Τρίτη 19/06/2018 - 17:55
ΠΕΡΙΟΔΕΙΕΣ ΚΛΙΜΑΚΙΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ

Σε δομές φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων σε Διαβατά και Λαγκαδίκια (VIDEO - ΦΩΤΟ)

Περιοδεία στις δομές προσφύγων στα Διαβατά και στα Λαγκαδίκια Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και ο Γιάννης Δελής, βουλευτής του ΚΚΕ, στο πλαίσιο των εξορμήσεων του Κόμματος με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων.

Με την αύξηση των προσφυγικών ροών που έχει εκδηλωθεί τους τελευταίους δύο μήνες, η κατάσταση στις δομές φιλοξενίας έχει χτυπήσει «κόκκινο». Στα Διαβατά, όπου οι υπάρχουσες υποδομές (156 κοντέινερ) μπορούν να φιλοξενήσουν περίπου 700 πρόσφυγες, σήμερα συνωστίζονται περίπου 2.000 άτομα, ενώ στα Λαγκαδίκια, με δυνατότητα φιλοξενίας 500 άτομα (104 κοντέινερ), ζουν περίπου 750.

Οι πρόσφυγες που ήρθαν το τελευταίο δίμηνο, δεν είναι καταγεγραμμένοι και διαβιούν σε σκηνές που έχουν στήσει στους κοινόχρηστους και τους ελεύθερους χώρους. Στα Διαβατά, ο στρατός έχει αναλάβει τη σίτιση τους, ενώ στα Λαγκαδίκια η ΜΚΟ IHA.

Οι συνθήκες διαβίωσης έχουν χειροτερεύσει, καθώς υποδομές και προσωπικό δεν επαρκεί και προκύπτουν ζητήματα υγιεινής και άμεσης ανάγκης. Ιδιαίτερα στα Διαβατά απασχολούνται περίπου 20 εργαζόμενοι γενικών καθηκόντων και οι ελλείψεις είναι σημαντικές σε μεταφραστές, ψυχολόγους, γιατρούς και καθαριστές.

Πολλές δεκάδες είναι οι ασυνόδευτοι ανήλικοι (13-18 χρόνων), ενώ πολύ μεγάλος είναι ο αριθμός των μικρών παιδιών που ταξιδεύουν με τους γονείς τους ή άλλους συγγενείς. Στα Λαγκαδίκια αυτή την περίοδο οι ασυνόδευτοι ανήλικοι είναι 30, ενώ τα μικρότερα παιδιά υπολογίζονται σε περισσότερα από 200.

Όπως αναφέρθηκε τα αιτήματα ασύλου προχωράνε με πολύ αργούς ρυθμούς. Υπάρχει πρόσφυγας που η συνέντευξη για το άσυλο προσδιορίστηκε για το 2020.

Τα κλιμάκια του ΚΚΕ, στη διάρκεια της επίσκεψής τους, μίλησαν με τους πρόσφυγες και τους μοίρασαν την ανακοίνωση του Κόμματος, που έχει κυκλοφορήσει και στη γλώσσα τους, μέσα από την οποία εκφράζεται η αμέριστη αλληλεγγύη στους χιλιάδες πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα μας.

Κάλεσαν το λαό να παλέψει μαζί με τους πρόσφυγες για τα ιδιαίτερα προβλήματα των προσφύγων και μεταναστών και ειδικότερα: Για τον άμεσο απεγκλωβισμό τους από τα νησιά και τη μεταφορά τους στην ηπειρωτική Ελλάδα. Για το συνολικό απεγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών που το επιθυμούν από την Ελλάδα. Για ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής για όσο διάστημα φιλοξενούνται στις προσφυγικές δομές. Για γρήγορες διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων ασύλου, με βάση τα δικαιώματα που απορρέουν από τη Συνθήκη της Γενεύης. Για άδειες διαμονής. Για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής και φασιστικής βίας, της ναζιστικής Χρυσής Αυγής καθώς και των δουλεμπορικών και εγκληματικών κυκλωμάτων που θέλουν να εκμεταλλεύονται πρόσφυγες και μετανάστες.

Κάλεσαν τους πρόσφυγες και μετανάστες, μαζί με το ταξικό εργατικό κίνημα, να δυναμώσουν τον αγώνα ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, για απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις επεμβάσεις, ενάντια στα σχέδια για διαμελισμό κρατών και αλλαγές συνόρων. Να παλέψουμε μαζί για την ανατροπή του καπιταλισμού που γεννά την εκμετάλλευση και τη φτώχεια, τον πόλεμο και την προσφυγιά.

Στην Κοζάνη

Στην Κοζάνη, στελέχη του ΚΚΕ περιόδευσαν σήμερα στα Κοίλα, σε οικονομικούς μετανάστες από την Αλβανία και το Πακιστάν που εργάζονται στην κατασκευή της μονάδας ΑΗΣ Πτολεμαΐδας V. Κάλεσαν τους μετανάστες να οργανωθούν στα εργατικά συνδικάτα και τις μαζικές οργανώσεις. Να παλέψουν μαζί με τους Ελληνες συναδέλφους τους για συλλογικές συμβάσεις, για αυξήσεις στους μισθούς και τα μεροκάματα, για δωρεάν Υγεία, Παιδεία, Αθλητισμό και Πολιτισμό.

Συνεχίζονται οι εξορμήσεις

Ο ευρωβουλευτής Σωτήρης Ζαριανόπουλος:

Αύριο Τετάρτη 20 Ιούνη, στις 9 π.μ., θα επισκεφθεί τη Δομή στη Νέα Καβάλα.

Την Πέμπτη 21 Ιούνη, στις 10 π.μ. τη Δομή στην Καβάλα και στις 12 μ. τη Δομή στη Δράμα.

Ο βουλευτής Γιάννης Δελής:

Αύριο Τετάρτη 20 Ιούνη, στις 10 π.μ., θα επισκεφθεί τη Δομή στις Σέρρες.

Την Πέμπτη 21 Ιούνη, στις 10 π.μ., τη Δομή στην Κατερίνη.

Ο βουλευτής Σάκης Βαρδαλής:

Την Πέμπτη 21 Ιούνη, στις 10 π.μ., θα επισκεφθεί τη Δομή στην Αλεξάνδρεια και στις 12 μ. τη Δομή στη Βέροια.

Επίσης την Πέμπτη 21 Ιούνη, ο Σταμάτης Γκατζίδης στέλεχος της ΤΕ Εβρου του ΚΚΕ, θα επισκεφθεί Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Φυλακίου Ορεστιάδας.

Στην Κοζάνη, αύριο Τετάρτη 20 Ιούνη, στις 9 π.μ., ο Γιώργος Γκουτζηκώστας, εκλεγμένος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κοζάνης, θα επισκεφθεί το ξενοδοχείο «ΕΛΙΜΕΙΑ 3» στην Αιανή, όπου φιλοξενούνται 35 προσφυγόπουλα.