Κυριακή 12/08/2018 - 19:01
ΓΡΑΜΜΟΣ

Ιστορικός περίπατος στην έδρα του Γενικού Αρχηγείου του ΔΣΕ (ΦΩΤΟ)

Ιστορικός περίπατος στην περιοχή που βρισκόταν η έδρα του γενικού αρχηγείου του ΔΣΕ το 1948, πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο περιθώριο της αποψινής εκδήλωσης στο Μουσείο του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, στη Θεοτόκο Κόνιτσας, που διοργανώνουν οι ΚΟ Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας και Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με ομιλητή τον Ζήση Λυμπερίδη, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ο ιστορικός περίπατος ξεκίνησε λίγο μετά τις 11 π.μ. και ολοκληρώθηκε στις 4 μ.μ.. Μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, αγωνιστές του ΔΣΕ, μαζί με τη νέα σπορά που τώρα ανθίζει, 8χρονα και 10χρονα παιδιά, απλοί άνθρωποι που θέλουν να γνωρίσουν από πρώτο χέρι τη δράση του ΔΣΕ, να περπατήσουν στις βουνοπλαγιές που ποτίστηκαν από το αίμα των ηρωικών μαχητών του, συναντήθηκαν έξω από την Αεοτομηλίτσα. Από εκεί με αυτοκίνητα έφτασαν μέχρι τον Καμπίτσιο, από όπου ξεκίνησε η πεζοπορία.

Μια πανέμορφη διαδρομή, με ευκολοβάδιστα μονοπάτια μέσα σε πυκνό δάσος οξιάς. Από τον Καμπίτσιο, ως τα καζάνια κάτω από τη μεγάλη Αρένα. Στη διαδρομή, στις διάφορες στάσεις, ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, έδειχνε τα αποτυπώματα - τεκμήρια της οργάνωσης και της λειτουργίας του αρχηγείου του ΔΣΕ. Την έδρα του γενικού αρχηγείου, αμπριά, πολυβολία, κ.ά.. Μίλησε για την οργάνωση της επιμελητείας, της υγειονομικής περίθαλψης, τις μονάδες που έδρασαν στην περιοχή.

Από εκεί η πεζοπορία συνεχίστηκε προς την κορυφή της Πέτρα Μούκα. Σε ένα από τα υψώματα της Πέτρα Μούκα, από όπου φαίνεται πανοραμικά όλο το θέρετρο των επιχειρήσεων, ο Θανάσης Λεκάτης δημοσιογράφος του «Ριζοσπάστη», αναφέρθηκε στη μεγάλη μάχη του Γράμμου το 1948 που ολοκληρώθηκε με το μεγάλο ελιγμό προς το Βίτσι, κυριολεκτικά κάτω από τη μύτη του αστικού στρατού.

Στάθηκε ιδιαίτερα στη συμμετοχή του λαού της περιοχής, αρχικά στην οργάνωση και τη δράση του ΕΛΑΣ, ενάντια στην ξένη κατοχή. Όπως είπε ο λαός της περιοχής πήρε τα όπλα, οργάνωσε τη ζωή του, έφτιαξε το στρατό του και λευτέρωσε τον τόπο του, κέρδισε την ανεξαρτησία του. Σε αυτή την περιοχή, μια από τις ελεύθερες περιοχές της χώρας συγκρότησε τη δική του Λαϊκή Εξουσία. Και όταν χρειάστηκε, με πολύτιμη παρακαταθήκη την εμπειρία του, ξαναπήρε τα όπλα για τη δεύτερη αναμέτρηση, αυτή τη φορά με την ντόπια αστική τάξη.

Ο ιστορικός περίπατος ολοκληρώθηκε με τους πεζοπόρους ιχνηλάτες της ιστορίας, να κατεβαίνουν στην Γκούρα και από εκεί στην Αετομηλίτσα. Για να ανανεώσουν το ραντεβού τους για την αποψινή εκδήλωση στη Θεοτόκο.