Πέμπτη 30/08/2018 - 12:40

Στο σπίτι του Γ. Ρίτσου στη Μονεμβασιά ξεναγήθηκε ο Δ. Κουτσούμπας (VIDEO - ΦΩΤΟ)

Με επίσκεψη στο σπίτι του κομμουνιστή ποιητή Γ. Ρίτσου ξεκίνησε σήμερα το πρωί η ξενάγηση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στη Μονεμβασιά, στο πλαίσιο της διήμερης περιοδείας του στη Λακωνία.

Για τον ποιητή και τα παιδικά του χρόνια στη Μονεμβασιά, μίλησε ο εκπαιδευτικός Νεκτάριος Μαστορόπουλος που ξενάγησε τον Δ. Κουτσούμπα στην παλιά πόλη μαζί με τον αντιδήμαρχο Γ. Βουνελάκη.

Στην προτομή που βρίσκεται έξω από το σπίτι του Γ. Ρίτσου, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ άφησε ένα μπουκέτο τριαντάφυλλα.

Ο Δ. Κουτσούμπας επισκέφθηκε επίσης την αρχαιολογική συλλογή της Μονεμβασιάς και περιηγήθηκε στα σοκάκια, ενώ του προσφέρθηκαν δώρα βιβλία για τη Μονεμβασιά και τον Γ. Ρίτσο και τοπικά προϊόντα.

Αμέσως μετά την ξενάγησή του στο σπίτι του Γιάννη Ρίτσου, ο Δ. Κουτσούμπας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ιδιαίτερα συγκινητική η στιγμή, ιδιαίτερη τιμή, επίσης, να βρίσκομαι σ’ αυτό το χώρο της Μονεμβάσιας, στο χώρο που βρίσκεται το σπίτι του μεγάλου μας ποιητή, του κομμουνιστή Γιάννη Ρίτσου. Και αυτό έχει μια σημασία, περισσότερο σήμερα, ο συμβολισμός της παρουσίας μας εδώ, γιατί το ΚΚΕ γιορτάζει τα 100 χρόνια του, το Κόμμα που υπηρέτησε ο Ρίτσος σε όλη του τη ζωή και μέσα από την ποίησή του τραγούδησε τους καημούς του Έλληνα εργάτη, του Έλληνα αγρότη, τη Ρωμιοσύνη. Μέσα από τους στίχους του, γιατί έτσι είναι, σήμερα, περισσότερο από ποτέ, ισχύει το “μικρός λαός και πολεμά δίχως σπαθιά και βόλια, για όλου του κόσμου το ψωμί, το φως και το τραγούδι”. Έτσι, λοιπόν, αποτίνουμε φόρο τιμής και βεβαίως ο αγώνας -για τον οποίο έδωσε τα καλύτερά του χρόνια ο Γ. Ρίτσος και άλλοι κομμουνιστές διανοούμενοι, πνευματικοί άνθρωποι του τόπου μας, αλλά και απλοί εργαζόμενοι- συνεχίζεται, γιατί τα προβλήματα είναι μπροστά μας, δεν έχουν επιλυθεί και δεν έχουν γίνει πράξη τα οράματα για τα οποία θυσιάστηκαν οι ήρωες πρόγονοί μας, οι πατεράδες και οι παππούδες μας».