Δευτέρα 07/05/2018 - 11:33
ΔΗΜΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ - ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ

Εκδηλώσεις για τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές την Πρωτομαγιά του 1944 (VIDEO - ΦΩΤΟ)

Με μεγάλη συμμετοχή κόσμου ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 6 Μάη, οι διήμερες εκδηλώσεις για τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές την Πρωτομαγιά του 1944, που συνδιοργάνωσαν οι Δήμοι Καισαριανής και Χαϊδαρίου.

Η φωνή του ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ ήχησε ξανά στους δρόμους από το Χαϊδάρι έως την Καισαριανή

Η αφετηρία της λαμπαδηδρομίας στο ΧαϊδάριΗ έναρξη της λαμπαδηδρομίαςΗ λαμπαδηδρομίαΗ λαμπαδηδρομίαΟι λαμπαδηδρομείς στο κέντρο της Αθήνας Οι λαμπαδηδρομείς στο κέντρο της Αθήνας Το Σκοπευτήριο της ΚαισαριανήςΗ άφιξη των λαμπαδηδρομέων στο Σκοπευτήριο της ΚαισαριανήςΗ υποδοχή τους από τους δημάρχους Καισαριανής - Χαϊδαρίου Η υποδοχή τους από τους δημάρχους Καισαριανής - Χαϊδαρίου Η υποδοχή τους από τους δημάρχους Καισαριανής - Χαϊδαρίου Η άφιξη της λαμπαδηδρομίας στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής

Την Κυριακή το πρωί κάτοικοι της Καισαριανής και των γύρω περιοχών ξεκινώντας από το παλιό Δημαρχείο, σήκωσαν τις πικέτες με τα ονόματα των 200 κομμουνιστών και πορευόμενοι από τους δρόμους Εθνικής Αντίστασης, Πανιωνίου και Ηρώων Σκοπευτηρίου κατέληξαν στο «Θυσιαστήριο της Λευτεριάς», στον τόπο των εκτελέσεων. Νεολαίοι κρατούσαν τα χωνιά του ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ, και φώναζαν τα συνθήματα και τις ανακοινώσεις της εποχής εκείνης και κοπέλες έραναν το δρόμο με γαρύφαλλα.

Η εκδήλωση τιμής άρχισε με την άφιξη των Λαμπαδηδρόμων. Οι δρομείς ξεκινώντας από το Στρατόπεδο Χαϊδαρίου «Μπλοκ 15», ακολούθησαν τη διαδρομή που έκαναν εκείνη την ημέρα τα γερμανικά καμιόνια και φθάνοντας στο Σκοπευτήριο, άναψαν με τη δάδα τον βωμό του χώρου των εκτελέσεων. (Δείτε εδώ βίντεο με την έναρξη της λαμπαδηδρομίας, στιγμιότυπα από την πορεία και την άφιξη στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής).

Τους Λαμπαδηδρόμους υποδέχθηκαν οι δήμαρχοι Καισαριανής και Χαϊδαρίου Ηλίας Σταμέλος και Μιχάλης Σελέκος, οι οποίοι μοίρασαν σε όλους τους συμμετέχοντες αναμνηστικά διπλώματα.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι. Τιμητική παρουσία στην εκδήλωση είχαν τα Παραρτήματα Καισαριανής, Χαϊδαρίου, Βύρωνα και Ζωγράφου της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και ο πρόεδρος από το «Σπίτι του Αγωνιστή» Κώστας Μαραγκουδάκης. Επίσης, παραβρέθηκαν ο Θέμης Γκιώνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Αθηνών Σπύρος Τζόκας και ο Δήμαρχος Βύρωνα, Γρηγόρης Κατωπόδης.

Από τους μαζικούς φορείς της πόλης το «παρών» έδωσαν: Το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Καισαριανής, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Βύρωνα - Καισαριανής - Παγκρατίου «Ρόζα Ιμβριώτη», η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Καισαριανής, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Καισαριανής, η Ένωση Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αθηνών και Περιχώρων παράρτημα Καισαριανής, ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Καισαριανής, η Εθελοντική Δασοπροστασία Δήμου Καισαριανής, ο Μικρασιατικός Σύλλογος Καισαριανής και η Κινηματογραφική Λέσχη Καισαριανής «Σκοπευτήριο».

Στην εκδήλωση που ακολούθησε μίλησε ο Κώστας Γαβριλάκης, γραμματέας του Παραρτήματος ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Καισαριανής ο οποίος σημείωσε για τους 200 εκτελεσμένους μεταξύ άλλων ότι «τα οράματα που φώτιζαν το νου σας και ζέσταιναν τις ψυχές σας, τα αθάνατα ιδανικά της Εθνικής μας Αντίστασης στα χρόνια της κατοχής εξακολουθούν να μας εμπνέουν στους αγώνες μας ως τα σήμερα, και μεταλαμπαδεύονται στους νέους αγωνιστές, που γράφουν με την σειρά τους καινούργιες σελίδες δόξας». (Δείτε εδώ βίντεο).

