Τρίτη 26/06/2018 - 19:45
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΗΒΑΣ - ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ

Φεστιβάλ Ελλήνων και μεταναστών εργατών ενάντια στον καπιταλισμό που γεννά πολέμους και προσφυγιά (ΦΩΤΟ)

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στα Οινόφυτα το Φεστιβάλ Ελλήνων και μεταναστών εργατών που διοργάνωσε η ΤΕ Θήβας - Οινοφύτων του ΚΚΕ την Κυριακή 24 Ιούνη με σύνθημα «Έλληνες και μετανάστες εργάτες ενωμένοι, ενάντια στον καπιταλισμό που γεννά φτώχεια -μετανάστευση, πολέμους - προσφυγιά. Για την εξουσία των εργατών, το σοσιαλισμό!».

Στη μεγάλη αυτή γιορτή έδωσαν το «παρών» εκατοντάδες εργάτες και εργάτριες από δεκάδες εργοστάσια της βιομηχανικής ζώνης, εργάτες γης και άλλοι εργατοϋπάλληλοι της περιοχής μαζί με τις οικογένειές τους.

Η μεγάλη συμμετοχή επιβεβαίωσε τους δεσμούς του Κόμματος με τους εργατοϋπαλλήλους της περιοχής. Ήταν αποτέλεσμα της ακούραστης δουλειάς δεκάδων κομμουνιστών και φίλων του Κόμματος, Ελλήνων και μεταναστών. Όλες τις προηγούμενες εβδομάδες πραγματοποιήθηκαν καθημερινές εξορμήσεις με το τετράγλωσσο φυλλάδιο στις πύλες των εργοστασίων, σπίτι - σπίτι στα χωριά της περιοχής, στα χωράφια και τους τόπους συνάντησης των μεταναστών εργατών. Αλλά και συσκέψεις μεταναστών και Ελλήνων εργαζομένων στις οποίες αναδείχθηκε η ανάγκη συμπόρευσης όλων των εργατών με το κόμμα τους, το ΚΚΕ, ανεξάρτητα από χρώμα, εθνικότητα, θρησκεία.

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στη συμβολή των δεκάδων μεταναστών που χρόνια τώρα συμπορεύονται με τους κομμουνιστές στο ταξικό εργατικό κίνημα της περιοχής, αφού συμμετείχαν από την αρχή μέχρι το τέλος σε όλη τη διοργάνωση του Φεστιβάλ: Από τις οργανωτικές συσκέψεις και τις μεταφράσεις των κειμένων μέχρι την προπαγάνδισή του, τις περιοδείες, τη συγκέντρωση οικονομικών και τη λειτουργία του χώρου τη μέρα της εκδήλωσης προσφέροντας φαγητό κλπ.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης δεκάδες μετανάστες εργάτες γράφτηκαν στα ταξικά σωματεία της περιοχής στον ειδικό χώρο που είχε διαμορφωθεί.

Μεγάλο ενδιαφέρον προσέλκυσε η έκθεση φωτογραφίας για τον πόλεμο και την προσφυγιά καθώς και το βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής», ενώ στον Παιδότοπο δεκάδες ήταν τα μικρά παιδιά Ελλήνων και μεταναστών που έπαιξαν και δημιούργησαν κατασκευές ενάντια στον πόλεμο που γεννά προσφυγιά.

Στο μπαρ που λειτουργούσε στο χώρο οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν εδέσματα από Ελλάδα, Ινδία και Πακιστάν που ετοίμασαν εθελοντικά Έλληνες και μετανάστες φίλοι του Κόμματος.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Αντώνης Κούκουρας, μέλος του Γραφείου Περιοχής Αν. Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ, ο οποίος, καλωσορίζοντας τους συγκεντρωμένους, σημείωσε: «Αποφασίσαμε να διοργανώσουμε για πρώτη φορά αυτή τη γιορτή επειδή φέτος το Κόμμα μας, το ΚΚΕ, συμπληρώνει 100 χρόνια ζωής και δράσης. Σε όλη τη χώρα γίνονται πάρα πολλές εκδηλώσεις του ΚΚΕ για αυτή τη μεγάλη επέτειο. Όλο το Κόμμα μας παλεύει για να γίνει ακόμα πιο ισχυρό, ειδικά φέτος που συμπληρώνει 100 χρόνια. Ισχυρό ΚΚΕ στην περιοχή μας σημαίνει πρώτα και κύρια ισχυρό ΚΚΕ μέσα στους εργάτες και τις εργάτριες που δουλεύουν στα εργοστάσια, στα χωράφια, στις επιχειρήσεις. Και ισχυρό ΚΚΕ στους εργάτες και τις εργάτριες σημαίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό ισχυρό ΚΚΕ στους μετανάστες και τις μετανάστριες που ζουν στην περιοχή μας. Πάντα βλέπαμε την εργατική τάξη ενιαία, ανεξάρτητα από χρώμα, εθνικότητα, θρησκεία. Και στα 100 χρόνια του το ΚΚΕ παλεύει για να είναι ενωμένοι και οργανωμένοι οι Έλληνες με τους μετανάστες εργάτες. Το ίδιο κάνουμε και σήμερα».

