Κυριακή 13/05/2018 - 23:10
ΧΑΝΙΑ

Μαζική και μαχητική αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση στη Σούδα (ΦΩΤΟ)

Μια από τις μεγαλύτερες αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στα Χανιά, κατά την Παγκρήτια κινητοποίηση στη βάση της Σούδας, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Πανελλαδικής ημέρας δράσης της ΕΕΔΥΕ.

Από νωρίς το πρωί, πούλμαν από ολόκληρη την Κρήτη έφταναν στα Χανιά, μεταφέροντας διαδηλωτές που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των Επιτροπών Ειρήνης της Κρήτης, μαζικών φορέων, συνδικάτων και σωματείων.

Η συγκέντρωση, πραγματοποιήθηκε στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς, όπου μίλησε ο Νίκος Βατεράκης, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Ηρακλείου, ενώ ακολούθησε μαζική και δυναμική πορεία στους δρόμους των Χανίων.

Ακολούθησε συγκέντρωση έξω από την βάση της Σούδας στο Μουζουρά, όπου μίλησε ο Μανώλης Παπαδομανωλάκης. Με συνθήματα όπως «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών!», οι διαδηλωτές, τοποθέτησαν συμβολικά συρματόπλεγμα στην είσοδο της βάσης αποκλείοντάς την κι έκαψαν σημαίες του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, ενώ έγραψαν και συνθήματα κατά της βάσης του θανάτου.

Αντιπροσωπεία από της Επιτροπές Ειρήνης του νησιού μαζί με τον Βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ Μανώλη Συντυχάκη, τον Περιφερειακό σύμβουλο Κρήτης της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Στέλιο Ορφανό και τον Δημοτικό σύμβουλο Χανίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Νίκο Παπαντωνάκη, επέδωσαν ψήφισμα στον εκπρόσωπο και υπεύθυνο Δημοσίων σχέσεων της 115 Π.Μ.

Στο ψήφισμα αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Η θέση της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων ότι οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή είναι πρόκληση κατά του λαού μας.

Έχει αποδειχτεί, από τις ευθύνες που έχουν για τη Χούντα το 1967, την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 και την αναζήτηση διχοτομικής λύσης, τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, από τους εκατοντάδες ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις.

Επεμβάσεις και πόλεμοι που δεν θα μπορούσαν να γίνουν χωρίς την παρουσία τούτης εδώ της Βάσης

Οι συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου με τις τραγικές συνέπειες για τους ιπτάμενους, που όλοι γνωρίζουμε ότι έπεσαν στο καθήκον της προάσπισης της πατρίδας μας απέναντι στους "φίλους και συμμάχους" γείτονες, οι πολεμικές απειλές, ο εμβολισμός του περιπολικού “Γαύδος” από τουρκική ακταιωρό, η σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο, η αμφισβήτηση των συνόρων και η στρατιωτική παρουσία στην ΑΟΖ της Κύπρου είναι αποτελέσματα μιας πολιτικής που καμιά σχέση δεν έχει με τα συμφέροντα του λαού μας, μιας πολιτικής που θέλει την υποταγή του λαού και που φέρνει τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, οδηγώντας στη σφαγή το λαό μας και τα παιδιά του». (Διαβάστε εδώ ολόκληρο το ψήφισμα)

«Φορείς και νεολαία από όλη την Κρήτη στέλνουμε σήμερα μήνυμα κατά της παρουσίας των ξένων βάσεων στο νησί αλλά και κατά της δημιουργίας και άλλων βάσεων στο ελληνικό έδαφος», τόνισε μεταξύ άλλων, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης.

Έξω από την κεντρική είσοδο αλλά και στο χώρο πίσω από την πύλη είχαν παραταχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Μετά την κινητοποίηση ακολούθησε λαϊκό γλέντι στα Καθιανά Ακρωτηρίου.