Τετάρτη 24/04/2019 - 17:45
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ

Καταφεύγει σε εμπόριο ελπίδας ενόψει των εκλογών και συνεχίζει να τσακίζει το λαϊκό εισόδημα

Πηγή: Eurokinissi

Τη γνωστή ΣΥΡΙΖΑίικη τακτική «σου παίρνω δέκα και σου επιστρέφω ένα» επιστρατεύει ενόψει των εκλογών η κυβέρνηση, προκειμένου να συγκαλύψει το μέγεθος της επίθεσης που έχει δεχθεί ο λαός και κυρίως να κρύψει ότι οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες θα συνεχίσουν να «ματώνουν» και στη «μεταμνημονιακή» εποχή. Με το άθλιο αυτό εμπόριο ελπίδας βαφτίζει «παροχές» τα ψίχουλα που περισσεύουν από τη λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος, χώρια που ορισμένα μέτρα αυτού του είδους υπηρετούν εξόφθαλμα αντιλαϊκούς στόχους.

Μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του τεράστιου πρωτογενούς πλεονάσματος του 2018, που δείχνει ότι τα αντιλαϊκά μέτρα μόνιμου χαρακτήρα συνεχίζονται στη φάση της ανάκαμψης, ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, συζήτησε με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτο, τα μέτρα «κοινωνικού» τάχα χαρακτήρα που θα ανακοινωθούν μετά το Πάσχα. Από την κυβέρνηση «διαρρέουν» ότι τα μέτρα αυτά θα είναι δύο ειδών, αυτά που θα είναι μόνιμα και αυτά που θα έχουν εφάπαξ χαρακτήρα.

Τα εφάπαξ μέτρα προφανώς θα ακολουθούν τη λογική του «κοινωνικού μερίσματος», δηλαδή τη δοκιμασμένη συνταγή της αναδιανομής της φτώχειας όπου οι φτωχοί θα πληρώνουν για ένα ξεροκόμματο προς τους φτωχότερους. Πιθανόν, η κυβέρνηση να χαρακτηρίσει για προπαγανδιστικούς λόγους «13η σύνταξη» μία εφάπαξ παροχή, διατηρώντας ταυτόχρονα όλες τις περικοπές προς τους συνταξιούχους.

Τα μόνιμα μέτρα θα έχουν κυρίως φορολογικό χαρακτήρα, με τα σενάρια να μιλάνε για επαναφορά της έκπτωσης φόρου σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης και κάποιες άλλες «παρεμβάσεις» στο σκέλος της φορολογίας. Φυσικά, καμία μικρή μείωση, είτε στον ΦΠΑ, είτε στον ΕΝΦΙΑ είτε στον φορολογικό συντελεστή, δεν μπορεί να ανακουφίσει από τη βαριά φορολογία και τα άλλα χαράτσια που υποτίθεται ότι ήταν «έκτακτα» και τελικά μονιμοποιήθηκαν. Η επαχθής αυτή φορολογία θα γίνει χειρότερη εάν υλοποιηθεί το 2020 η καρατόμηση του Αφορολόγητου που έχει ψηφιστεί.

Άλλωστε, ακόμα και η «έκπτωση» φόρου σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης θα έχει εισπρακτικό χαρακτήρα, αποτελώντας το δέλεαρ για να προστρέξουν οι λαϊκές οικογένειες στα γκισέ της εφορίας. Το συγκεκριμένο μέτρο ίσχυε έως το 2015 και προέβλεπε έκπτωση 1,5%, η οποία για περιορισμένο χρονικό διάστημα είχε αυξηθεί σε 2%, σε περίπτωση εφάπαξ πληρωμής των φόρων.

Εξίσου, χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της λογικής είναι το πολυδιαφημισμένο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τις 120 δόσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία, το οποίο έχει ως στόχο να αυξήσει την «εισπραξιμότητα» από τους ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν γονατίσει από τις ασφαλιστικές εισφορές που έφερε ο νόμος Κατρούγκαλου, τη βαριά φορολογία και τα άλλα χαράτσια.