Τρίτη 05/02/2019 - 09:30
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Την Τετάρτη οι προσφορές για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ σε Μεγαλόπολη και Φλώρινα

Ένα ακόμα βήμα στην πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε Μεγαλόπολη και Φλώρινα αναμένεται να γίνει αύριο Τετάρτη με την υποβολή προσφορών για την εξαγορά τους. Η ιδιωτικοποίηση των συγκεκριμένων μονάδων της ΔΕΗ είναι μνημονιακή υποχρέωση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και εκκρεμότητα των δύο αξιολογήσεων της "μεταμνημονιακής" εποπτείας.

«Από την πλευρά μας θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος» δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης. Διαβεβαίωσε τους υποψήφιους αγοραστές ότι «από την πλευρά μας έχουμε εξαντλήσει όλα τα περιθώρια, σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια, ώστε οι μονάδες να γίνουν κερδοφόρες, ως ανεξάρτητες εταιρείες». Πρόσθεσε ότι «σε λίγες ώρες, θα μάθουμε εάν οι υποψήφιοι επενδυτές είχαν το χρόνο να αξιολογήσουν επαρκώς όλα, και τα πιο πρόσφατα δεδομένα, που τους γνωστοποιήσαμε».

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Μ. Παναγιωτάκης τόσο η Διοίκηση της ΔΕΗ όσο και το αρμόδιο υπουργείο θα κάνουν σκόντο στο τίμημα για την ιδιωτικοποίηση των λιγνιτικών μονάδων. Ανέφερε πως «δεν περιμένουμε ότι οι ιδιώτες επενδυτές, θα προσφέρουν τέτοια ποσά ώστε να τα ανακτήσουν σε 25 και πλέον χρόνια, όπως η ΔΕΗ. Ας τα ανακτήσουν στα μισά χρόνια».

Για τη ΔΕΗ η «αύξηση της κερδοφορίας» είναι ο μεγάλος στόχος σύμφωνα με τον Μ. Παναγιωτάκη. Ανέφερε ότι η ΔΕΗ «για να συνεχίσει να εκπληρώνει την αποστολή της, και ειδικότερα να βγει στις αγορές και να πραγματοποιήσει και το φετινό επενδυτικό της πρόγραμμα αντίστοιχου μεγέθους με το περσινό, πρέπει να βελτιώσει την κερδοφορία της». Για την αύξηση της κερδοφορίας δήλωσε ότι «πέρα από τη σημαντική μείωση των λειτουργικών μας δαπανών κατά πολλές δεκάδες εκατ. το χρόνο μέσα από σφιχτή διαχείριση, είμαστε πλέον σε θέση να σχεδιάζουμε δυνατότητες άντλησης πρόσθετης ρευστότητας εκατοντάδων εκατ. με αξιοποίηση του χαρτοφυλακίου των οφειλών μας».