Τρίτη 13/12/2016 - 09:03
ΡΟΔΟΤΟΠΙ ΖΙΤΣΑΣ ΝΟΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Πλήθος κόσμου είπε το στερνό αντίο στον σ. Σωτήρη Μανούση (ΦΩΤΟ)

Από την πολιτική κηδεία του σ. Σωτήρη Μανούση στο Ροδοτόπι Ζίτσας
Από την πολιτική κηδεία του σ. Σωτήρη Μανούση στο Ροδοτόπι Ζίτσας

Το στερνό αντίο στον σύντροφο Σωτήρη Μανούση, στέλεχος του ΚΚΕ, είπαν συγγενείς, φίλοι και σύντροφοι, το μεσημέρι της Δευτέρας 12 Δεκέμβρη στο νεκροταφείο Ροδοτοπίου του Δήμου Ζίτσας Ιωαννίνων. Στην πολιτική κηδεία συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμου για να αποχαιρετήσει το σεμνό και ανιδιοτελή σύντροφο που «έφυγε» πρόωρα και άδικα τα ξημερώματα της Κυριακής σε ηλικία 35 χρόνων.

Με την κόκκινη σημαία του Κόμματος, συνοδευόμενος από την νεολαία της ΚΝΕ, στην οποία από μικρό παιδί οργανώθηκε, από συντρόφους και στελέχη του ΚΚΕ, από εργάτες που έδιναν μαζί την μάχη για το μεροκάματο, από φίλους και οπαδούς, συγχωριανούς, από κάθε αγωνιστικό μετερίζι, μια πομπή ολόκληρη, αποχαιρέτησε τον σύντροφο Σωτήρη. Η φωνή του, το αγωνιστικό κάλεσμα που απεύθυνε πριν λίγες μέρες στην απεργία, η εργατική τάξη και ο λαός να γίνει νοικοκύρης στον τόπο του, ακούστηκε για ακόμη μια φορά, σκορπώντας δάκρυα και συγκίνηση. Με ένα τελευταίο μοιρολόι και με υψωμένη την γροθιά οι σύντροφοι του, φίλοι και οπαδοί του Κόμματος τον αποχαιρέτησαν, δίνοντας όρκο πίστης για συνέχιση του αγώνα.

Στην πολιτική κηδεία παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Κώστα Μπάτσικα μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, καθώς και αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Οικοδόμων.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Νίκος Έξαρχος μέλος της Επιτροπής Περιοχής Ηπείρου-Λευκάδας - Κέρκυρας και μέλος του ΤΓ Ιωαννίνων Θεσπρωτίας, η Αφροδίτη Μπόμπολη Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Ηπείρου- Λευκάδα- Κέρκυρας της ΚΝΕ και ο Γιάννης Τασιούλας πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων

Στον χαιρετισμό του ο Νίκος Έξαρχος σημείωσε:

«Ακριβέ μας σύντροφε Σωτήρη

Εκ μέρους της Επιτροπής Περιοχής Ηπείρου Κέρκυρας Λευκάδας και των τοπικών οργανώσεων του Κόμματος και της ΚΝΕ σε αποχαιρετούμε με πόνο, θλίψη και σεβασμό.

Για εμάς τους κομμουνιστές είναι συνειδητή επιλογή η προσωπική μας ζωή να πάει αντάμα με τη δράση του ΚΚΕ ότι και αν γίνει όπως και αν έρθουν τα πράγματα στη ζωή.

Σύντροφε Σωτήρη, ήσουν τέκνο οικογένειας κομμουνιστών, εγγονός του Ζώη Δημήτρη, κομμουνιστή πολιτικού πρόσφυγα και γιος του στελέχους του ΚΚΕ Γιάν' Ντίνου. Σε μεγάλωσαν με τα ιδανικά του κόμματός μας από την πρώτη ανάσα σου το 1981

Ήσουν Περήφανος για το χωριό σου και της αγωνιστικές του παραδόσεις. Μικρή Μόσχα μας το λεγες το Ροδοτόπι και οπότε ερχόταν κανείς σε τούτο εδώ το μέρος του έδειχνες κατά το βουνό, λέγοντας πως τα τρία κόκκινα γράμματα, το σφυροδρέπανο δεν αποκαθηλώθηκαν ούτε τις πιο δύσκολες μέρες της αντεπανάστασης.