Η ομιλία του Δημάρχου Καισαριανής Ηλία Σταμέλου

Την κεντρική ομιλία εκφώνησε ο δήμαρχος Καισαριανής Ηλίας Σταμέλος και αφού παρουσίασε τα ιστορικά γεγονότα, στάθηκε στο γεγονός ότι η επιλογή των 200 κομμουνιστών δεν ήταν τυχαία. Όπως τόνισε, οι 200 «ήταν παιδιά της εργατικής τάξης, αγωνιστές συνδεδεμένοι με το εργατικό κίνημα, δοκιμασμένοι στην ταξική πάλη, αταλάντευτοι κομμουνιστές. Πίσω από τη στήλη με τα ονόματα των εκτελεσμένων μπορεί κάποιος να αναγνώσει μία προς μία τις λαμπρές σελίδες της ιστορίας του κινήματος».

Υπογράμμισε τη σημασία που έχει η μελέτη εκείνης της περιόδου, ιδιαίτερα σήμερα όπου τα σύννεφα ενός γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου πυκνώνουν επικίνδυνα. Όπως ανέφερε «η τελευταία επίθεση στην Συρία των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας με την στήριξη και την ανοχή των άλλων κρατών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ δείχνει ότι οι ανταγωνισμοί στην περιοχή κλιμακώνονται. Η συγκέντρωση τεράστιων ανταγωνιζόμενων στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή κάνουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο πιο ισχυρό. Ο στόχος είναι φανερός: Ο έλεγχος των πλουτοπαραγωγικών πηγών αλλά και των δρόμων της ενέργειας της περιοχής.

Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι ο πόλεμος είναι η συνέχεια της πολιτικής με άλλα βίαια μέσα. Στο βωμό αυτών των συμφερόντων δεν διστάζουν να αιματοκυλούν τους λαούς ανεξάρτητα από τα προσχήματα που χρησιμοποιούν. Και ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος για τους ίδιους λόγους και για τα ίδια συμφέροντα έγινε και οδήγησε στο αιματοκύλισμα των λαών, στην εκτέλεση των αγωνιστών που έδωσαν την ζωή τους και σήμερα τιμάμε.

Για αυτό χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, να κλείσουν οι ξένες βάσεις στην χώρα μας που αποτελούν ορμητήρια θανάτου, να επιστρέψουν όλοι οι Έλληνες στρατιωτικοί από αποστολές εκτός συνόρων. Να δυναμώσει η αλληλεγγύη και η κοινή πάλη των λαών που θα βάλει στο στόχαστρο της τον πόλεμο αλλά και τις αιτίες που τον γεννά το ίδιο το σάπιο σύστημα».

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και η εκδήλωση τιμής ολοκληρώθηκε με το προσκλητήριο νεκρών.

Από την κατάθεση στεφάνων

Οι εκδηλώσεις του Σαββάτου στην Καισαριανή

Οι εκδηλώσεις στην Καισαριανή ξεκίνησαν το Σάββατο 5 Μάη με τους αγώνες ανώμαλου δρόμου προς τιμή του Ναπολέοντα Σουκατζίδη. Οι συμμετέχοντες, παρόλο την κακοκαιρία και τη δυνατή βροχή, δεν πτοήθηκαν και έτρεξαν στους αγώνες, τιμώντας στο πρόσωπό του όλους τους 200 κομμουνιστές.

Στις 8.00 μ.μ. στο Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης παρουσιάστηκε για πρώτη φορά η ψηφιακή περιήγηση του Μουσείου, του Μνημείου και του τόπου των εκτελέσεων. Πλέον, άνθρωποι από κάθε γωνιά της Ελλάδας μπορούν να περιηγηθούν στους χώρους και να έρθουν σε επαφή με την ιστορία της ηρωικής ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης. Ταυτόχρονα, οι επισκέπτες περιηγήθηκαν στα νέα εκθέματα του Μουσείου, αλλά και με την προβολή ενός video σε αντικείμενα που λόγω χώρου δεν έχουν ακόμα εκτεθεί.

Ξεχωριστή στιγμή, αποτέλεσε η επίσημη υπογραφή της παραχώρησης από την Ελένη Κωνσταντοπούλου προς το Δήμο Καισαριανής του πίνακα «Οι Εκτελεσμένοι» του Γιώργου Βακιρτζή. Πρόκειται για πίνακα που φιλοτέχνησε ο ζωγράφος, εμπνεόμενος από την εκτέλεση των 200 κομμουνιστών και εντάσσεται σε μια σειρά έργων του με τίτλο «Ανασκαφές στη γενιά 1940-‘50».

Οι εκδηλώσεις της πρώτης μέρας ολοκληρώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου με την προβολή της ταινίας του Π. Βούλγαρη «Το τελευταίο σημείωμα». Αν και οι καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν να προβληθεί μέσα στο Σκοπευτήριο, δίπλα στον χώρο των εκτελέσεων, η προβολή πραγματοποιήθηκε κανονικά στο Δημαρχείο, με πλήθος κόσμου και νεολαίας. Βαθιά συγκίνηση διακατείχε όλους τους παραβρισκόμενους που παρακολούθησαν την ταινία. Την προβολή τίμησαν με την παρουσία τους οι καλλιτέχνες Ρίτα Αντωνοπούλου και Μανώλης Ανδρουλιδάκης, καθώς και η καθηγήτρια των ΤΕΦΑΑ Μαρία Κοσκολού.

Εκδήλωση έγινε το Σάββατο και από τον Δήμο Χαϊδαρίου, στο «Μπλοκ 15» του Στρατοπέδου Χαϊδαρίου.