Τετάρτη 06/11/2019 - 21:55
ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

Προσπαθούν να επιταχύνουν τις δηλώσεις υπό την απειλή των προστίμων

Πηγή: Eurokinissi

Επιστρατεύοντας την απειλή των προστίμων, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επιχειρεί να επιταχύνει τους ρυθμούς κατάθεσης δηλώσεων του Κτηματολογίου με σκοπό την οριστική κτηματογράφηση της χώρας, μιας και το έργο έχει χαρακτηριστεί ως καίριας σημασίας για τη δημιουργία «ασφάλειας δικαίου για τις επενδύσεις».

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο υπουργός Περιβάλλοντος Κ. Χατζηδάκης, αφού αναγνώρισε «τη σοβαρή δουλειά» που έκαναν οι προκάτοχοί του στο έργο της κτηματογράφησης, υπογράμμισε ανάμεσα σε άλλα ότι μέχρι τέλος του χρόνου οι πολίτες μπορούν να δηλώνουν τα ακίνητά τους και εκπρόθεσμα, χωρίς την επιβολή προστίμου, ωστόσο εντός του πρώτου εξαμήνου του νέου έτους τα πρόστιμα «θα ενεργοποιηθούν» και θα συνδέονται με την αξία της ακίνητης ιδιοκτησίας όσο και με τον χρόνο καθυστέρησης.

Ως προς την πορεία κτηματογράφησης ο Κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί 13 εκατομμύρια δικαιώματα που αντιστοιχούν σε ποσοστό 33% και πρόκειται για αστικές κυρίως περιοχές.

Στα τέλη Νοέμβρη λήγει η προθεσμία σε 10 Περιφερειακές Ενότητες και συγκεκριμένα σε Καστοριά - Φλώρινα, στο υπόλοιπο Μαγνησίας και Σποράδων, Εύβοιας, Αχαΐας, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας - Κορινθίας, Δυτικής Αττικής - Νησιών Αττικής, Σάμου - Χίου - Ικαρίας και Αιγίου, ενώ τον Δεκέμβρη λήγουν οι προθεσμίες στα νησιά Ζάκυνθος, Κεφαλονιά και Ιθάκη.