Σε ηλικία μόλις 14 χρονών, μαθητής Γ΄ Γυμνασίου, παίρνεις τη θέση σου στις γραμμές της ΚΝΕ, μικρό παιδί αμούστακο και ντροπαλό συμβάλλοντας με όλες σου τις δυνάμεις στην ανασυγκρότησή της στα δύσκολα χρόνια της δεκαετίας του ΄90 μέσα από την μαθητική οργάνωση βάσης Ροδοτοπίου της ΚΝΕ.

Το 1999 περνάς στο Πανεπιστήμιο, στο τμήμα “Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων”, στην πόλη του Αγρινίου. Στελεχώνεις τα καθοδηγητικά όργανα της ΚΝΕ, ως μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας, Γραμματέας Βορείου Τομέα του Νομού Αιτωλοακαρνανίας και αργότερα Γραμματέας του Εργατικού Τομέα Ιωαννίνων. Δεν ξέχασες ποτέ σου αυτά τα χρόνια. Συχνά πυκνά μας έλεγες πως η ΚΝΕ, η νεολαία μας πρέπει να ριζώσει στους χώρους κατάρτισης, στα εργοστάσια, στους χώρους δουλειάς. Είχες προσωπική συμβολή στην προσπάθεια του Κόμματος και της ΚΝΕ να κερδηθεί η νέα βάρδια της Εργατικής Τάξης με τα ιδανικά του Σοσιαλισμού-Κομμουνισμού.

Το 1999 κατέκτησες επάξια τον τίτλο του μέλους του τιμημένου Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας και το 2010 πέρασες εξολοκλήρου στη δουλειά του Κόμματος, συμβάλλοντας με όλες σου τις δυνάμεις στην οργάνωση της εργατικής τάξης του Νομού μας, στα δύσκολα χρόνια της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης. Ήσουν μπροστά σε κάθε μάχη όσο σκληρή και αν ήταν. Ήσουν από το χάραμα στις απεργιακές περιφρουρήσεις, στον πολυήμερο απεργιακό αγώνα της ανακύκλωσης, στην Πινδο, το Νιτσιάκο, τη Δωδώνη. Όπου κι αν πήραμε μαζί την απόφαση να δώσουμε τη μάχη, να ξεφοβηθεί ο εργάτης, να πάρει την υπόθεση στα χέρια του.

Δεν αρνήθηκες ποτέ καμία χρέωση. Διατέλεσες Δημοτικός Σύμβουλος με τη "Λαϊκή Συσπείρωση" στο Δήμο Ζίτσας κι ας γκρίνιαζες πως δεν τα προλαβαίνεις.

Οικοδόμος στο επάγγελμα, δεν τσιγκουνεύτηκες να χάσεις το μεροκάματο για την υπόθεσή μας κι ας ήταν δυσεύρετο τα τελευταία χρόνια. Παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισες, ιδιαίτερα μετά τον θάνατο του πατέρα σου δεν το έβαλες κάτω. Με περηφάνια και αξιοπρέπεια πάλεψες τις δυσκολίες της τάξης σου παραδειγματίζοντας τη γενιά σου. Με την αγαπημένη Κατερίνα, τη συντρόφισσα σου στη ζωή και στον αγώνα, έδινες τη μάχη να μεγαλώσεις τη Χρύσα.

Προχθές, το μοιραίο εκείνο βράδυ, το μεροκάματο σας σήκωσε όπως και κάθε εργάτη που παίζει τη ζωή του κορώνα-γράμματα.

Θα σε θυμόμαστε πάντα με το χαμόγελο στα χείλη και όταν καμιά φόρα σε πιέζαμε λέγοντας σου "Σωτήρη πρέπει να γίνει!" Εσύ πάντα μας έλεγες "έλα μωρέ... θα γίνει..." και μας καλούσες να πάμε πιούμε ένα...