Ακολούθησε συναυλία από τους «Worksongs Project». Στο αφιέρωμα παρουσιάστηκαν τραγούδια της δουλειάς απ’ όλο τον κόσμο, δηλαδή τραγούδια που είτε γράφτηκαν για τη δουλειά είτε τα τραγουδούσαν την ώρα της δουλειάς, μεταφέροντας έτσι τους κόπους και τις αγωνίες, τις χαρές και τις λύπες των ανθρώπων της δουλειάς.

Στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους των μεταναστών ο Χαλίντ Χουσεΐν, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο «Ζούρα», ο οποίος είπε: «Οι μετανάστες εργάτες συνυπάρχουμε με τους Έλληνες συναδέλφους μας. Δουλεύουμε μαζί στα ίδια εργοστάσια, στα ίδια χωράφια, στις ίδιες επιχειρήσεις. Εκεί που τα αφεντικά εκμεταλλεύονται όλους τους εργάτες ανεξάρτητα από εθνικότητα, θρησκεία, χρώμα. Εκεί που πραγματικά ως εργάτες καταλαβαίνουμε πως δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα. Οι Έλληνες και οι μετανάστες εργάτες έχουμε κοινό εχθρό: Τον καπιταλισμό! Είναι το σύστημα που γεννά πολέμους, φτώχεια, προσφυγιά. Έχουμε όμως και ένα μεγάλο στήριγμα: Το ΚΚΕ! Ξέρουμε πως μπορούμε να εμπιστευτούμε το ΚΚΕ, το κόμμα των εργατών. Γιατί όλη του η δράση, εδώ και 100 χρόνια, είναι για τα δικά μας δικαιώματα. Για να ζήσουν οι εργάτες καλύτερα! Οι μετανάστες εργάτες πρέπει να είναι δίπλα στο ΚΚΕ που παλεύει για μια καινούρια κοινωνία, το σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Σε αυτή την κοινωνία θα λυθούν όλα μας τα προβλήματα και θα ζήσουμε ειρηνικά και αδελφωμένοι όλοι οι εργάτες, μετανάστες και Έλληνες!».

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Μανώλης Καραντούσας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε: «Τιμάμε τον έναν αιώνα αγώνων και θυσιών του ΚΚΕ, έχοντας βαθιά στο μυαλό μας, στην καρδιά μας όχι μόνο την Ιστορία, το ηρωικό παρελθόν, αλλά κυρίως την αυριανή Ελλάδα της εργατικής εξουσίας, της νέας κοινωνίας, του σοσιαλισμού - κομμουνισμού. Αυτήν τη θέληση, την αισιοδοξία την αντλούμε από την επιστημονική κοσμοθεωρία μας, από τις ρίζες μας, από τις ματωμένες σημαίες μας, από τους συντρόφους μας που έπεσαν για αυτόν το σκοπό. Την αντλούμε από τις αντιθέσεις που ταλανίζουν τον παλιό κόσμο της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, τον καπιταλισμό».

Επίσης, σημείωσε ότι «εδώ στα Οινόφυτα και στο Σχηματάρι βρίσκεται η μεγαλύτερη βιομηχανική ζώνη στη χώρα. Εδώ χτυπά η καρδιά της εργατικής τάξης. Εδώ δουλεύουν χιλιάδες Έλληνες και μετανάστες εργάτες σε όλους τους κλάδους της βιομηχανίας όπως στο Μέταλλο, στο Φάρμακο, στα Τρόφιμα - Ποτά, στη Χημική Βιομηχανία κ.α. Εδώ δουλεύουν από ήλιο σε ήλιο χιλιάδες μετανάστες εργάτες γης για ένα κομμάτι ψωμί, ανασφάλιστοι, απλήρωτοι, που ζουν μέσα σε τρώγλες και παραπήγματα που υπάρχουν στα χωράφια, γύρω από τα χωριά. Που το καλοκαίρι λιώνουν στη ζέστη και το χειμώνα τρέμουν από το κρύο. Οι περισσότεροι από αυτούς έφυγαν από τις χώρες τους λόγω φτώχειας και πολέμων, άλλοι στο δρόμο της ξενιτιάς έχασαν τη ζωή τους, άλλους τους έπιασαν στα σύνορα και τους έστειλαν ξανά πίσω στη χώρα τους. Οι πιο τυχεροί βρίσκονται εδώ ή σε κάποια άλλη χώρα της Ευρώπης μακριά από τις οικογένειές τους. Όλοι αυτοί αξιοποιούνται ως νέα πιο φθηνή εργατική δύναμη για να βγάλουν μεγαλύτερα κέρδη οι καπιταλιστές» (παρακάτω ολόκληρη η ομιλία).

Αμέσως μετά τη «σκυτάλη» πήρε το ινδικό συγκρότημα «Dj Desi Beat Ratu Greece musical Group & Virsa Punjab Dadhol players» που ξεσήκωσε με τη μουσική του Έλληνες και μετανάστες, ενώ το πρόγραμμα έκλεισε με λαϊκό γλέντι.

Ο Μ. ΚαραντούσαςΟ Α. ΚούκουραςΟ Χαλίντ Χουσεΐν
Συνημμένα Αρχεία