Να παρουσιάζουν την διαχρονική υποχρηματοδότηση, τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και την εμπορευματοποίηση ως αναπόφευκτα φαινόμενα.

Η πραγματική αλληλεγγύη εκφράζεται στη μάχη και στο πλευρό αυτών που παλεύουν και είναι αποτελεσματική, έχει διάρκεια και προοπτική μόνο αν πάει παράλληλα με τη στήριξη των δίκαιων αιτημάτων των νοσοκομειακών γιατρών για σύγχρονες δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες υγείας για όλο το λαό.

Να μας απαντήσουν οι εκπρόσωποι του σχήματος ΕΑΑΚ:

Βοηθάει κάποιον άλλον αυτή την περίοδο αν όχι την Κυβέρνηση και το σύστημα οι φοιτητές Ιατρικής που θέλουν να συμβάλουν, προφανώς εκτελώντας συμπληρωματικές εργασίες και όχι τη δουλειά του γιατρού, να στρατεύονται στη μάχη κάτω από τη σημαία του συμβιβασμού που προωθεί η κυβέρνηση;

Αλήθεια μήπως τα εργατικά σωματεία που οργάνωσαν την αλληλεγγύη στο Μάτι και στη Μάνδρα, συμβάλλοντας στην επιβίωση λαϊκών οικογενειών έπρεπε να κάτσουν σπίτι μην τυχόν και τους κατηγορήσουν ότι προωθούν την πολιτική της κυβέρνησης για υποκατάσταση των εργαζομένων με τον εθελοντισμό;

Ή μήπως να ζητήσουμε να στείλουν πίσω τους Κουβανούς γιατρούς και τις αποστολές που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην Ιταλία, καταγγέλλοντας ότι υπονομεύουν τις προσλήψεις;

Ο αγώνας που δίνεται καθημερινά στα νοσοκομεία δεν μπορεί να μας βρει αμέτοχους και θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις σε αυτό. Πηγαίνοντας κόντρα στη λογική, που λέει να μείνουμε με δεμένα τα χέρια, αλλά με αγωνιστικό προφίλ, κάνοντας τελικά από άλλο δρόμο τη χάρη στην Κυβέρνηση να σκύψουμε το κεφάλι. Με γνώμονα την αλληλεγγύη και τη μαχητική στάση ζωής, διεκδικούμε όλοι εμείς οι φοιτητές των κλινικών ετών και οι απόφοιτοι της Ιατρικής Σχολής, να πάρουμε θέση. Να ακουστεί η φωνή μας και οι διεκδικήσεις μας, βοηθώντας να σωθούν ζωές και αναδεικνύοντας τον πραγματικό υπεύθυνο, για την τραγική κατάσταση στη δημόσια υγεία».