Δεν έκρυβες το παθός σου για το ποδόσφαιρο, την ομάδα σου τον Παναθηναϊκό. Δεν έμεινες μόνο θεατής. Μπήκες κι εδώ μπροστά, ήθελες οι εργάτες να κλωτσούν τη μπάλα. Ήσουν περήφανος για τον πρώτο εργατικό αθλητικό σύλλογο, τον "Μαχητή Ιωαννίνων". Τις Κυριακές έτρεχες στους αγώνες να εμψυχώσεις την ομάδα. Μας έλεγες τη γνώμη σου για τα συστήματα και τις μεταγραφές.

Υπηρέτησες με σεμνότητα και αυταπάρνηση το ταξικό, εργατικό, συνδικαλιστικό κίνημα στο Νομό. Πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Ιωαννίνων, μέλος της Διοίκησης και αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων . Μια έγνοια είχες : πως η εργατιά, οι οικοδόμοι, η οικογένειά τους θα μπουν μαζικά στον αγώνα. Μόλις την προηγούμενη Πέμπτη στην απεργίακη συγκέντρωση μας βροντοφώναξες:

"Σήμερα θέλουμε σωματεία που να είναι το 2ο σπίτι των εργατών. Όπου με μαζικές συλλογικές διαδικασίες οι εργαζόμενοι και θα λένε τη γνώμη τους και θα επιλέγουν τις μορφές πάλης, αλλά το σημαντικότερο θα συμμετέχουν στις δράσεις που θα αναπτύσσονται

Καμία απογοήτευση, κανένας εφησυχασμός. Δεν ταιριάζει στους εργάτες να περπατάνε με σκυμμένο το κεφάλι. Εμείς είμαστε η κινητήρια δύναμη της κοινωνίας, εμείς έχουμε και το δίκαιο και τη δύναμη να ανατρέψουμε την κατάσταση.

Διέξοδος, ελπίδα και προοπτική υπάρχει. Βρίσκεται στο δρόμο που οδηγεί στη σύγκρουση με το σημερινό καπιταλιστικό σύστημα που γεννά φτώχεια, εκμετάλλευση, πολέμους, τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, στην ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, το δρόμο που οδηγεί στην κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, στην εργατική λαϊκή εξουσία"

Αντλούσες αυτή τη δύναμη, αυτή τη σιγουριά, από την αφοσίωση στην επαναστατική μας θεωρία από την πίστη στο δίκιο της τάξης μας.

Έδωσες όλες σου τις δυνάμεις, από κάθε θέση ευθύνης, για την υπόθεση του Κόμματος. Για την επαναστατική απελευθέρωση της εργατικής τάξης από τα δεσμά της μισθωτής εκμετάλλευσης, για μια κοινωνία σοσιαλιστική - κομμουνιστική.

Διατέλεσες Γραμματέας της ΚΟΒ Κατασκευών Ιωαννίνων. Ως και σήμερα είσαι μέλος της Τομεακής Επιτροπής Ιωαννίνων - Θεσπρωτίας και μέλος της ΕΟΕ της Επιτροπής Περιοχής Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας.

Στις κομματικές συνεδριάσεις που έπαιρνες το λόγο σε θυμόμαστε να μας υπενθυμίζεις την ανάγκη να επαγρυπνούμε ενάντια στον οπορτουνισμό και τους λακέδες του που βάλθηκαν να μας πείσουν να βάλουμε νερό στο κρασί μας.

Σύντροφε μας Σωτήρη, ο χαμός σου αφήνει τεράστιο κενό. Σου δίνουμε κομμουνιστική υπόσχεση να συνεχίσουμε, ακόμη πιο αποφασιστικά, στον δρόμο που πορευτήκαμε μαζί όλα αυτά τα χρόνια. Να κρατήσουμε ζωντανό το παράδειγμά σου.

Σε αποχαιρετούμε με τη δική σου φωνή, με τα δικά σου λόγια».